用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有幾個offer但因家姐將會升津小冇奈放棄! ...
go

有幾個offer但因家姐將會升津小冇奈放棄! [複製鏈接]

阿囡考咗5間,但有幸有三間offer,其中還有好多媽媽想入嘅大熱幼稚園,冇奈我會放棄留俾想入嘅小朋友

0    0    0    0

貢獻勳章

引用:阿囡考咗5間,但有幸有三間offer,其中還有

回覆 markey 的帖子

Hahahhaha 曬~~~ 我也看不到中心思想

引用:+本帖最後由+cpc608+於+15-3-31+19:38+編輯

原帖由 cpc608 於 15-03-31 發表

回覆 markey 的帖子
完全R晒頭……

引用:Quote:原帖由+cpc608+於+15-03-31+發表本帖

原帖由 nic_bb 於 15-03-31 發表
完全R晒頭……
我只係想講,阿妹會跟家姐升津小,將來不會考私小直資,而我會睇學費及師資而選擇,我放棄那間學費較貴,我亦不是想曬D咩,只係心結係如家姐當年考到就好,做細的冇得選擇啫,可能係我表達得唔好啦!你們不喜勿插

引用:Quote:原帖由+nic_bb+於+15-03-31+發表完全

原帖由 zedphwy 於 15-03-31 發表
我只係想講,阿妹會跟家姐升津小,將來不會考私小直資,而我會睇學費及師資而選擇,我放棄那間學費較貴,我 ...
另外想補充就係入到好嘅幼稚園,將來考私小直資確係有幫助,我之前經歷考十間私小直資都唔收。當然要睇各方面,但我放棄呢間幼稚園有好嘅口碑,入到私小直資較勝。

回覆 zedphwy 的帖子

我個人從來認為哥哥姐姐弟弟妹妹是獨立個體,各人有不同路向好正常,不一定要讀同一間學校。學費考慮可以明白,但有些父母說如讀准小就不需「浪費」讀非學券幼兒園,我不能同意,因投資在小孩身上的從不會浪費,總會有用武之地

回覆:有幾個offer但因家姐將會升津小冇奈放棄!

同意,如果樓主覺得放棄的幼稚園對女兒較適合,家庭又可以負擔,為何不讓她讀?就算有家姊可以直入津小,不代表妹妹一定適合那津小,妹妹可能更適合其他直資/私校/津小,到時難道不幫妹妹申請?

引用:回覆+zedphwy+的帖子 我個人從來認為哥哥

我個人從來認為哥哥姐姐弟弟妹妹是獨立個體,各人有不同路向好正常,不一定要讀同一 ...
我亦明白這點,所以我報N班時,我亦會報一些非學卷幼稚園,但亦會報有質數及師資好嘅有學卷幼稚園,原因不是所有非學卷就一定好,而小朋友能力亦各有不同,當然有兄弟姊妹不一定讀同一間學校,但在我而言,我是希望一起讀同一間學校,無論安排時間同照顧及學習上係方便好多。只是我個人見解

你不如放棄前再想清楚什麼適合小女兒啦,既然你覺得可惜。如果決定了適合,就不要再回頭想。

我個人從來認為哥哥姐姐弟弟妹妹是獨立個體,各人有不同路向好正常,不一定要讀同一 ...
贊成,如經濟不是問題,無必要一定跟家姐

我明白樓主的想法, 但我沒有她這麼幸運不用替女兒煩.  我大囝讀男校(小學), 到女兒升小一時又要煩過, 如果不是考慮到將來考直資私小, 根本我不會考慮那些所謂名幼.  我個人覺我那昂貴的學費與所學所得的不太合乎.  幼兒階段, 我個人覺得家長及家庭的教育遠比學校的重要.  奈何社會很現實,所謂名幼的確對考小學有利.

其實每個小朋友是獨立個體,家姐合適的學校,唔代表細妹都啱。
我覺得唔應該因為為了方便湊而選同一間學校,老實講,如果我係細妹,知道自己原本考到間好學校,卻因為家姐問題唔俾我讀,我會怨你

回覆:zedphwy 的帖子

咁又唔好咁講,諗就梗係好理想,兩個女讀唔同學校實行的時候就有媽媽的難處。例如去梗接大女的中途細女已經放學,就算有校車都要有人帶細女上樓,呢d數都要計埋!樓主不如問下自己,能力所及做到咪做,做唔到你都已經係一個盡左力的媽媽喇

我又覺得讀名幼唔單只因為想大D 機會入直資私小,因為無論讀直資私小定津校,個底打得唔好,入左津小都可能長期包尾,in this case中學想入band 1 更難, 更唔好講入大學了。You better treat it as building up a foundation for the children instead of just focusing in which primary school they can be admitted,  that seems to be too shortsighted,  learning is a whole-life process,  it doesnt complete right after they enter primary school,  it is just the beginning,  not the end.

Agree

细嗰個叻,第日都可以帶heed 家姐插班入好學校

picture 發表於 15-4-2 10:20
Agree

细嗰個叻,第日都可以帶heed 家姐插班入好學校

Agree!!!

If I can get into a band 1 school and becos' mom wants to be convenient then put me into a band 3 school with elder sister. I will be unhappy and mad with my mom.

Though they are sisters but they are 2 individuals. Should raise them according to their abilities, so that they will have a brighter futures.

引用:Quote:zedphwy+發表於+15-3-31+20:00+我只

原帖由 jlbb1 於 15-04-02 發表
又咁諗,家姐讀梗唔錯既津小, 帶埋細妹有得讀, 開心都黎唔切啦, 唔使再煩考小一 ...
多謝咁多位意見,其實我明白你們所講所說,呢幾日我搵咗好多資料聽咗唔同人意見,我自已亦抱着公平些心態,家姐都係係九龍塘某私學讀緊,我已由上年開始做全職媽媽備戰考小一,奈何越戰越挫敗,而小朋友不自覺出現些小毛病,後來了解應該係面試壓力!慶幸及感恩自行派到間心儀津小所以先舒一口氣。其間冇乜時間處理妹妹,但都要報了幾間學校同時我絕對認同投資落小朋友係不會浪費,但結果我要平衡各方面選擇好的俾妹妹,而妹妹不是特別叻,她是1月大B所以各方面都會得好些啫。打好基礎係真架,所以我會再作考慮。謝謝你們

‹ 上一主題|下一主題