用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 最近見到兩件事
go

最近見到兩件事 [複製鏈接]

1) 一個大約六到七歲女仔係書局攬住本書喊住要買,媽媽拉住個女走並大聲地同女講話要買字典,個女即答我唔要買字典因小朋友大聲喊,媽媽一臉尷尬。
2) 一個爸爸在 lift 內用重語氣鬧他大約八歲仔仔,你唔好 hea hea 吓游水,你知唔知學費幾貴?(應該由入 lift 前鬧到入 lift 後,因一早聽到鬧罵聲)
我不是話他們不對,因我不清楚他們的背後因由,但兩件事都令小弟有少少感概,我不能控制自己想父母不應這樣處理小朋友的問題。

annie40  希望父母是一時衝動  發表於 15-11-15 15:16
annie40  希望父母只是一時衝動  發表於 15-11-15 15:15
   0    0    0    0

功利主義, 唔係新鮮事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

好難睇一個snapshot的,可能有很多前因後果。

回覆:最近見到兩件事

買乜書先?我仔話要買植物大戰僵屍漫畫書,我亦唔買了。因試過買,回家睇十分鐘就睇完。可能個阿媽的經濟只可買本字典呢。

做乜都要認真,游水,即使唔係為獎牌,都唔可hea學架,否則,學識游後,自己去泳池玩下好過。
學埋呢兩個月,我都唔俾我仔學了。佢話識左,以後自已去泳池游。由佢,我唔逼我仔學嘢

stockmike 發表於 15-11-14 18:15
1) 一個大約六到七歲女仔係書局攬住本書喊住要買,媽媽拉住個女走並大聲地同女講話要買字典,個女即答我唔 ...
沒有知道前因,無法作出批判

babywoman 發表於 15-11-15 09:45
買乜書先?我仔話要買植物大戰僵屍漫畫書,我亦唔買了。因試過買,回家睇十分鐘就睇完。可能個阿媽的經濟只 ...
我都係咁諗
我仔玩開運動(專項)嗰度,有位爸爸每次都因仔仔打輸就大鬧一餐,但這只是每次上堂訓練的比試罷了,堂堂都咁鬧法,個大人唔覺得什麼一回事但個細路都愈來愈覺無面啦…

引用:Quote:babywoman+發表於+15-11-15+09:45+買

原帖由 bbforever 於 15-11-15 發表
我都係咁諗
我仔玩開運動(專項)嗰度,有位爸爸每次都因仔仔打輸就大鬧一餐,但這只是每次上堂訓 ...
我認識有位爸爸喺佢囝仔課外活動時都係成日"鬧!鬧!閙!",鬧到旁人側目。我地家長之間講笑話咁鬧法,將來可能又會有另一單殺父案。

bbforever  會否講緊同一人?我講嗰個是貴校的  發表於 15-11-15 15:55

我夏天成日游水,十個有九個教游水的爸爸是鬧到狗血淋頭,好多喊住游。細路一驚水就游唔到,我心諗你貢教想學識都難,學識大個都唔同你再游。

識勁鬧,甚至動手的家長,個女仔可能係受到果套,係打鬧中有進步,亦好乖巧。我吾知佢打鬧果套可以行到幾歲……

最近亦遇到感概事。

有天搭電梯,按OD掣讓其他人進入,其中一位女士的位置貼近按鈕處,擋住我的手,自己不得不鬆手時,此時電梯門關上,剛擋踫了她正在進電梯的朋友,這位女士回頭向我怒目,以為我正按上關門掣。自己馬上解釋我正在幫大家開門,電梯內乘客亦同意,女士沒表示甚麼。兩位媽媽是往藝林,想是幫孩子買文具畫具吧。

希望她們對自己孩子的溫柔,也願意經常分給陌生人吧!

世上是太多不必要的誤會了。

鬧鬧鬧,常見。久不久看女兒打籃球比賽。有幾個學校教練鬧學生鬧得很兇。鬧到頭Dup Dup,有D學生會駁咀,有時更鬧一些打緊波的孩子無可能有用的東西。例如,咁都防唔住,攪錯⋯⋯唔點會幫助表現。

印象深刻有一場波,有一隊波明顯高兩班,另一隊的教練鬧到拆天。又話唔夠硬淨,又鬧比人過,守唔住。我心諗,人地高兩班,欣賞下自己的努力,同欣賞下人地的技術才正面,一味鬧,輸波輸埋鬥志同信心。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-11-15 15:57
鬧鬧鬧,常見。久不久看女兒打籃球比賽。有幾個學校教練鬧學生鬧得很兇。鬧到頭Dup Dup,有D學生會駁咀,有 ...
如果我仔同d高佢兩班的比賽,我會同仔講輸少當贏

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-11-15+15:57+

原帖由 bbforever 於 15-11-15 發表
唔係話唔使盡力,但係人地高兩班,仲鬧埋D咩咁都比人過左,係有害無益。

嗌到拆天,但指使隊員做一些事,還有點用。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+bbforever+於+15-11-15+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-11-15 發表
唔係話唔使盡力,但係人地高兩班,仲鬧埋D咩咁都比人過左,係有害無益。

嗌到拆天,但指使隊員做一些事, ...
我心諗,如果我係學生,我想講,阿sir,你落來試下防守呀?!

1)一個媽在library 激動地教孩子認字,大聲到librarian 出面,之後阿媽話以後唔再帶來library.
2)合唱團外阿爸接孩子後嚴勵地叫孩子點點點做好d,孩子急步跟隨阿爸,樣子十分無奈。

其實父母情緒影響年幼仔女行為更甚於學校及他們的朋友。我成日自認是一個 EQ 高的人,但望番轉頭,自己也有向仔女作出不合理的罵鬧行為,只能安慰自己不算多。

先唔講鬧唔鬧.

我覺得勸八歲小孩唔好 hea hea 吓游水個原因, 唔應該係講學費定唔貴.
而應該講學習態度.

小朋友有時有d事,講好多好多次,都吾改,可能個爸爸講到詞窮,又可能真係心痛d學費。

見到有些小朋友,500元一堂,堂堂遲10分鐘好似無事咁...

bbforever 發表於 15-11-15 16:06
前兩個禮拜, 阿女比賽初賽時, 同場有位參賽者真係超佢好多班, 人哋除咗唱腔, 眼神、造手、身段,甚至連個頭都有感情。阿女原先無晒心機, 我就叫佢盯著人家看, 一邊講解人哋有什麼地方好, 可以學習, 一邊同佢分析佢自己有乜優點, 要保持。到佢出場時她都無甩漏, 最後入到決賽。雖然決賽未到, 但結果可想而知, 不過同場有強勁對手, 都係一個好好既學習經驗。

hoihoima 發表於 15-11-15 10:17
沒有知道前因,無法作出批判
沒有知道前因,無法作出批判x2
‹ 上一主題|下一主題