用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點揀好?
go

點揀好? [複製鏈接]

大家請俾啲意見及理由, thanks

A)
讀一年寄宿學校無香港人;  
但之後入的大學排名好後,香港人比起其他地方也算少;
~20-25萬/年

B)
讀一年foundation加3年大學;
大學排名高好多,但係撞口撞面都係香港人;
~30-35萬/年

家中有兩孩子.所需費用將要x2

可以講埋點解嗎? 費用? 大學排名? 少香港人?

王家爸爸  A  發表於 15-10-30 11:37
   0    0    0    0

回覆:點揀好?

A

回覆:點揀好?

A

回覆 db7mu23 的帖子

請問點解?

回覆 亮燈 的帖子

請問點解?

引用:回覆+db7mu23+的帖子 點解?+

原帖由 dawnhu 於 15-10-29 發表

因為阿仔都係行緊A條路!

今年9月7日過去重讀中三(14歲10個月大),以下是我和仔其中一次文字對話(之前post 過)

根據呢23日來所得嘅資料,我用Q and A 形式,確定幾條答案-----

我: 係學校 ,有冇俾人打或bully?
仔: No

我: 係未真係冇俾人打或bully?
仔: No.

我: 是否Y9全班10人,9個係英國人,得你1個香港人,而佢地英國人未發育 ,所以冇人咁bully 你或打你,對嗎?
仔: Yes.

我: 宿舍是否好少英國人,大部份德國人  ,和一些西班牙人,對嗎?
仔: Yes.

我 : 現在以你所知、所見和所聞,係學校有幾多同學識講廣東話?
仔: 幾個 !

2359 hrs

入學後,他和學校爭取讀中四,又俾佢成功,己經係今年10月19日,升讀中四!

***阿仔間學校位於荒山野嶺,細校,少華人,以及冇排名/排名低***

highschool 無排名我覺得都無問題,但係大學無排名你覺得ok嗎?

引用:回覆+亮燈+的帖子 請問點解?+

回覆 亮燈 的帖子

請問點解?
因為我都係有兩個仔,依家就係頭痛緊阿細,要揀學費平既寄宿中學,我並唔係要求佢地入到牛津、劍橋……,而係認真讀書,依照自己既興趣入到大學就得。將來做個有用既人,如有能力就幫助別人就可以了。

引用:回覆+db7mu23+的帖子 highschool+無排名我

highschool 無排名我覺得都無問題,但係大學無排名你覺得ok嗎?
大學冇排名,日後工作會有影響!

可能最後係睇budget,有錢有得揀,所以我要預科先送出去讀 :(

回覆 dawnhu 的帖子

A)
讀一年寄宿學校無香港人;  但之後入的大學排名好後,(聽語氣孩子是否成績差? 點解咁肯定一年之後入到大學? 排名 +30 之後的英國大學真是要諗清楚。如果成績唔係差,讀邊間中學都不大影響) (除非要入名大學)
香港人比起其他地方也算少;
~20-25萬/年

B)
讀一年foundation加3年大學;  大學排名高好多, (都是果句- 點解咁肯定一年之後入到大學, 入左 foundation 之後都要睇成績)?
但係撞口撞面都係香港人; (係個度讀得個一年書, 香港人多少真是有咁大影響? 入到好大學最重要 !!!)

~30-35萬/年 (如果認為相差 5-10 萬一年是很重要的。那麼叫孩子留係香港努力讀書吧,去到英國都係要努力。 隨時一 年後入不到大學,咁點?)

家中有兩孩子.所需費用將要x2

可以講埋點解嗎? 費用? 大學排名? 少香港人?

manning2014 發表於 15-10-29 18:15

A)
可能表達唔夠清晰,我重點其實想問大家覺得學英文重要啲還是睇大學排名重要啲?

A 同 B 其實係兩個國家嚟。
A可以好近距離與外國人一起生活,因為地方偏僻少啲誘惑又少啲香港人,大學生活也是租住外國人家庭,是學習英文及了解其他文化一個好好機會。  

B的好處係讀得那大學的foundation,基本上入返大學是沒問題的了。  孩子在香港讀緊band1學校,成績亦唔錯,選擇是 B 對佢嚟講都無乜難度。

dawnhu 發表於 15-10-29 20:20
可能表達唔夠清晰,我重點其實想問大家覺得學英文重要啲還是睇大學排名重要啲?

A 同 B 其實係兩個國家嚟 ...
既然係咁,你可以同孩子商量,睇下佢既想法及意願,因為係佢去讀書。

引用:Quote:manning2014+發表於+15-10-29+18:15+

A 同 B 其實係兩個國家嚟 ...
甘你要開名是甚麽國家才有得比較

A和B都是一年中學、之後計劃入大學。我真的認為一年中學生活 (冇論多或少香港人) 都唔會對你孩子英語有多大幫助。如在意那一年數萬元的金額、而孩子又是成績不錯、不如就留在香港讀完最後"一年" 中學,直接報考外國大學。以香港 Band 1 中學又成績不錯的學生、應該可以去到外國一些中遊大學冇問題。

manning2014 發表於 15-10-29 21:50

A和B都是一年中學、之後計劃入大學。我真的認為一年中學生活 (冇論多或少香港人) 都唔 ...

這個選擇一定不會,有兩個朋友子女的例子,就是在外國的中學成績入到的大學比起用香港DSE成績去報外國大學好好多,而且更有名大學取錄,反之原本在香港成績比他更好的,反而只能入讀一些普通質素的外國大學。
這應該是外國highschool程度比香港中六比較淺,得出來的成績表好睇好多,容易搵到較好的大學。

引用:+本帖最後由+dawnhu+於+15-10-29+22:09+編

我覺得成績好係其中一個要求 也要睇孩子的思維 外國大學收生還會睇孩子是否有多方面talent, 是否懂思考, 不是死讀書, 孩子早在外國讀書 視野廣濶左 獨立左 所以大學喜歡呢 D 學生

回覆 CPW628 的帖子

同意。 這也是我覺得要到外國讀書的原因之一

咁咪系囉,其實我想引導你自己諗下你為乜送個仔去外國讀書?你自己都搭左自己。去外國讀書嘅目的就係咁"應該是外國highschool程度比香港中六比較淺⋯⋯容易搵到較好的大學"

咁就唔好斤斤計較個一年幾萬蚊,同埋個一年中學生活係咪多香港人!入到好大學就係你個目標!

dawnhu 發表於 15-10-29 17:01
大家請俾啲意見及理由, thanks
唔知你點界定大學排名高低。但係老實講,可以提供讀一年foundation加3年大學呢個組合既大學,排名唔會太高(當然亦未必低)。

讀一年寄宿學校無香港人,學好英文,考好A-Level,可能可以入到排名更高既大學。
‹ 上一主題|下一主題