用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問中一註冊這天著便服定校服?
go

請問中一註冊這天著便服定校服? [複製鏈接]

請問中一註冊這天著便服定校服?
   2    0    0    1

醒目開學勳章

學生不用親身去註冊, 家長去便可以

回覆:請問中一註冊這天著便服定校服

有些學校在註冊日買校服, 書, 其他用品, 帶埋小朋友去較好, 著便服便可以了。

回覆:請問中一註冊這天著便服定校服

間間學校要求唔同, 我仔學校要求學生一齊嚟註冊, 著小學校服

派位證後面寫著
學生必須帶備下列文件, 前往獲派中學辦理入學註冊。
如果這兩天去不到, 必須事先與中學學校負責人聯絡,否則會被視為放棄獲派學位。
派位證後面寫得好清楚帶什麼文件。
我就一定同阿仔去。小學校服不用穿,中學老師對你話下次再回校不用穿,你已是中學生。

王家爸爸    發表於 14-6-23 10:29

便服

我反而叫阿女著校服去,因為我在中學校門口替叫女影張相,一個人生階段轉變的留念。

cellon  有意思,讚!  發表於 14-6-23 16:48
Horsebbj  2nd in時已在學校門口影了.  發表於 14-6-23 11:51

可能我無聊掛

王家爸爸  很有意思   發表於 14-6-23 10:30

引用:我反而叫阿女著校服去,因為我在中學校門口

原帖由 ymama 於 14-06-22 發表
我反而叫阿女著校服去,因為我在中學校門口替叫女影張相,一個人生階段轉變的留念。 ...
著住小學校服在中學門前影相?

王家爸爸  如果小朋友願意就沒問題。  發表於 14-6-23 10:31
ymama  yes.當一個留念。上左中學冇咁易易到呢d相了,話老土呢~  發表於 14-6-23 06:56

引用:我反而叫阿女著校服去,因為我在中學校門口

原帖由 ymama 於 14-06-22 發表
我反而叫阿女著校服去,因為我在中學校門口替叫女影張相,一個人生階段轉變的留念。 ...
要顧及女兒感受,小心開學時被同學仔認得,被人家取笑呢!因為初中生已經開始抗拒有家長出現,同輩取笑好正常。

vincher  做得啱,怕唛!有时同學笑埋无聊嘢,学识面对!  發表於 14-6-29 11:57
ymama  因為當天早到, 我見沒有人才影, 你都講得沒有錯.  發表於 14-6-23 10:27

引用:Quote:原帖由+ymama+於+14-06-22+發表我反

原帖由 jandtfamily 於 14-06-23 發表
要顧及女兒感受,小心開學時被同學仔認得,被人家取笑呢!因為初中生已經開始抗拒有家長出現,同輩取笑好正 ...
其實又無乜問題, 因為考per s1嗰日都係要著小學校服返去考, 都有好多家長專情接送, 因為好多小朋友都未熟路, 我個仔間中學的適應班係緊接per s1之後幾日開始, 學校要求小朋友著小學校服返去, 所以都係睇所派學校要求, 其實可以去所派學校網頁睇下學校有乜要求

引用:Quote:原帖由+jandtfamily+於+14-06-23+發

原帖由 健朗媽咪 於 14-06-23 發表
其實又無乜問題, 因為考per s1嗰日都係要著小學校服返去考, 都有好多家長專情接送, 因為好多小朋友都未熟路 ...
想問係未真係規定要着小學校服考PS1?

着小學校服考PS1? 中學老師監考見小學生做得好, 認到校服, 可能對小學加印像分, 否則 ........

著便服就有"我是你們中學的學生"的個人感覺, 大個仔, 大個女嘛

引用:着小學校服考PS1?+中學老師監考見小學生做

原帖由 edith208 於 14-06-23 發表
着小學校服考PS1? 中學老師監考見小學生做得好, 認到校服, 可能對小學加印像分, 否則 ........

著 ...
但係我見好多中學都係著返小學校服返去考per s1

如果講認住邊間小學考試叻d, 同時間百幾人考per s1, 老師監考都唔企定睇, d學生邊間小學升上嚟, 中學應該自
己都有數據, 考完, 改完, d分一入電腦都一清二楚啦, 駛乜靠睇校服咁唔科學

d中學叫小朋友著返小學校服返嚟, 一嚟係睇諒家長未買得切中學校服, 又唔想佢哋著到鬼5馬6啫

如果學校冇指定, 著到鬼五馬六, 老師一定多加留意

去中學考PS 1為何要著小學校服? 如果我是中一負責註冊老師, 我就覺得都中學生嘞, 仲著小學校服

利申: 我做了F1班主任兩年, 我好想問小六生為何選擇小學校服去註冊

edith208 發表於 14-6-23 16:25

去中學考PS 1為何要著小學校服? 如果我是中一負責註冊老 ...

小學行過畢業禮就唔再喺小學生,實在無必要著番小學校服。未有中學校服前著普通tee同牛仔褲波鞋就最簡單。都唔會有人著中學校服去in大學掛?

donald63 發表於 14-6-22 16:03
請問中一註冊這天著便服定校服?
小學校服。

引用:如果學校冇指定,+著到鬼五馬六,+老師一定多

原帖由 edith208 於 14-06-23 發表

去中學考PS 1為何要著小學校服? 如果我是中一負責註冊老 ...
我開頭回第一次嗰時都講咗係間間學校唔同, 如果你派嗰間中學要你著你都要著啦, 唔關大唔大個問題, 係因為要遵守學校要求, 如果無规定, 當然隨你啦

我上年帶亞仔去考per s1都途經好幾間中學, 都好多學生係著小學校服去考, 可能我嗰區興掛

健朗媽咪 發表於 14-6-23 17:23
我開頭回第一次嗰時都講咗係間間學校唔同, 如果你派嗰間中學要你著你都要著啦, 唔關大唔大個問題, 係因為要 ...
sorry, i missed your point

考ps1 , 我大仔派入個間,叫學生不用穿, 因為這裡是中學,穿便服得,所以考ps1個日沒有人再見到穿小學校服。
‹ 上一主題|下一主題