用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年細B……做大唔做細?
go

2011年細B……做大唔做細? [複製鏈接]

囡囡係2011年10月细B,依家讀既k1係100%直升小學, 雖然學術較淺,但學校各方面我都很滿意,囡囡亦跟得很好,喜歡上學……
但家人覺得應該俾佢今年以超大B身份挑戰,讀些較一線既學校 ……當然都係學校收阿囡先算,但有以下問題,想問問大家

1) 因我其實知道的不多,有什麼學校值得repeat K1……可搬屋,九龍,港島也可

2) 兔細女repeat 1年做龍大女值得嗎?因很多有經驗的朋友都建議做大唔好做細,但repeat 1年要同龍年爭又係競爭超大,好似唔着數

可否幫忙分析?Thanks in advance !!
   1    0    0    0

回覆:2011年細B……做大唔做細?

已經讀龍校了,仲打算轉?除非你唔太like該校的小學部。

已經有龍校就....唔好同D龍B掙位啦, 我地仲唔夠多人掙咩=.=
得罪講句!

回覆 Josephine816 的帖子

你囡囡果間好似唔係100%直升, 只係大機會收返, 我有冇講錯? 其實如果真係XX一幼稚園, 我會考慮讀多年k1, 因為間小學真係麻麻地, 除非你有信心會考到心儀小學or有25分自行揀啲心儀學校

Josephine816  冇信心呀(>_<)  發表於 14-11-21 11:21

其實大部份所謂名校的 K1 入學申請已截止。樓主的意思係咪,假若有「一線」名幼取錄,應該唔讀 100% 上小一的龍校,重讀「名幼」K1,年半後搏一搏入「一線」小學校?

以我所知, 大部份學校K1已經截止或已經IN完, 睇黎......
你個問題好似遲左D

咁你報左未??? 好多都截左喇

回覆 2010YL 的帖子

係2個字既100%龍校

個人意見,如果有一缐小學backup的offer幼稚園,例如:培正、真光、嘉諾撒聖心、聖保祿、st Clare's 、德望,就值得repeat k1轉做超大B。

回覆 Josephine816 的帖子

哈哈, 唔好意思, 我誤會咗添, 因為我好似係XX一幼稚園見過你留言

Josephine816  係呀,but i turn down the offe   發表於 14-11-21 11:24

因我知既學校不多……而阿囡讀緊既係2線100%龍校(不是聖xx)
所以想俾佢今年再試試……
知唔知有邊間龍校收大B又值得repeat ? urgent ~~~~~

我住嗰個校網麻麻……小學又冇分加……

引用:因我知既學校不多……而阿囡讀緊既係2線100

原帖由 Josephine816 於 14-11-21 發表
因我知既學校不多……而阿囡讀緊既係2線100%龍校(不是聖xx)
所以想俾佢今年再試試……
知唔知有邊 ...
但好多已經過哂deadline。你已經in咗等result,定係冇報過任何2015-16年度K1先?

Josephine816  報左培正但係最後in嗰批机會小   發表於 14-11-21 11:32
Josephine816  我知的學校不多之前又忙(>﹏<)   發表於 14-11-21 11:26

SPK 仲未deadline,你可以試試。

Josephine816  thx thx  發表於 14-11-21 11:33

Shing Kung Hui also very good and their application form will be available late November.

樓主小朋友讀培道?我女女都係11年11月b, 而家又一村學校讀K1,其實我女返學都好開心,學校老師亦好好。最衰我地係N無,得15分所以今年博龍幼K1, 只報培正德望,連民生都無報(因聽在學朋友講收返民幼%越來越低)。其實樓主學校100%直上,如果無一線龍校offer, 我覺得唔值得博,可以有backup小學先再考更好直資,而培道小亦算幾好,係中學差d。見到其他龍媽話細兔b搶學位,其實人望高處好正常啫,細兔b舊年競爭仲勁(個人覺得),但求有offer已係萬幸,既然人地學校肯收点解唔試?細龍b一樣可以等蛇年學位,大家都係公平競爭啫,有乜野搶唔搶。

Josephine816  yes .... btw ,德望唔收2011 B ~   發表於 14-11-21 21:30

引用:其實大部份所謂名校的+K1+入學申請已截止。

原帖由 manmonster 於 14-11-21 發表
其實大部份所謂名校的 K1 入學申請已截止。樓主的意思係咪,假若有「一線」名幼取錄,應該唔讀 100% 上小一 ...
我都想知,其實細B K1 repeat 好定P1 repeat 好呢?

引用:Quote:原帖由+manmonster+於+14-11-21+發表

原帖由 HCHmum 於 14-11-21 發表
我都想知,其實細B K1 repeat 好定P1 repeat 好呢?
我覺得P1 repeat小朋友會有hard feeling..

回覆 Koala0000 的帖子

shing kung hui ???? sorry may i hv its chinese name ?? thx thx

我都曾經有同你一樣既問題. 我囡2011年10月, 讀梗兩個字不是100%半龍. 係好多幼稚園開始報名前,我決定一間都唔報. 雖然話有機會讀一條龍,但我真不想浪费佢一年時間.

‹ 上一主題|下一主題