用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問一下自行和考直資
go

請問一下自行和考直資 [複製鏈接]

不好意思,我還是攪不清楚,如果有直資收了的話是否代表放棄了自行(甚至派位),即就算自行有機會interview 和收了都無用?
有請高人指教

4    0    0    0

是,不能食兩家茶禮。
如果有直資學校取錄,你可以放棄註冊,去參加自行或派位。
如果已經註冊直資學校而又沒有放棄學位,就算參加了自行面試,最終都不會得到學位的。

回覆:benny2014 的帖子

謝謝回覆,甘就係好難決擇

引用:謝謝回覆,甘就係好難決擇 +

原帖由 馬騮仔 於 16-01-11 發表
謝謝回覆,甘就係好難決擇
樓主,你應該問清楚直資中學就算收左留位費可否參加大抽獎,我仔去年交錢仍可抽津校,記得要視乎果間直資學校。

alanchan11  私校定直資?直資應該唔得喎  發表於 16-1-11 20:38

引用:是,不能食兩家茶禮。如果有直資學校取錄,

原帖由 benny2014 於 16-01-11 發表
是,不能食兩家茶禮。
如果有直資學校取錄,你可以放棄註冊,去參加自行或派位。
如果已經註冊直資學校而又 ...
1)甘如我註冊了直資A,係咪都可以自行去見兩間津校,而不影響直資A?

2)註冊了直資表示放棄大抽獎,但到7月派彩後係咪都可以去自行果兩間或其他津校扣門?

3)另我註冊了直資A, 係咪仲可以去見直資B, 如我最後決定選直資B, 係咪可以去直資A取回小六學生資料表呢?

不好意思太多問題不清楚,謝謝回覆!

引用:Quote:原帖由+benny2014+於+16-01-11+發表

原帖由 kc1016 於 16-01-13 發表
1)甘如我註冊了直資A,係咪都可以自行去見兩間津校,而不影響直資A?

2)註冊了直資表示放棄大抽獎,但到7 ...
你所列嗰三項,全對。

引用:Quote:原帖由+kc1016+於+16-01-13+發表1)

原帖由 BallBallMaMa 於 16-01-13 發表
你所列嗰三項,全對。
謝謝!

donaldduckduck 發表於 16-1-11 12:40
樓主,你應該問清楚直資中學就算收左留位費可否參加大抽獎,我仔去年交錢仍可抽津校,記得要視乎果間直資學 ...
直資無可能~唔係留位費问題,係要簽番undertaking表示接受直資学位並放棄自行同抽奬津校~唔簽番,直資當你放棄唔会俾位你,—簽就同津校無緣,只能靠叩门。

請問,如直資A收了,到呈了第三次分後,可否問直資A取回小六學生資料證,繼續參加大抽獎呢?

peggy  不可以  發表於 16-1-13 16:55
Yanamami  唔可以。直資一收到你簽番undertaking就会報你个名上教局,大抽奬資格就被取消了~   發表於 16-1-13 16:55

謝謝回覆,又請問,自行申請那二間中學,會否看呈三的成績呢?

MCLIAN  時間上應看不到呈三成績  發表於 16-1-13 18:19

donaldduckduck 發表於 16-1-11 12:40
樓主,你應該問清楚直資中學就算收左留位費可否參加大抽獎,我仔去年交錢仍可抽津校,記得要視乎果間直資學校。 ...
只有私校才可能同時留位又參加自行/大抽獎。

直資留位時,要簽同意書放棄參加自行/大抽獎。

回覆:Yanamami 的帖子

我仔去年「係」直資收左係可以仍然參加大抽獎,我交左留位費,未必每間直資都可以,樓主可以試問佢心儀果間問清楚先。

引用:Quote:donaldduckduck+發表於+16-1-11+12:4

原帖由 www 於 16-01-13 發表
只有私校才可能同時留位又參加自行/大抽獎。

直資留位時,要簽同意書放棄參加自行/大抽獎。
你資料唔正確了

donaldduckduck 發表於 16-1-14 20:50
你資料唔正確了

donaldduckduck, 請問香港哪一間直資中學可以不跟教育局的規定呢?

(10) 問:學生是否亦可以同時申請非參加派位直資中學?

答:可以。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學取錄,但只要家長將簽妥的承諾書及《小六學生資料表》正本呈繳予其中一所取錄其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位(包括參加派位中學及賽馬會體藝中學的中一學位),學校會於2016年4月中或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資中學遞交的《取錄名單》後,將不會透過中學學位分配辦法把名單上的學生分配到其他中學。

Source: 香港教育局 2014/2016年度中學學位分配辦法
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1416Sept_TC.pdf

聽落好似怪怪地,直資學校既然收了他們想要的學生,就一定會照正常程序註冊並通知教育局,不可能只收錢而不通知教育局,然後放個學生出去參加自行/大抽獎(即係鼓勵個學生去讀其他學校?)。

引用:+本帖最後由+www+於+16-1-14+21:03+編輯+\

原帖由 www 於 16-01-14 發表
我唔需要同你解釋咁多,去年我仔成功考入直資並且同時可以參加大抽獎,我亦不會再回答你,如果樓主相信你便可。

alanchan11 發表於 16-1-14 21:21
聽落好似怪怪地,直資學校既然收了他們想要的學生,就一定會照正常程序註冊並通知教育局,不可能只收錢而不通知教育局,然後放個學生出去參加自行/大抽獎(即係鼓勵個學生去讀其他學校?)。 ...

+3金熱血 貢獻勳章

引用:謝謝回覆,又請問,自行申請那二間中學,會

原帖由 happyhappy321 於 16-01-13 發表
謝謝回覆,又請問,自行申請那二間中學,會否看呈三的成績呢?
唔會.

當時都未考呈三

+3金熱血 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+www+於+16-1-14+21:03+編輯+\

原帖由 www 於 16-01-14 發表
就算係李國寶都要放棄津校學位喎

donaldduckduck 發表於 16-1-14 21:59
我唔需要同你解釋咁多,去年我仔成功考入直資並且同時可以參加大抽獎,我亦不會再回答你,如果樓主相信你便 ...

如果可以留位直資再去考津校,全香港家長就唔洗忐忑不安到七月,亦唔洗希望自行可以同直資一样早d公佈收唔收,唔洗担驚受怕到七月了……你介意講係边间直資禁好,等我地都可以試下嗎?

www    發表於 16-1-14 22:36
‹ 上一主題|下一主題