用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福馬 vd 寶湖舊墟
go

福馬 vd 寶湖舊墟 [複製鏈接]

福馬 & 大埔寶湖舊墟都有區內 1 線學校, 幸好2間都有20分. 小女而家k2, 出年就要揀學校, 心大心㚼, 都唔知報邊間好???

福馬升中係九龍城校網, 超吸引, 但就20分都要抽.
寶湖舊墟20分理應安全入到, 但大埔中學網一般.

如住屋不是問題, 可搬屋, 請問各位會點揀?? 謝!!!

6    0    0    0

ZoeZita 發表於 15-3-16 08:30
福馬 & 大埔寶湖舊墟都有區內 1 線學校, 幸好2間都有20分. 小女而家k2, 出年就要揀學校, 心大心㚼, 都唔知 ...

我諗你要諗清楚, 20分係咪入硬寶湖舊墟先?

如個唔係, 你就諗下邊區大抽獎有利D.

雖然我唔熟大埔區, 但我絶對唔建議你去抽福馬, 34網過去3年派首三志願都係全港最差, 依家差唔多連二線學校唔放乙一都入唔晒(今年仲要借一堆黃大仙二/三線學校既位).

而且, 以升讀一線中學機會計, 寶湖舊墟有~53%, 但福馬呢? 不知道, 只知道同區所謂一線既CSK只有~37%, 紅馬也只有~42%, 我諗福馬也只係介乎3X%-4X%之間, 不如坊間說的超過50%, 唔值得為咗搏呢間而搬

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

寶湖舊墟20分下年未必收哂。
因下年都有好多必收的世襲生,寶湖歷史又耐舊生通常都會選返。

砌得掂兩區的乙一至乙三,再比較兩區吧。

自行可選最有把握的先,唔駛急於轉地址住。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:福馬 vd 寶湖舊墟

我見過往幾年都有15分入寶舊, 理應20分入到既. 當然明白年年都唔同.

我最大問題係唔熟悉福馬既情況. 只係聽到個個都話好, 但好無邊又唔知??? 只知谷, 但辛苦到點呢?但我知寶舊都唔係舒服.

ZoeZita 發表於 15-3-16 11:11
我見過往幾年都有15分入寶舊, 理應20分入到既. 當然明白年年都唔同.

我最大問題係唔熟悉福馬既情況. 只係 ...
新移民多少, 會否是你的考慮因素?

醒目開學勳章 貢獻勳章

你自行20分,同你抽邊個網無乜直接關係,抽咗先決定搬唔搬,搬去邊
恐龍家

引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-16+11:11+我見

原帖由 lauwingtai 於 15-03-16 發表
新移民多少, 會否是你的考慮因素?
都驚大埔太多新移民.......心就想讀福馬, 但又好驚入唔到. 主要寶舊都係間好好既學校, 入到已經幾開心!

回覆:小曳人 的帖子

呢個我都明. 主要覺得大埔中學校網麻麻......

引用:你自行20分,同你抽邊個網無乜直接關係,抽

原帖由 小曳人 於 15-03-16 發表
你自行20分,同你抽邊個網無乜直接關係,抽咗先決定搬唔搬,搬去邊

醒目開學勳章 貢獻勳章

ZoeZita 發表於 15-3-16 12:25

每個網都有好學校,有本事嘅就自行自己考外區
我唔怕大埔學校網唔好
我反而會擔心會唔會好多雙飛人....
其實如果兩間20分你都唔多鍾意,大可以唔揀架!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-03-16+發表你自

原帖由 ZoeZita 於 15-03-16 發表
其實大埔升中都唔太差,我替你擔心新移民問題咋

ZoeZita 發表於 15-3-16 11:11

我最大問題係唔熟悉福馬既情況. 只係 ...
希望你今年20分都入到。前幾年開始, 大埔所有學校都有雙非配額了, 我個人就因為呢個原因(加埋你指出既中學校網問題)跨咗出九龍城區, 但寶舊相對嚟講數量無大埔其他二三線多。大埔最谷應該係田小, 舊墟係唔錯的, 家長口碑好好, 校舎又靚。同樓上話齋, 寶舊年年KEEP住有5+%入一線英中(即大埔五大英中及跨區名校), 你要諗下入到大埔五大英中鐘唔鐘意先, 如果都ok, 就不如揀寶舊好過了。你可以參考下福馬近年升中通常去咩學校, 再比較下兩者。

引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-16+11:11+我見

原帖由 little_yolky 於 15-03-16 發表
希望你今年20分都入到。前幾年開始, 大埔所有學校都有雙非配額了, 我個人就因為呢個原因(加埋你指出既中學 ...
thanks a lot!!! 我老公就鐘意寶舊. 但新移民有幾大問題, 仲未估計到. 如升到5大英中我都滿足喇! 但我排唔到第六間.........其他學校真係麻麻.

而我又搵唔到福馬既升中結果, 希望有福馬家長比多 d 資料我啦!! thanks!!!!

ZoeZita 發表於 15-3-16 13:56
thanks a lot!!! 我老公就鐘意寶舊. 但新移民有幾大問題, 仲未估計到. 如升到5大英中我都滿足喇! 但我排唔 ...
你可以去睇下, 九龍城區升中係咪真係著數過係大埔升中:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

當然, 學校級數係有D分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ZoeZita 發表於 15-3-16 13:56
thanks a lot!!! 我老公就鐘意寶舊. 但新移民有幾大問題, 仲未估計到. 如升到5大英中我都滿足喇! 但我排唔 ...
响寶舊暫時雙非問題唔算有問題, 新移民就全港十八區都有, 所以都唔好諗了。眼見北區小學啲雙非問題, 我哋大埔區都唔咁講了, 真係小毛見大毛。

如果小朋友keep到前50%, 入到5大英中既可能性都好大, 又都唔可以話排唔到第六間的, 在大埔, 仲有救恩、孫方中不錯, 另外羅定邦亦穩步上揚, 仲係英中, 不過係直資而已。以上幾間band 2頭學校, 校風都唔錯的。

引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-16+13:56+thank

原帖由 hkpapa852 於 15-03-16 發表
你可以去睇下, 九龍城區升中係咪真係著數過係大埔升中:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthr ...
thx!!! 原來九龍城區成4千幾人.......唔計龍校, 升b1機會同大埔差唔多. 我仲以為佢好過大埔 tim

引用:Quote:ZoeZita+發表於+15-3-16+13:56+thank

原帖由 little_yolky 於 15-03-16 發表
响寶舊暫時雙非問題唔算有問題, 新移民就全港十八區都有, 所以都唔好諗了。眼見北區小學啲雙非問題, 我哋大 ...
你小朋友都係大埔返學? thanks for your info!!!

我原是大埔友,k2搬了去48,但只因就返工。發現大埔唔係好多big six. 因始終新屋村有限。
九龍有幾區有好多新屋村,big six仲多到你唔信。
仲要比大埔的更懂遊戲玩法,在市區有太多方法去谷到行,谷的程度不遜香港人。。。。競爭仲大。
唔好太擔心x非問題,都係諗下大埔中學網係咪鍾意仲好。

回覆:ZoeZita 的帖子

可以出九龍讀,點解要留係新界區?

‹ 上一主題|下一主題