用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我的難題
go

我的難題 [複製鏈接]

家住屯門,同99住,想仔仔可以考下九龍塘的心儀幼稚園,但老公覺得車程太遠(1 hr),市區樓價又太貴(三房),又想小朋友可以繼續由99湊,雖然已有工人,因為有個老人家睇住點都好d,又唔放心我媽湊,因為身體唔好,佢真是唔識湊,所以我老公反對bb考九龍塘的幼稚園, 諗唔到有咩解決方法
   1    0    0    0

引用:家住屯門,同99住,想仔仔可以考下九龍塘的

原帖由 Swy124 於 15-07-01 發表
家住屯門,同99住,想仔仔可以考下九龍塘的心儀幼稚園,但老公覺得車程太遠(1 hr),市區樓價又太貴(三房) ...
元朗萊恩,係九龍塘YORK姊妹校,不錯的。

家住屯門,同99住,想仔仔可以考下九龍塘的心儀幼稚園,但老公覺得車程太遠(1 hr),市區樓價又太貴(三房) ...
其實你有無target 邊幾間九龍塘幼稚園?定還是純粹想係九龍塘讀?

回覆:我的難題

睇下target既九龍塘幼稚園有冇校車去屯門...

回覆:我的難題

Sorry, 睇漏,原來你老公concern車程時間長...咁屯門元朗你冇心儀學校嗎?

朋友女之前讀元朗萊恩,語境好好吖…

引用:Sorry,+睇漏,原來你老公concern車程時間長

原帖由 細寶寶 於 15-07-01 發表
Sorry, 睇漏,原來你老公concern車程時間長...咁屯門元朗你冇心儀學校嗎?

朋友女之前讀元朗萊恩,語境好 ...
元朗英藝也不錯

apple_love 發表於 15-7-1 22:04
其實你有無target 邊幾間九龍塘幼稚園?定還是純粹想係九龍塘讀?
St Cat, 啓思

回覆:Swy124 的帖子

試下考下先,可能你in完發現不是你想象中好,我自己有些in 完收都唔想讀

mandycml 發表於 15-7-1 21:46
元朗萊恩,係九龍塘YORK姊妹校,不錯的。
York 都鍾意,不過聽說好貴, explore 下萊恩

其實屯門聖彼得堂又平又好、可考下

我覺得一步步來,可以先報名,然後去面試,一定帶埋老公去,等佢感受下,可能佢見識過,就可以克服路程遠的問題,如果佢唔肯去interview, 就使「軟功」,話「唔讀都去見識下,比40蚊當去playgroup. 其實sc k2開始就全部下午校,你不妨k1開始就揀下午,我見好多元朗,屯門的小朋友都系咁返,唔使早起身。

如果想讀英普班,可以考慮屯門英藝,sunkids
國際學校模式可考慮置樂晶晶international

This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

引用:Quote:apple_love+發表於+15-7-1+22:04+其

原帖由 Swy124 於 15-07-02 發表
St Cat, 啓思
啟思唔易考,SC唔駛講都知有幾難!考到再說服老公會易d。不過學校未必有校車,自己搵保姆車都係一個難題!

回覆 Swy124 的帖子

如果你真係好想,考左先再諗,無謂有遺憾。

點解九龍塘就一定好? 全香港其他地方就無好的幼稚園? 但自己又無本事住近D,我可以講來回2小時對小朋友好大負擔,返半日上3小時,車程2小時,做人父母應該是為小朋友好,定是為了滿足大人的所謂名校心理? 你老公反對是正常。

試下無所謂,唔收咪死左條心,唔駛煩。

屯門都有啓思架

我都認為其他區都會有好幼稚園, 無必要日日山長水遠出出入入.

做大人嘅都唔想返工路程咁遙遠, 何況一個幾歲大小朋友.

車程係太遠。

你想小朋友小學點行?在屯門抽獎?或是出來考直私?如果一心抽獎,又無需要幼稚園出去讀。
‹ 上一主題|下一主題