用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試考遊戲
go

面試考遊戲 [複製鏈接]

有邊間多考遊戲成份?如孤狸先生,音樂椅等,是否第一輪面試多數以遊戲考核?還有甚麼遊戲?
   28    0    0    0

回覆:面試考遊戲

舊年優才有玩音樂椅

真道拋豆袋,蔡繼有飛行棋

醒目開學勳章 王國長老

引用:有邊間多考遊戲成份?如孤狸先生,音樂椅等

原帖由 bblove100 於 15-05-05 發表
有邊間多考遊戲成份?如孤狸先生,音樂椅等,是否第一輪面試多數以遊戲考核?還有甚麼遊戲? ...
港同第一輪都係遊戲,不過當中已暗藏考專注、表達、合群、收放自如等元素

前年女拔考拍波,亞女話今年冇;今年培橋拋豆袋,TSL music chair

Charlotte_mom 發表於 15-5-5 18:30
港同第一輪都係遊戲,不過當中已暗藏考專注、表達、合群、收放自如等元素

...
版主講得啱,group interview就係考呢d。好多時,first in就係篩走d吾夠守規的。
不過有時同組有一兩個好野蠻的,就真係會比拖累,5歲人仔有幾個可以連番被打、被搶玩具,仍然好有composure的呢。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-5-5+18:30+

原帖由 Jane1983 於 15-05-05 發表
版主講得啱,group interview就係考呢d。好多時,first in就係篩走d吾夠守規的。
不過有時同組有一兩個好野 ...
真係要睇運氣,學你話齋隔離郁手打人,自己小朋友唔打返佢,唔大喊,已經叫贏左。
唔好睇小呢d遊戲呀!特登玩到high晒即刻老師叫坐低小朋友,已經係一個關卡。玩具分贓不勻又係一個關卡。我仔去上社交Eq班個個星期導師就係整d遊戲要合作要有輸贏,跟住導師就試你地班反應,再反思。太獨立唔得、無溝通唔得,自己話晒事又唔得,明知對方方法無自己咁好都要學點去正面溝通,好難架!

Jane1983  好多大人都做吾到   發表於 15-5-5 19:34

Charlotte_mom 發表於 15-5-5 19:31
真係要睇運氣,學你話齋隔離郁手打人,自己小朋友唔打返佢,唔大喊,已經叫贏左。
唔好睇小呢d遊戲呀!特登 ...
下??? 玩到咁大???
大獲鳥..... 我囡平時好正常, 但有時會有D公主病..... 點扇?!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-05-05+發表版

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-05 發表
唔好睇小呢d遊戲呀!特登 ...
多謝指點,無惗到可試到咁多嘢!

醒目開學勳章 王國長老

試完你都唔知
小朋友會覺得好玩LOR

D玩具和顔色筆係特登唔夠分,
攞得快會俾其他人搶,
攞得慢無得玩, 又睇你點處理

bblove100 發表於 15-5-5 18:03
有邊間多考遊戲成份?如孤狸先生,音樂椅等,是否第一輪面試多數以遊戲考核?還有甚麼遊戲? ...

培橋first interview一登記完小朋友就入去玩玩具,例如分十組,每組地席上放有玩具,玩具車、棋類等,小朋友除了鞋就上地席,沒有規則,自由玩。每組有老師觀察記錄。現場所見,有小朋友完全唔玩,獨自坐在後面,有小朋友除鞋後亂放,有鞋帶的更摻。到second interview,等候時家長同孩子按編號圍住枱坐,枱上中間放有畫紙、顏色筆、中英文圖書。沒有指示,沒有規則,完全自由。旁邊有老師觀察記錄。到小朋友要入去時,老師突然說畫紙是要收的。

bblove100 發表於 15-5-5 18:03

優才first interview 跳彈床,有女仔著裙唔肯跳。

回覆 jlbb1 的帖子

只要父母吾係志在必得,小朋友無也壓力的。

回覆:hoihoima 的帖子

老師謝可以帶張圖畫返屋企喎 唔駛收呀

不過2nd in期間老師有埋枱問小朋友畫緊乜 或玩緊乜或 睇緊咩書 本書講咩咁

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-5-5+19:31+

原帖由 jlbb1 於 15-05-06 發表
大人見工面試都未必做足咁多野, 現今幾歲既小朋友都幾慘, 細細個已承受甘咁大壓力 ...
小朋友當玩,有壓力都係來自家長...

利申:我就是壞例子

smb329 發表於 15-5-6 18:15
老師謝可以帶張圖畫返屋企喎 唔駛收呀
咦,點解我果組要收?

smb329 發表於 15-5-6 18:17
不過2nd in期間老師有埋枱問小朋友畫緊乜 或玩緊乜或 睇緊咩書 本書講咩咁

...
你是指培僑嗎?我果日老師只是觀察
‹ 上一主題|下一主題