用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地如果聽到小朋友咁講....
go

你地如果聽到小朋友咁講.... [複製鏈接]

某日,小兒放學返屋企,做做下功課,無啦啦同我講....

小兒:今日有個老師同我講話畫班好悶,叫我不如唔好參加啦~
我:個老師有無教過你架?
小兒:無啊!
我:仔啊,媽咪幫你報呢個班,係因為你愈來愈大個仔,媽媽想你接觸多D唔同既野,試下玩上學期,如果覺我接觸唔鐘意就下學期報其他野啦~好唔好?
小兒:嗯~好啦!

第二日,小兒又做做下功課又講~

小兒:媽媽,今日老師又同我講叫我唔好玩畫班喎!佢仲同我講$4XX好貴架,你不如唔好參加畫班啦~留返D錢食漢堡包仲好過啦~

我:個老師叫咩老師啊?
小兒:唔知啵!
我:個老師無教過你架?
小兒:無啊!
我:個老師無啦啦過嚟同你講啊?
小兒:係啊!

我第二日去學校問,個老師話我仔仔同佢講唔鐘意畫畫,所以佢先咁我仔講呢D野,
但我反問老師,我仔鐘唔鐘意畫畫同$4XX係兩回事,
另一位主任都在場,就搭咀講~:個老師個意思都係想同小朋友講,如果唔鐘意玩就唔好晒錢!

同埋我唔知佢點同仔講,個老師又話我個仔同佢講,佢上畫畫班會伏係度,會搞同學

我:咁都唔係咁樣同個小朋友咁樣講野架嘛~我小朋友連續兩日返屋企做做下功課就同我講!

主任:家長,你不如返屋企同仔仔再了解件事先!
-------------------------------------------
個畫班叫兒童創意畫班(除左畫畫,仲會有手工做)
我仔都鐘意做小手工!係唔鐘意畫畫!
咁我仔唔鐘意畫畫,不如叫我仔唔好上視藝堂啦!!!!
-------------------------------------
返到屋企,我問啊仔
我:仔,你搵畫班個老師講你唔鐘意畫畫啊?
小兒:係老師小息搵我傾!
我:個老師無啦啦搵你傾畫班D野??
小兒:係啊!
我:唔係你搵個老師講?
小兒:係個老師自己搵我傾架!
我:老師話你同佢講你唔鐘意畫畫,話會上堂搞同學,會伏係枱度訓覺?
小兒:我無話搞同學,我淨係話會伏係度!
我:仔,媽媽幫你報畫班,係想你試下接觸唔同既野!但呢個班,唔係淨係畫畫,都會有手工做架!你會唔會都想試下?
小兒:係唔係玩完唔鐘意,可以唔玩啊?
我:係!媽媽只係想你咩都試下,唔好樣樣野未試,就乜都話唔鐘意!

(我仔食野都係咁,未食過叫佢咬啖都唔會試,要迫佢試左第一口,好食就會繼續食,唔好食,我就唔會再迫佢食,因為起碼佢叫試過嘛)

但個老師一日又係咁,兩日又係咁....又話個畫班好悶,又話個畫班好貴!想點啊?我比唔起咩??
作為家長,我都希望想個仔仲細試下接觸唔同既野...
   0    0    0    0

回覆:tobbie 的帖子

老師沒有話你比唔起,只係你聽者有心。

老師出於關心,唔明有咩錯。

如果介意,下次什麼都叫小朋友唔好同老師講lol。又或者,如果老師知你咁小事都介意,下次佢都唔敢太關心你小朋友。

回覆:tobbie 的帖子

我覺得重點應該係,你小朋友已經用行動同言語表達他不想去報畫畫,你不如問他想玩邊樣,報一樣他有興趣去“試”既野啦。

回覆 tobbie 的帖子

呢一個係好既機會俾家長去分析你仔的心情. 先唔好討論個老師講mug同語氣因佢係人地個仔或女, 唔係家長你們的管核範圍之下. 你試問小的朋友, 佢聽完老師既講話, 心裡感受是難受? 認同? 如果是認同, 那老師的說話方式是從朋友心態出發. 不過,你可同仔仔講以一個月上課期為一個檢討期. 其實男仔係比較喜歡sport, 或模型, lego, 淘泥
類似既art 課程. 你亦可同阿仔轉第二個學校學因小朋友喜歡同大d 小朋友一班. 我遇過你的處景, 我的是女兒. 老師俾我既說話我都係接受唔到, 我堅持個女要上, 最後老師堅持唔教我個女, 最後我轉過第二個老師, 第二個老師竟然令我個女提起與趣. 我最後明白係老師本身都要同學生合得來, 唔得就轉

唔係話老師關心有問題,而係呢個老師連繽兩日講到4XX咁貴,留返嚟買漢堡包食仲好過啦~好難令我唔覺得個老師既意思...

一個完全未教過我個仔,我仔又唔識呢位老師,而又無啦啦主動搵我仔傾,我的確有D好奇....
因為呢位老師自己果班既都有幾個學生都有報名都抽籤抽中左,,而呢位老師只係淨係關心我仔,我更加好奇X2

佢想玩既同試既都係要高年班先有得玩~咩花式跳繩,非洲鼓,中國鼓,足球...
都要高年班以上先有,小一,小二都無得參加...
小一,小二可以參加既,真係得4樣野!中,英,數,畫,我都有報,抽中左數學同畫畫!

學校玩既都係出面搵教育機構嚟教.....我都有同啊仔講,試左幾堂唔鐘意玩,就唔再玩!

吾識學校和老師,又吾係現場,小朋友和老師講番件事,都吾會有完貌,所以無謂過份解讀。反正佢平日無教你仔,無也接触,當佢關心小朋友,教佢珍惜金錢又好,當佢話你仔無心機上堂又好,都吾係大事,讓佢慢慢過去……

tobbie  唯有係咁啦~呻下  發表於 15-10-4 00:17

引用:唔係話老師關心有問題,而係呢個老師連繽兩

原帖由 tobbie 於 15-10-03 發表
唔係話老師關心有問題,而係呢個老師連繽兩日講到4XX咁貴,留返嚟買漢堡包食仲好過啦~好難令我唔覺得個老師既 ...
有否留意你小朋友的語言技巧好好?從你上文所講,小朋友無提過個對話係始於佢同老師講佢唔鐘意畫畫。删左第一句後,成個對話就會俾你唔同既觀感。老師當然可以鼓勵小朋友繼續上,但會否小朋友上堂時已經真的表現了非常不想上,而老師就講咁貴唔好嘥錢?

我只係純以你上面既文字去猜實際情況。而你亦只可以從小朋友同老師口中聽番當時部分情況。其實都係講緊一個短期course,不要太介懷

tobbie  未上已經係咁叫我仔唔好玩...  發表於 15-10-4 00:24

回覆:你地如果聽到小朋友咁講....

咁小事,比我下一秒已經忘記。

little_yolky    發表於 15-10-5 08:56

引用:某日,小兒放學返屋企,做做下功課,無啦啦同

某日,小兒放學返屋企,做做下功課,無啦啦同我講....

小兒:今日有個老師同我講話畫班好悶,叫我不如唔好參加 ...
小朋友講嘅野信一半好啦,佢講嘅野好大機會會有出入,當然老師講嘅野都可能會有出入,只係想講小朋友講嘅野有時係唔可以盡信

引用:唔係話老師關心有問題,而係呢個老師連繽兩

唔係話老師關心有問題,而係呢個老師連繽兩日講到4XX咁貴,留返嚟買漢堡包食仲好過啦~好難令我唔覺得個老師既 ...
所以你有無諗過個老師咁多學生唔去關心淨係關心你仔會唔會係你仔有d咩表演左出黎?佢係唔係講d唔講d?

tobbie  如果佢係表演左出嚟影響人,老師點會唔講....  發表於 15-10-4 00:14

發現小朋友冇興趣, 就梗係講唔好浪費錢
老師可能只見到你囝伏係度, 唔跟住做, 叫過佢, 佢話唔鐘意, 所以佢覺得唔好浪費錢, 亦都提醒小朋友咁係浪費錢的行為

tobbie  老師無教過佢....  發表於 15-10-4 00:13

引用:發現小朋友冇興趣,+就梗係講唔好浪費錢老

上興趣班上到無哂興趣,為乜?如果小朋友同我講無興趣,相信我會停咗佢。

tobbie  我仔返學都返到無興趣  發表於 15-10-4 00:12

引用:上興趣班上到無哂興趣,為乜?如果小朋友同

原帖由 2boba 於 15-10-03 發表
上興趣班上到無哂興趣,為乜?如果小朋友同我講無興趣,相信我會停咗佢。

...
無法同意更多

小兒:係唔係玩完唔鐘意,可以唔玩啊?

其實都已loud n clear,不如問下佢想玩乜,or switch center.

羅生门~

MASAYA    發表於 15-10-9 13:39

那位老師可能是負責處理畫班事務呢!

而且你仔講明会伏係度,咁其實会影響其他同学上堂情緒的,某程度已經是擾亂課堂秩序。

校內興趣班,始終要遵守規矩,不是如校外的给了学費就可以隨便上或不上的

其實教到有學生伏係度對老師黎講都係一個挫折,而且係要抽先有機會,即係學位緊張。其實上落去都無乜意思,細既無興趣,老師無心機教佢,上落去都係繼續伏係度。

引用:某日,小兒放學返屋企,做做下功課,無啦啦同

我親耳聽過一小一生跟我小朋友説了一會後說:"你千祈吾好話俾我阿媽知".   之後我慢慢發覺她媽媽真的不知道那小朋友曵的事, 所以我也常提醒自己,小朋友跟我們說的可能已被歪曲。   

Haz-mama  agree  發表於 15-10-9 13:58
‹ 上一主題|下一主題