用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基 vs 根德園
go

九龍塘樂基 vs 根德園 [複製鏈接]

剛收到waiting 樂基am,已有根德pm,如何選擇?

4    0    0    0

回覆:九龍塘樂基 vs 根德園

唔同level

EK大多數人會話你知: 耿係根德園la,  名氣大,學術強,叩門能力高,間間小學都prefer KV學生,根本唔同level的,揀左佢,你一定唔會後悔。

然後,樂基用家或fans會話你知: 耿係樂基la,  happy school, 小班教學, 語境好,老師EE有愛心,kv收成700 人,仲要出名谷。樂基k1 都唔知有無收30人,就咁睇都知邊個矜貴D啦, 仲要小學派位都唔差架,樂基一定唔會令你失望。

我就覺得: 兩間都係好學校,如果小朋友好定,谷得,就根德園吧。如果小朋友比較活潑D,或者係細B, 需要多D attention,  想presentable D, 就樂基吧。

siumak    發表於 15-8-3 09:04

引用:EK大多數人會話你知:+耿係根德園la,++名氣

原帖由 sakbbjaijai 於 15-07-29 發表
EK大多數人會話你知: 耿係根德園la,  名氣大,學術強,叩門能力高,間間小學都prefer KV學生,根本唔同lev ...
Agree with you! 家長最清楚自己小朋友性格,所以選間會適既學校便好了!人地覺得A校好但可能唔啱你呢!

回覆:sissysze 的帖子

同唔同level不是重點。重點係選擇一間適合自己小朋友既學校。幾高level都好、如果完全唔適合小朋友既一樣冇得著。兩間都係好學校、真係睇你小朋友什麼性格同你既expectation. 我自已就放棄佐根德園、去佐一間大部分人覺得同根德園唔同level 既學校。唔係因為根德園唔好、而係我覺得另外個間適合我小朋友多d。

我唔覚樂基老師有愛心……

回覆:Yanamami 的帖子

相反,我覺得KV老師有愛心

回覆:MELODY430 的帖子

其實你揀邊間都不會後悔的,因為兩間也是好學校,你又不會知如讀另一間的好處,除非你返兩間啫甘幸苦

EK大多數人會話你知: 耿係根德園la,  名氣大,學術強,叩門能力高,間間小學都prefer KV學生,根本唔同lev ...
同意!兩間都好,揀邊間要睇小朋友性格。

其實樂基都有D人話谷的,反正都谷,不如根德園,起碼名氣口卑已在

同意

樂基語境好好,都多外國人學生,小朋友平時多以英文溝通。樂基冇測考,一d都唔谷,番學玩到放學,老師係非常包容學生,請放心。幼稚園來說,我個人buy活動教學多d。

如果選擇讀樂基,要睇下你介唔介意佢D老師會調去PODS同HARTS, 因為好多PODS同HARTS嘅(準) 家長都話樂基好同有經驗嘅老師都會調去新校,咁樂基正校就變左得返個名,我曾經好唔同意呢個講法,但確實好多人咁講。。。而且亦開始有人為左轉去HKPS而讀PODS 同HARTS, 因為PODS, HARTS比較新,所以少D人揀,容易有OFFER, 亦聽過有人話HKPS因為咁,學生質數會比較參差 (again,  我亦曾經好唔認同,容易有offer嘅學校就等如收嘅學生唔叻嗎?)   anyway,  只係想share多D HKPS嘅information比大家,諗法大家都唔同,不喜勿插。

回覆:wonderful_girl 的帖子

諗唔掂 不如揀am 時間好用 已經差好遠

回覆:kajiro 的帖子

個人覺得揀KV較穩陣,因樂基如以上家長講有老師調動是變數,仲要有經驗的同好的去新校喎,新來的唔知做唔做得長,即師資可能無KV甘穏定,KM很多PN讀完K去其他名幼也是因老師常轉的問題

如果2,3年前就一定系樂基。不過自從學校開左分校,班有經驗老師轉走左。朋友有小朋友分別讀過同讀緊,真系差左好多。連以前教嘅老師,都叫轉去其他分校(天后)

你地講得無錯呀, 有些老師係調左去分校, 不過都唔駛擔心, 一來正校仲有好多老師教左好多年, 二來有些老師明明轉左去分校, 但我仲見佢地在正校出現

即係人事係有變動, 但班底仍然一樣. 另外幾間分校都好多join school events, 到時又會見番晒D老師的.  So far 我覺得樂基老師係唔錯, 好多話就話新來的老師都已經上晒手(講下講下pods 都開左一段日子了), 尤其外國老師, 好多都是英國年輕女子, 對於buy 外國人教英文的家庭來講, 仍然不錯.

我係根德用家,真心講根德教小朋友好到無得彈,唔只學術強,最緊要係教到有責任感,自己既事年紀小小通告/功課一手包辦!

其實兩間學校方向完全不同, kv注重學術紀律, hkps注重語言環境, 揀學校除左揀學校名氣仲要岩唔岩自己仔女。 hkps出來英文同普通話能力無可置疑, 加上如果之後想 讀國際學校係更理想, 但係唔係讀唔到傳統又唔係, 只係寫字能力無 kv咁強, 讀到傳統寫字就要努力些。 但感覺上讀樂基既小朋友比教活潑或者頑皮, 因為係活動教學佢地上堂唔會好似傳統幼稚園咁 strict, 所以想要咩或者仔女適合邊樣就真係父母衡量

我聽聞讀 kv有 d學生要出去補英文, 唔知係唔係真?

Yanamami  间间都有人出去補英文啦~~~  發表於 15-8-4 14:16
‹ 上一主題|下一主題