用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保祿VS德望VS聖母
go

聖保祿VS德望VS聖母 [複製鏈接]

住黃大仙區,兩公婆都是普通打公仔,草根階層,如SPK,GOODHOPE同聖母都收,長遠計點揀?THX
   1    0    0    0

回覆:聖保祿VS德望VS聖母

如果你未報,可考慮收咗先煩,因為幾間kinder都未必易入

如你已經有offer, 經濟尚可就Goodhope, 否則就聖母。

無論kinder或小學,感覺上SP家長比GH家長in general在課外谷得更行。課外班是一筆使費,雖然豐儉由人,始終都係一筆開消。

另除非有人幫你搭地鐵湊小朋友番放學,否則住黃大仙區去spk,就算有nanny bus, 收費都一定唔平。

多謝你中肯嘅分析,仲諗住呢類問題一定會俾人鬧其實我有朋友既女喺聖保祿讀書,所以略知一二,聖保祿中產係較多但係仍然咩階層都有,spk今屆都好似收好多n無人士,乜野階層都有,同埋唔洗一定要一生一體藝。我係銅鑼灣返工,所以幼稚園階段可以自己親自接送。其餘两間則唔清楚,希望有媽媽可以幫手分析下

回覆 dull 的帖子

自己覺得如果可以負擔得起, 當然GH啦, 又近, 又唔會差過SPK, 黃大仙去銅鑼灣都幾遠下. 不過SPK & GH 一比就15年, 此點亦要慎重考慮.

你在銅鑼灣上班三個鐘?那你帶番學,放學呢??定係幼稚園唔番工呀?

引用:回覆+dull+的帖子 自己覺得如果可以負擔得

原帖由 nicoleleelee 於 15-05-02 發表
回覆 dull 的帖子

自己覺得如果可以負擔得起, 當然GH啦, 又近, 又唔會差過SPK, 黃大仙去銅鑼灣都幾遠下.  ...
Exactly what I am thinking too.    Our Lady's college is not in the same league .

Goodhope其實都唔近,應該話係隔涉,
幼稚園好GOOD,環境、師資,但就要好守秩序,
中小唔知點

我或婆婆可帶番學,放學

聖母就因為純近

我好想阿女可入天主教女校,但很多都收學費

dull 發表於 15-5-2 23:03
Goodhope其實都唔近,應該話係隔涉,
幼稚園好GOOD,環境、師資,但就要好守秩序,
中小唔知點
goidhope 同SPK都由幼稚園收學費收到中學。

Good hope 車費應要約1000
Spk 車費約1800

不過spk好少雜費,600幾一個學期。

Good hope 同Spk 同our lady 都要好守規舉。個人覺得good hope係文武全能,spc係重讀書多些。

家長谷其實3間都差不多,你入our lady 又驚佢英文唔夠補英文。但係我覺得睇能力同你受唔人影響,如果唔係大把野學同開支,唔只因為入左呢3間。

如果有幸入到,我諗住節衣縮食,唔會出去學額外野(spc),除非佢唔掂要補習,又或是對某些東西特別有興趣啦~
唔知其餘两間洗唔洗博命在外學野呢?

引用:如果有幸入到,我諗住節衣縮食,唔會出去學

原帖由 dull 於 15-05-03 發表
如果有幸入到,我諗住節衣縮食,唔會出去學額外野(spc),除非佢唔掂要補習,又或是對某些東西特別有興趣啦~ ...
建議你真正了解下SPK/GH嘅主流家長culture先

醒目開學勳章 貢獻勳章

學唔學嘢,學幾多嘢,都係家長因應孩子天份嘅安排
我相信間間學校都有人要補習,同時間間都有人唔駛補習,如果家長有時間精神的話,其實好多嘢唔駛俾錢人駛
先搞好自己有無時間精力讀名校先,錢反而多有多駛,少有少駛

另外,SPK同GH都超難考,考到再煩都未遲
恐龍家

小曳人 發表於 15-5-3 11:25
學唔學嘢,學幾多嘢,都係家長因應孩子天份嘅安排
我相信間間學校都有人要補習,同時間間都有人唔駛補習, ...
Agree
自己肯教好多野唔使嘥$

但楼主都最好了解清楚好些。要移民,都要理解下風土文化。

引用:如果有幸入到,我諗住節衣縮食,唔會出去學

原帖由 dull 於 15-05-03 發表
如果有幸入到,我諗住節衣縮食,唔會出去學額外野(spc),除非佢唔掂要補習,又或是對某些東西特別有興趣啦~ ...
我識人個女讀德幼k1,已經補呢様又學個㨾,佢話個個都係咁

dull 發表於 15-5-3 00:35
個人双眼範圍見到...未曾係真正用家...亦只望到SPCS
SPCS 補習係好常見 ~~~

引用:Quote:原帖由+dull+於+15-05-03+發表如果有

原帖由 apple_love 於 15-05-03 發表
Spk 都一樣啦。講真,d家長係中產以上同有要求佔大部分,而且又不是百分之百直升,點都會有好多人外補,如果感覺有壓力,聖母相對平民好多。
你target 小學中學都要比學費的學校?津小唔考慮抽?

apple_love 發表於 15-5-3 12:24
SPK K1 比 GH K1 出去補得更行更貴。
當然有人補少些。我只是講in general而已。

講真,同時有這三間offer 嘅機會近乎零!樓主不用擔心有這些選擇困難嘅問題。

若車程不是問題,我會揀spc
‹ 上一主題|下一主題