用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶琳翠茵 還是 宣道會茵怡呢﹖
go

寶琳翠茵 還是 宣道會茵怡呢﹖ [複製鏈接]

囝囝將會今年升讀K1, 現讀緊翠茵學前N1國際班,學得唔錯,見佢幾開心,同外籍老師溝通無問題。不知如何是好,今年要上K1 了,讀宣道會茵怡,主流學校,廣東話教學,我怕他升讀後英語會忘記了。那應該讀回翠茵好嗎,打好英文基礎﹖但三年後我還是會選擇主流小學。請大家給與意見好嗎﹗
   6    0    0    0

回覆:寶琳翠茵 還是 宣道會茵怡呢﹖

我仔都係翠茵pn. 冇報茵怡因為翠茵比較competitive, 英文好啲。不過九月轉宣幼,都好唔捨得翠茵。

回覆:花師奶. 的帖子

我和你情況相若。小朋友會由英普班轉去茵怡,將來打算升主流小學。考慮過,與其升小才面對教學語言的轉變,倒不如早些熟習和掌握。我小朋友現在已經偏向鐘意英文多過中文,加上茵怡好似都幾重視德育,所以諗通了自己想甚麼,我又覺得ok。至於英文方面,諗住從閱讀,参加英文活動去keep

回覆 SS0512 的帖子

我本身英文水平都係有限公司, 平時只係用簡單句子同囝囝溝通,他現在的語言方向一半半,我拍英文方面我教不了他幾多,但又唔知TKO附近有乜好的英語小組學習,翠茵外藉老師又對他幾好,真係進退兩難.

回覆:花師奶. 的帖子

新都城小指頭我地讀過ok.

我情況一樣, 而家最後決定去茵怡。。我都擔心英文同普通話會差 d, 不過, 我有2個小朋友, 讀翠茵負擔大了點。。而且,我自己都鍾意茵怡的環境同老師, 希望冇揀錯啦。

回覆:BabyLi2010 的帖子

我都覺得茵怡老師好似幾好。希望冇決定錯

引用:我都覺得茵怡老師好似幾好。希望冇決定錯 +

原帖由 SS0512 於 14-06-16 發表
我都覺得茵怡老師好似幾好。希望冇決定錯
你係上午班定下午班呀?

我係上午班

下午班

引用:+本帖最後由+花師奶.+於+14-6-12+14:35+編

原帖由 花師奶. 於 14-06-12 發表

囝囝將會今年升讀K1, 現讀緊翠茵學前N1國際班,學得唔錯,見 ...
你諗成點?最後讀邊間?

我囡囡也是今年九月,由翠茵轉宣道會茵怡的,我是下午班。

原來唔只我小朋友會轉茵怡, 都有其他小朋友會轉, 都好, 我都安心點, 因為我成日好驚揀錯。。我朋友好多都讀九龍塘幼稚園, 成日話讀村校程度唔夠 wor... 激死!

宣道會茵怡是囝囝小學老師及師兄師姊家長推薦的。用家說不要少看學校教的好像好淺,小朋友升上小學後好像海綿般吸收知識,每有佳績。可見學前教育睇重啟發的重要。

引用:宣道會茵怡是囝囝小學老師及師兄師姊家長推

原帖由 樂恩媽 於 14-06-21 發表
宣道會茵怡是囝囝小學老師及師兄師姊家長推薦的。用家說不要少看學校教的好像好淺,小朋友升上小學後好像海 ...
我成日覺得教得深, 未必是好事, 因為小朋友未到那個level, 但學校硬加要死記, 好快會忘記呢!

回覆:樂恩媽 的帖子

看到你這個留言,真的又安心一些。之前見過一個意見,早幾年的,說教育學院幼兒教育的講師的小朋友也是讀宣道會茵怡

大家煩惱的,我過往都有,仔仔有禮賢會讀也放棄,兩個太重負擔
我大仔讀茵怡,細仔讀翠茵,下年也讀茵怡,英文來說,與私校比會較淺,時間也較少,但我的仔仔也讀得很開心,節省來的錢讓孩子出去學東西,包括英文,我預計我的孩子將來也入讀主流小學,也是計分,去投校心儀小學也看他識什麼?沙紙,及面試表現.

樂恩媽 發表於 14-6-21 08:12
我囡囡也是今年九月,由翠茵轉宣道會茵怡的,我是下午班。
感恩收學校通知,可轉讀上午班,有機會和大家做同班同學了。

引用:Quote:樂恩媽+發表於+14-6-21+08:12+我囡囡

原帖由 樂恩媽 於 14-07-15 發表
感恩收學校通知,可轉讀上午班,有機會和大家做同班同學了。
恭喜你, 希望有機會同班, keep in touch.

BabyLi2010 發表於 14-7-21 22:22
恭喜你, 希望有機會同班, keep in touch.
Thanks.
‹ 上一主題|下一主題