用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求方法
go

求方法 [複製鏈接]

小女將於九月升讀小一,希望各位家長分享大家的方法,鼓勵小朋友自動自覺完成每日的功課,感謝

2    0    0    0

shirleymc 發表於 15-7-16 19:09
小女將於九月升讀小一,希望各位家長分享大家的方法,鼓勵小朋友自動自覺完成每日的功課,感謝

...
幼稚園已經會自動自覺完成功課, 因為幼稚園都自律。升上小一, 就同佢講:如果阿媽返嚟見到你未做晒功課你就知死!

佢從來都係自動自覺做的。

引用:小女將於九月升讀小一,希望各位家長分享大

原帖由 shirleymc 於 15-07-16 發表

...
鼓勵在學校完成部分功課,及在家限時完成才有得玩或電視

都係幼稚園時已自己做好功課執埋書包的~~小一教温默書。

回覆:shirleymc 的帖子

讚賞和鼓勵!

阿仔入小學後,佢肯埋位做功課就讚(畀叻,並將其量化,夠一定數量便可換取去主題樂園玩的機會),限時內完成又讚,肯在測驗默書考試前肯溫習已經讚,考試成績有進步又勁讚。並提他考試是攞叻的時間,讓他不但不對考試抗拒,反而喜愛這種挑戰!因為是看重進步而非與他人比較,所以他沒有太大壓力,久而久之更變成期待及勇於挑戰!更主動溫習。

不過這也有些缺點,因為阿仔成績不錯,已開始有點驕傲!

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

讀根德園(我見人地個d)

回覆:happy_lavender 的帖子

你阿仔好叻呀!咁係咪用貼紙鼓勵呀?

引用:小女將於九月升讀小一,希望各位家長分享大

原帖由 shirleymc 於 15-07-16 發表

...
要自動自覺完成功課唔難,只要一開始堅持,持之以恆成為習慣就冇問題,但想提提你,除此以外,亦要同時train佢自己温習,可以頭2,3年成績會稍遜,但,只要佢掌握到自己點温,日後相方都會很輕鬆。

回覆:求方法

讀根德園(如果你入到先講)

回覆:shirleymc 的帖子

其實都難,因為小學嘅功課難過幼稚園嘅太多,有時唔係佢唔自動自覺,而係佢無辦法自己完成呀!

回覆 shirleymc 的帖子

唔好意思,太忙無上EK,所以遲覆。

我純粹用口頭讚賞,無用貼紙,或其他實質獎品。不過阿仔好重視,佢會在睡前記錄每日"叻"的數目,然後好滿足咁去目訓。

註:我都會罰,比例大概8讚2罰,因我認為賞罰皆有其果效,要平衡地運用。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

wister 發表於 15-7-27 12:31
其實都難,因為小學嘅功課難過幼稚園嘅太多,有時唔係佢唔自動自覺,而係佢無辦法自己完成呀!

...
其實初小如果小朋友上堂專心, 做功課專心, 大部份時間都可以自行完成功課的。真係唔識的小小, 會等我放工教佢。另外, 學校的功課堂唔識可以問老師。

引用:Quote:wister+發表於+15-7-27+12:31+其實都

原帖由 little_yolky 於 15-07-28 發表
其實初小如果小朋友上堂專心, 做功課專心, 大部份時間都可以自行完成功課的。真係唔識的小小, 會等我放工教 ...
你嘅小朋友好叻

wister 發表於 15-7-28 17:30
你嘅小朋友好叻
叻........係無佢份既, 佢只係自動自覺啫

引用:Quote:wister+發表於+15-7-28+17:30+你嘅小

原帖由 little_yolky 於 15-07-28 發表
叻........係無佢份既, 佢只係自動自覺啫
已經好叻,咁細個識得咁自覺態度勝於一切

回覆:wister 的帖子

多謝各位回覆!我阿女幼稚園的功課,除了中文,其餘功課也能完成,她說不喜歡中文,點算?

我個女今年升小一,她也是不喜歡中文,主要原因是唔鍾意寫字,但也會主動完成每天功課,因為同她說完成後可以去做自己喜歡的事。
同埋要自己check 功課,有時佢話check 完,但見到錯了也照交,由老師改。不要給她錯覺,有錯父母一定會幫助!

我只係話比仔知,你做完功課,就可以玩架拉,咁佢就自己諗掂點樣快做完。升小一初頭我會望下佢做既功課,咁有問題就話比佢知有問題,唔會明確講佢知邊度有問題,只叫佢重頭檢查一次。如果有錯,變相佢玩既時間就少左架拉,因為要重頭對一或兩次嘛。

三個月後直頭唔睇功課,由佢自己,佢話得咪交囉。但係錯得多錯得嚴重,就要佢做練習架拉,唔錯就唔使做,行邊條路,佢自己諗

至於中文,呢樣真係好頭痛,都係唯有多陪佢讀多D書先,小一開頭我唔要求多寫,只要求佢識讀D字,到下學期寫字就多左,亦唔係叫佢抄書,只係作下句,或者默下難寫既字。日子有功,就會見到進步。
‹ 上一主題|下一主題