用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 買中學書心得
go

買中學書心得 [複製鏈接]

小學時經學校向供應商集體訂購教科書, 但是中學就要自己到書局購買, 不時聽到開學時仍未買齊, 請問有什麼心得可以盡早買齊?
   12    0    0    0

The most important is whether the books have been published and in the market or not. Some new books may only be sold in book shops in late August.

有時未出都無計, 我會盡量係一間買, 或大部份係一間買, 好似精工, 係可以有到貨通知... 你留底書單,電話, 有貨佢會叫你去買, 就唔會錯過左, 書出左版你唔知, 又比人買晒

根據我嘅經驗,第一年多數去商務買晒新書,有九折。第二年就可以識下啲高年級師兄師姐,同佢地買舊書用,又有notes.又會比啲學校test exam paper,比個仔溫下書都好

回覆:買中學書心得

唔想煩學校書商訂書最簡單 中學都有  如果書出齊 去多幾間一定有

引用:小學時經學校向供應商集體訂購教科書,+但是

原帖由 Horsebbj 於 14-05-28 發表
小學時經學校向供應商集體訂購教科書, 但是中學就要自己到書局購買, 不時聽到開學時仍未買齊, 請問有什麼心 ...
中學書商係天利行,我年年收到書單會即刻去買,未齊嘅可以訂書,貨到通知我去攞,唔使四圍撲。

唔介意用舊書的,留意註冊時學校的通告,因有些學校會讓舊生買出剛用完的舊書給新同學。想買新書的就要留意自己有沒有叩門,一但有叩門,就有機會收到新學校電話。所以可考慮遲一點才買。

現在的書局提供的服務多了很多,除了訂書之外,一些學校提議的供應商甚至可以有套餐式為家長執好所有要購買的書。除非未出,否則係唔駛驚買唔到書的!
:verycold: :verycold: :verycold:

我舊書買過, 新書亦買過, 結論是:

1)   只買一部份舊書, 例如地圖, 家政, 音樂, 電腦等, 其他全部買新書, 因為書內沒告答案, 又沒有highlight, 小朋友可自由在書中寫notes, 間重點. 我試過買書回來, 不停用改錯帶蓋答案, 又要移走前手的名等, 事後功夫太多了.

2)   我亦試過唔跟學校出去商務印買書, 結果是他們只齊某些中學的書, 有些書沒有訂, 結果去到很遲才齊書, 小朋友當然沒法在暑假預習.  最後再打去學校指的書商買書, 他們說因為你開始沒有訂, 所以不能留給你.

結論是跟學校買, 不齊書是學校指定書商的責任, 加上真的比外出書商便宜, 因他們有8折.

別煩了, 跟學校買吧!

商務, 三聯 每年都總有部份書本未出的, 可以比錢訂, 開學前多數有齊

回覆 bb_2001 的帖子

me too

多謝各位家長的建議!

買新舊書都好,要係學校個區買..因為區區都因為程度吾同,選書都吾同.舊書要注意有無新版同內附D咩,試過因為小左本送既野而要再買一本新書,好吾抵.雖然有些書9月中先出,因為人人都無書,所以吾打緊既.如果係大型書店買,可以入埋會,長年貫書有折,都OK既...而家D人吾多LIKE買舊書,佢地申請到書薄津貼,全新書..我地無得申請既先左算右算...

S.1校方代購的書單, 通常都夾埋一兩本字典, 但本(LONGXXX)字典又唔啱用, 看漏眼, 浪費了錢.

F1 全套新書要幾銀呢?

$3.5K 夠嗎?

英文字典係咪好貴呢?

借位一問,嗰d學校指定書局收吾收卡ga?

黃巴士 發表於 14-6-5 11:50
S.1校方代購的書單, 通常都夾埋一兩本字典, 但本(LONGXXX)字典又唔啱用, 看漏眼, 浪費了錢. ...
點解唔啱用?

黃巴士  生字不足.  有些生字在此字典找不到.  發表於 14-7-11 17:06

khmama 發表於 14-5-29 00:01
中學書商係天利行,我年年收到書單會即刻去買,未齊嘅可以訂書,貨到通知我去攞,唔使四圍撲。

...

每年七八月份經過他們的分店,都會看到許多人排隊買書。

王家爸爸 發表於 14-6-21 16:53
每年七八月份經過他們的分店,都會看到許多人排隊買書。
好彩我地可以喺學校訂,唔洗煩~

回覆 Horsebbj 的帖子

阿仔學校有兩間書商,我揀Swinton,貪佢可以上網訂書,有書到會email通知,等齊一次攞又得,又或先攞部份,通常開學前會齊哂,好方便。

YuYuMother  係,Swinton 好方便。  發表於 14-6-21 20:36

回覆:cowboymama 的帖子

收到書單後, 上Swinton的網頁入學生資料就可以訂? 入完系統是否會自動列出所需要訂的書單? 用信用咭付款嗎?

‹ 上一主題|下一主題