用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND1C—2A學生想入YWG,是否不自量力? ...
go

BAND1C—2A學生想入YWG,是否不自量力? [複製鏈接]

我囡話中意,其實我都中意,校風成績宗教都理想,只係怕應付唔到

有沒有家長可SHARE下? 學校多SUPPORTS(如補課)嗎?

王家爸爸  有特異功能嗎?  發表於 15-10-16 15:43
   4    0    0    0

YWGS要band1A喎……应該机会渺茫~

呀囡幾年級? 小五重有得追

王家爸爸  同意,小五還有可能追上,小六就難啲  發表於 15-10-16 15:47

greetings 發表於 15-10-16 11:45
我囡話中意,其實我都中意,校風成績宗教都理想,只係怕應付唔到

有沒有家長可SHARE下? 學校多SU ...
其實, 有無諗過就算入到都跟得辛苦呢? 不如揀間程度合適的, 可以參與多D活動好過, 始終中學生涯唔單止係學習書本嘢咁簡單, 如果用晒十成功力去跟課程, 實在太浪費了。

到長大後, 回顧那些年, 居然只得追趕課程、補課..............值得嗎?

little_yolky 發表於 15-10-16 12:11
其實, 有無諗過就算入到都跟得辛苦呢? 不如揀間程度合適的, 可以參與多D活動好過, 始終中學生涯唔單止係學 ...
追得到都還好, 追唔到就.....

王家爸爸  可能係追得到也未必好  發表於 15-10-16 15:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:BAND1C—2A學生想入YWG,是否不自量力?

英華女校自行收的學生一定是4A,更是考全級頭幾名,如果囡囡是與英華女校同區,有機會大抽獎入,但入到去,又未必跟得上,何必呢?!?

回覆:johnnywalker 的帖子

你的分析非常啱, 全港津中都係考同一個試,所以殊途同歸 ...
校風同學校支援也重要
請問那間女校比較填鴨式?

引用:Quote:MariaTsui+發表於+15-10-16+12:33+英

原帖由 johnnywalker 於 15-10-16 發表
我相信呢幾年大抽獎,都會有唔少b2生入左去既,未必墊底,或者上到去俾個學習氛圍影響到,發奮向上都唔定 ...
請問點解你會認為呢幾年會有B2學生在大抽獎入了英華女校呢?

B1C..絕對係辛苦.....阿阿囡昨日同我傾閒話,我話有些家長成日都想搵吾多功課讀得開心既小學..阿囡話,當呢個學生上到B1學校既時候,就會好快知道自己有幾差...?(呢個係佢既感受OR見到既野)佢上左英中個半月...PS..英華自行無收佢..

順帶講下大囡個屆有些上左英華既同學,FEED BACK係好大壓力....
FOR ME,舊生...從來成績表都是滿江紅咁畢左業...幾十年..

相信會好辛苦, 向補習社認識个家長, 話佢囡今年YWG中二,
話F.1 時, 有一主科平均分88.8分, 一級5組, 排第4組
压力好大, 佢囡囡小學是TOP 5 內

johnnywalker 發表於 15-10-16 12:39
我相信呢幾年大抽獎,都會有唔少b2生入左去既,未必墊底,或者上到去俾個學習氛圍影響到,發奮向上都唔定 ...

Well, I won't rule out the possiblity of having b2生 as EMI capable is talking about top 40% and band one is top 33%. But I am afraid "有唔少b2生" may not be accurate.

johnnywalker  多少好主觀既  發表於 15-10-16 16:40

補課 is not incommon in higher forms.  For lower forms, YWGS has small group arrangement for F.1-2 for major subjects. This should be helping the students to cope with better.But if the student is falling far behind, it may not be too healthy for her development, particularly in that age group.

Another consideration is subject choice for DSE. Though YWGS has lots of different subjects to choose, the priority is given according to acedemic result in F.3. Even some very hot subjects offer two classes, in some years (it varies), only those, let's say top 100, can take the subject. This is also a common "problem" of quite a number of "so-called band 1A" schools.

點解大部分意見都只認為B1c或以下的學生,入到B1a的學校只有一個結果,就係「讀吾讀得上先、跟得好辛苦、會好大壓力.......」等等的負面批評,硬要建議人家揾番D所謂啱程度的B2學校讀。大家有冇想過,如果個學生入到D差學校,連讀書興趣都有机會冇埋,因為左右隔離的差同學都是冇上進心或懶懶散散,學壞重易過乜,兩害取其輕,家長情願個女讀得辛苦D,做個成績差到尾的好學校好學生,還是讀得開心但學吾到嘢,將來學壞咗冇得番轉頭的學生呢?再者,如入到一些着重自主學習,但你吾學習的B1學校,你都可以輕鬆地考包尾,但入到D想升呢便死谷的B2,咪又一樣會讀死你兼跟吾上!!!既然係咁,有得博,點解吾博,12歲點可以咁快睇死佢讀吾上B1a呢!!!

Daddle 發表於 15-10-16 17:39
點解大部分意見都只認為B1c或以下的學生,入到B1a的學校只有一個結果,就係「讀吾讀得上先、跟得好辛苦、會 ...

因為見太多失敗例子.

‹ 上一主題|下一主題