用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 消消怨氣
go

消消怨氣 [複製鏈接]

本人有兩個女,都係一齊玩呢個n同k1遊戲。的確報學校係好辛苦,亦好明白家長緊張小朋友將來,好大壓力。但見到唔少家長學校面試安排得唔完善等得耐又開post鬧,一唔收自己仔女又鬧,連學校本身少位都要鬧。有時仲鬧埋前後同組既家長等等。唉。

我唔係從事教育界,但覺得搞成咁既風氣,老師好慘。以前古人經常要跪求名師。現在卻是顧客土豪心態,我比錢你駛你咩服務我要投訴etc. 對住學店都算,有時對住d百年教會學校,照樣大爺一樣,可憐學校係為左利益大眾而無私付出。

布希亞  又唔好講到d幼稚園咁偉大,貶得d   發表於 14-12-30 13:26
   3    0    0    0

引用:本人有兩個女,都係一齊玩呢個n同k1遊戲。

原帖由 dragonb2012 於 14-12-10 發表
本人有兩個女,都係一齊玩呢個n同k1遊戲。的確報學校係好辛苦,亦好明白家長緊張小朋友將來,好大壓力。但 ...
認同!講真句囉,今年報名人數都多,等我相信都要,邊個叫真係咁多人報咩!幾千人咁報!

回覆:消消怨氣

Can't agree more

dragonb2012 發表於 14-12-10 08:37
本人有兩個女,都係一齊玩呢個n同k1遊戲。的確報學校係好辛苦,亦好明白家長緊張小朋友將來,好大壓力。但 ...

老師INTERVIEW 時問少一句和睇少一眼冇對佢笑, 又話老師冇愛心,
自己早到了, 又話等得耐, IN 得時間短...
真有趣

cherry_ng_  Agreed  發表於 14-12-10 11:30
Hopeforb  怪獸家長,以為自己去了五星級酒   發表於 14-12-10 10:10

只係報名面試果短短幾個鐘已咁多不滿,好難想像真係入左去讀,會有幾多投訴。我為女報學校,都係抱求教心態。收左我感恩。唔收我只會諗下有咩不足,亦當係提點,有人話比我聽點進步。唔會諗點唔公平。呢個世界有好多野都唔係絕對公平。搵工啦,升職啦,愛情啦,都係好多變數同緣分既。下下鬧學校,將來仔女點面對?

布希亞  關感咩恩事,幼稚園咪又係擺擂台   發表於 14-12-30 13:28
sysy474    發表於 14-12-28 14:03
tiggeryyw    發表於 14-12-10 09:52

dragonb2012 發表於 14-12-10 08:37
好有同感,用消費者心態去評學校,要求五星級服務!學校不收這類家長也是明智的!

sysy474    發表於 14-12-28 14:04
tiggeryyw    發表於 14-12-10 09:53

tiggeryyw 發表於 14-12-10 09:22
老師INTERVIEW 時問少一句和睇少一眼冇對佢笑, 又話老師冇愛心,
自己早到了, 又話等得耐, IN  ...
呢D怪獸,以為自己去了五星期酒店,又要快,又要有笑容,最好可以有埋代客泊車佢地就開心喇!

十分同意.... 看到有些post... 大家在互鬧..... 又為了什麼呢....
老實... 大家來這平台, 都想看多些... 大家分享下... 亦來互勉一番... 其實好有鼓勵作用......
希望大家亦要平衡一下...
我都係龍媽..... 老實說... 玩得這遊戲... 就要守遊戲規則... 每個遊戲不能滿足每個家長....
而我都對學校有要求的.. 有句歌詞很想用的"莫道你在選擇人 人亦能選擇你"
不只學校.... 揾工..... 做朋友.... 搵伴侶都一樣...
幼稚園只是我地媽媽第一個玩意... 之後還有大遊戲...

只希望大家爸爸媽媽共勉之......
PS.. 我都未有offer... waiting + reject.... 只可叫自己平常心吧..

scarlettlai    發表於 14-12-13 07:21
悠悠110409    發表於 14-12-10 10:34

引用:Quote:dragonb2012+發表於+14-12-10+08:37+

原帖由 Hopeforb 於 14-12-10 發表
好有同感,用消費者心態去評學校,要求五星級服務!學校不收這類家長也是明智的! ...
非常認同!現今家長(部份啦),對學校、老師少了一份專重,乜都以消費者心態去睇,少少事就不滿、投訴,要求5星級禮遇,要學校各職工時時刻刻要有好嘅服務態度。這風氣不太好。

Hopeforb 發表於 14-12-10 10:12
呢D怪獸,以為自己去了五星期酒店,又要快,又要有笑容,最好可以有埋代客泊車佢地就開心喇! ...

勁LIKE 你句..... "有埋代客泊車"

" 哎呀, 點解學校附近冇位泊車..... 小朋友要行妤耐去學校IN.... 影響表現呀...  "
期待這攪笑留言

哈哈哈哈

利申, 我女坐巴士或行路去學校INTERVIEW。

認同, 有啲家長仲只報三幾間然後又埋怨無學校收, 我唔係鼓勵勁報, 但喺龍年只報咁少學校最後頭痛的只會係自己, 起碼報多兩間或報啲無咁出名既學校做backup

同感

差不多間間學校都有問點解揀佢,咁可以諗到某d家長呢頭笑晒口同學校講好認同你教學理念,轉頭開post狂踩學校,雖然網上係匿名,但咁做雙臉人,真係不太平衡...

Hopeforb  Agree no more! 虛偽的怪獸是也   發表於 14-12-10 12:05
Hopeforb  Agree no more! 虛偽的怪獸是也   發表於 14-12-10 12:05

dragonb2012 發表於 14-12-10 09:43
只係報名面試果短短幾個鐘已咁多不滿,好難想像真係入左去讀,會有幾多投訴。我為女報學校,都係抱求教心態 ...
好多人都好自我中心,世界圍著自己轉
呢幾年EK亦變了很多

tiggeryyw 發表於 14-12-10 10:51
勁LIKE 你句..... "有埋代客泊車"

" 哎呀, 點解學校附近冇位泊車..... 小朋友要行妤耐去學校IN ...

哈哈,玫瑰崗真係有埋位泊車,好appreciated佢地呀!

樓主,最鍾意你呢句"跪求名師"我一直都係抱呢個態度,好學校真係難求
考K1已經咁大怨氣,3年後考小一真係唔得了

大家放鬆D,每間幼稚園都有自己o既收生標準,就算答o岩晒都唔一定收,因為叻o既小朋友太多喇,天外有天,一山還有一山高,最緊要係大家要對自己小朋友有信心,好好栽培小朋友

同意!
見到有d學校少位,只揀部分人in, 俾人鬧唔公平!
又有d學校少位,俾全部人in又話學校浪費佢時間interview!
真係唔知點先啱!

‹ 上一主題|下一主題