用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細女考名私校, 是否多數失敗居多 ??? 很擔心 !!! ...
go

細女考名私校, 是否多數失敗居多 ??? 很擔心 !!! [複製鏈接]

細女考名私校, 是否多數失敗居多 ??? 很擔心 !!!

各位媽媽,

小女在12月出生, 在學校的表現只是一般, 很擔心在今年年尾考唔到好的小學 !!!請問各位可否比比意見本人 !!!

Re: 細女考名私校, 是否多數失敗居多 ??? 很擔心 !!!

Me too    My girl is born in the end of Nov, sooooo worry!

Re: 細女考名私校, 是否多數失敗居多 ??? 很擔心 !!!

HelenLee:
我都會覺得細仔細女比較蝕低,至少培正就連表都唔派,除非小朋友好smart,如果唔係,都要吹谷下d中,英,數,到時學業成績搭救!

龍年出生率高, 重讀多年la

每所名校都只得百多個位,所以理論上不論是大女還是細女,成功的機會都不大。

當然這也要視乎小孩子的素質。我有些朋友,他們的女兒是十二月出世的,然而他們也成功考上女拔、聖保羅男女、宣道和德望等等呢!

醒目開學勳章 王國長老

我都相信細bb真係蝕底d, 當年考幼稚園, 考銅鑼灣聖保祿, 真係 , 我問佢幾時派form, 佢問清楚我邊年邊月出世, 就話: 八月尾出世呀, 機會就無咩架喇, 不過可以即管試下既...
嘩, 駛唔駛呀, 連form都未交就俾d咁既說話我聽, 好過分lor

醒目開學勳章

Don't worry. Just do the best.

Kareese 寫道:
很多人都會帶有色眼鏡睇細仔細女,認為佢地一定唔夠大果D叻,除非佢地表現出眾,令老師們跌哂眼鏡啦!

我都覺得, 我個囡囡11月尾出世, 所以在她k2時 repeat一
年, 現在讀小一較易明白.

囡囡mami

可以分享吓囡囡讀K1 同K2 分別?  是否真的追不上? 當時老師讚成嗎?

我覺得有時唔關成績事, 因為細仔細女
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

世上冇絕對!名校收細仔細女是有的,下一個例子可能是妳!不要現會別人說什麼     
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

carrai 寫道:
世上冇絕對!名校收細仔細女是有的,下一個例子可能是妳!不要現會別人說什麼     

同意.  有時仲係大B唔得, 細B得 加油

sasa04 寫道:
龍年出生率高, 重讀多年la

怎樣看出生率高低? 政府人口統計?

nov03bb ,

我就曾經致電政府人口統計處,可以回答到男女出生率高低, 不論大女/細女, 叻女就無有怕,要對個女有信心

angelmami 寫道:
囡囡mami

可以分享吓囡囡讀K1 同K2 分別?  是否真的追不上? 當時老師讚成嗎?

在k1時去考學校時所有九龍塘的學校全部都唔收, 唯一在屋企附近一間收, 當時都好唔開心, 唯有照讀, 在讀k2時咁岩見到民生收插班生, 就在當時repeat k2, 當時決定repeat是我和老公的, 因覺得囡囡看似很細.  讀k1同 k2 分別唔大, 反而在k3時看到, 做功課和默書都不用費心, 默書不用太多時間就已識默了. 我沒有直上民生小學, 我揀了屋企附返一間band 1 小學,  現在讀小一我覺她在班中都smart一d, 上一次考試第四名, 我想我的決定沒有錯了.

不過好看妳個人怎諗, 我也有朋友的兒子是細仔, 都沒有遲讀或repeat, 都讀得唔錯呀, 唔使咁擔心.

王國長老

有希望固然是好,但現實的確又是收細仔機會低好多,當中有例外,好少數。
我仔都是細仔,班中有些大仔足足大佢一年,佢學習上,尤其是小肌肉的運用,如寫字,的確比別人差一點。呢個情況K.2及K.3時最嚴重,小一上學期寫生詞未有攞過”B”以上,但下學期明顯大有進步。
聽別的高年班家長說,她的經驗是一、二年班時,考頭10名的大多是大仔,比例約是7:3,但上到小三,有好多細仔便發力追上,不再只是大仔考得高名次。我仔成績只是中中等等,佢班中考頭幾名的又真的是大仔喎,考第一的那個便是我說大我仔一年囉。

我囡囡是細女, 今年將讀小一, 她12 月出世, 考了幾間私校都唔得. 但我真係覺得她讀書不錯, 學校成績 OK, 不過始終都係等派位.

Hi 囡囡mami,

我個女都係係民生, 由幼稚園讀上而家P.2, 我好佩服你嘅勇氣,可以係升小一作出適當決定.

因為我而家都幾煩惱,好後悔當初冇胆去試考其他學校, 而家個女成績中等, 但係學校D壓力又愈大; 再者個女D創意又日益減少. 因為佢比較好動, 活潑, 其實都唔知係咪唔啱呢D傳統學校, 而啱D活動教學. 令我覺得因為入錯學校而內疚.因為好似埋沒咗作D長處. 而家我想將佢轉去祟真或蔡繼有, 但又唔知係咪啱. 好煩呀!!!! 可唔可以俾D意見我呀!! :cry:   :cry:
:-)

Hi,
我自己都有9歲細女(11月),7歲大女(6月)其實同年級年頭and年尾,未有係同年,有時大女都未必好,讀幼稚園時,囡囡用功讀書k.2時考第一,D家長第一個反應話佢年幾咁大(大家同年,只係差數個月),實係佢第一,之後還向老師設訴不公平,當時我囡囡很不開心,後來到k.3有個細女考了第一,我囡囡沒有名次,當時那個細女家長第一句講邊個話細女考不到第一,還記得有次我囡囡唔小心撞親個細女,那個細女哭說"大蝦細",我覺得細女,大女都係家長問題!!唔通嗰小朋友周圍同人講我係細女,你係大女.
我覺得年頭and年尾出世又不是他們決定,如果太細未遲一年入學,有時相差數月何必分得咁清楚,個孩子係叻,考邊都收!
‹ 上一主題|下一主題