用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat 學生容易考到好小學嗎?
go

St cat 學生容易考到好小學嗎? [複製鏈接]

想考 DGS,Good Hope, Maryknoll, st mary 等小學, st cat 或 Kenville 有利點?Thanks
   8    0    0    0

回覆:St cat 學生容易考到好小學嗎

Forget about Maryknoll and St Mary unless you have enough marks or live in net 41 31

DGS, Good Hope 同 St Mary, Maryknoll 有唔同? Sorry, 因係新手, 覺得好迷惘

回覆:St cat 學生容易考到好小學嗎?

DGS和GoodHope係私校要小一面試的,Marknoll和St Mary 就是要抽,所以你要看清楚你要什麼學校,先可以為阿囡鋪路

回覆:littletrendy 的帖子

考小學真係好複雜,有咩途徑可以清楚知道邊間要考?點様考,咩幼稚園會容易考到?因我囡囡讀緊 St cat PN, kenvile 又收咗K1,好迷惘!謝謝

回覆:sunyeemama 的帖子

我諗你先先要搞清楚考小一整個遊戲的規則和玩法!

cpc608  agree!!  發表於 15-3-31 16:34

回覆:Bella123 的帖子

我個人認為咩幼稚園唔係最重要,重點係你知唔知規則!何況你兩間都係 top kinder

我地都有 SC 同 KV offer. 最後揀左 SC. 我覺得要睇你小朋友係咩性格同你prefer 咩教學方式. 兩間都是好學校👍

引用:我諗你先先要搞清楚考小一整個遊戲的規則和

原帖由 Bella123 於 15-03-22 發表
我諗你先先要搞清楚考小一整個遊戲的規則和玩法!
父母心機先最緊要

回覆:lovebb2 的帖子

我絶對同意 lovebb2 講法,父母心機最重要!尤其是阿媽!

回覆:Bella123 的帖子

請教咁多位前輩,考小學要點樣準備,幾時開始準備呢? k1?

引用:請教咁多位前輩,考小學要點樣準備,幾時開

原帖由 sunyeemama 於 15-03-22 發表
請教咁多位前輩,考小學要點樣準備,幾時開始準備呢? k1?

回覆:St cat 學生容易考到好小學嗎

你真係仲好迷惘喎,快d補吓個遊戲規則

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實上面嘅學校,都多呢兩間KG嘅學生
無話邊間好d,好睇孩子本身面試表現 (GH/DG) 或有無關係有無運行 (MCS/ St Mary)
恐龍家

回覆 sunyeemama 的帖子

其實兩間都是好幼稚園,你要看看小明友適合邊間。st cat比較活動,kenvville就傳統d 同多功課。但講到考小一,真係大學問,你要收集多d資料先,或者問多d考完的家長,再唔係可去下聽人地的分享會,最近在facebook見到一d類似的分享會,要資料就pm我啦

引用:想考+DGS,Good+Hope,+Maryknoll,+st+mary+

原帖由 sunyeemama 於 15-03-22 發表
想考 DGS,Good Hope, Maryknoll, st mary 等小學, st cat 或 Kenville 有利點?Thanks
如果係咁,下年考CCKG吧。

係呀,我今朝打了去jm介紹的分享會,佢都話可考慮k2時考cckg,不過都唔易。聽完佢地講之後,現在清楚了好多

回覆:crystalart 的帖子

可以pm我嗎?

回覆:力爭上游 的帖子

已PM 了,你 check 下呀!你打去睇下仲有冇位,我今朝打去仲有。個負責人好 nice, 係電話到都解釋得好詳細,佢同我講咗成20分鐘電話!

引用:係呀,我今朝打了去jm介紹的分享會,佢都話

‹ 上一主題|下一主題