用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不懂繁體字 浸大生要求退學生會費
go

不懂繁體字 浸大生要求退學生會費 [複製鏈接]

不 懂 繁 體 字   浸 大 生 要 求 退 學 生 會 費

浸 大 民 主 牆 有 學 生 張 貼 「 請 學 生 會 退 會 費 」 大 字 報 , 批 評 學 生 會 發 出 電 郵 無 簡 體 字 。

(星島日報報道)近日繁體字與簡體字的學習爭議延伸至大學,浸會大學民主牆昨日張貼一幅以簡體字書寫的「請學生會退會費」大字報,指有使用簡體字的學生會員看不懂繁體字的電郵,因此希望退會及取會學生會會費。有學生張貼繁體字的大字報回應,認為到外地讀書,應明白當地語言。

位於浸大李作權大道的民主牆,昨日張貼一張「請學生會退會費」大字報,內容提到使用簡體字的學生,看不懂以繁體字書寫的群發電郵,因此想退會並取回學生會會費。民主牆其後出現其他大字報,包括以繁體中文、英文、日文、韓文、法文等語言。

有學生回應指,要求退回會費的學生不要代表內地生,亦有學生認為,自己有責任去問別人,而不是去怪責
他人,「學生去另一個地方讀書,就應該虛心學習當地文化,包括明白當地語言。如果不懂你可以學,但不是這樣無理。」學生最後更直言,「如果你還是不明白,拿這張紙回去百度翻譯一下也可。」

此外,浸大學生會幹事會貼出一張「致泛亞飲食的公開信」,指校內飯堂張貼以簡體中文書寫的通告,對此表達不滿。

浸大發言人表示,大學尊重學生的言論自由和表達意見的權利,希望同學討論時保持理性態度和尊重不同意見

0    0    0    0

難怪有人要求用中文教/学英文(難道真高耶……)

1.浸大中文碩士課程, 有學生要求以普通話教(即使一早已注明該科目係用粵語教)
2.海洋公園、機場, 工作人員只要見你唔係西人, 便先以普通話同你溝通

香港真係變了

引用:1.浸大中文碩士課程,+有學生要求以普通話教

原帖由 henry0729 於 16-02-18 發表
1.浸大中文碩士課程, 有學生要求以普通話教(即使一早已注明該科目係用粵語教)
2.海洋公園、機場, 工作人員 ...
都不止浸大,兩年前城大都有類似事件!

教育產業化的後遺症,學生程度不夠,睇$份上照收!

學生是顧客,顧客第一!收$第二,教育第三,粵語第尾。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

又一例子證明先繁後簡係易過先簡後繁
Ps, 乜e加d大學生連google translate 都唔識用,oh i forgot, 大6唔用google

只能說,不知所謂!

MrBeast 發表於 16-2-18 12:52
又一例子證明先繁後簡係易過先簡後繁
Ps, 乜e加d大學生連google translate 都唔識用,oh i forgot, 大6唔用 ...
唔駛Google Translate, 強國enginee百度都有翻譯器, 不過可能國民又係唔信本土製作, 所以唔用.....

如果有心想知講乜, 問吓同學就知, 再唔係上網搵個翻譯器有幾難? 唔好話我知讀大學都未知點上網搵翻譯器呀!

先簡後繁, 就好似先學速成再學倉頡, 恐怕只會事倍功半
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-2-18+12:52+又一

原帖由 hkpapa852 於 16-02-19 發表
唔駛Google Translate, 強國enginee百度都有翻譯器, 不過可能國民又係唔信本土製作, 所以唔用.....

如果有 ...
我同意不關繙譯器事,我反而覺得國內學生在香港,傾向自己走埋一個圈內,圛內自己玩,較緊張讀書。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-2-19 09:03
我同意不關繙譯器事,我反而覺得國內學生在香港,傾向自己走埋一個圈內,圛內自己玩,較緊張讀書。

...
其實我覺得佢根本唔想俾錢, 就搵個理由借題發揮啫!
就算佢地唔同香港同生一齊玩, 但如果佢地真係想知內容, 又真係又幾難? 大不了call佢地老豆老母叫人幫佢翻譯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-2-19+09:03+我同

原帖由 hkpapa852 於 16-02-19 發表
其實我覺得佢根本唔想俾錢, 就搵個理由借題發揮啫!
就算佢地唔同香港同生一齊玩, 但如果佢地真係想知內容, ...
其實會費數目不多。

三十多年前,在大專亦有香港學生要求回水,因為不參與學生會活動,最後因為很難分割那些活動是非學生會主辦,才作罷!

ANChan59 發表於 16-2-19 09:30
其實會費數目不多。

三十多年前,在大專亦有香港學生要求回水,因為不參與學生會活動,最後因為很難分割那 ...
會費係唔多, 但人地財大氣粗, 係唔想俾就唔想俾, 咁又點?

根本不能以常人心態去理解呢班人

回覆:不懂繁體字 浸大生要求退學生會費

咁答佢啦 --- 看不懂殘體字,寫大字報請用繁體中文,英文亦可。學生會暫不回覆。

中港矛盾加深,大學生都開始明顯見到有分化,真心希望香港唔好再繼續咁樣。

我哋去英文既國家讀書,又可唔可以要求啲嘢外國人講中文呢,真係財大氣粗到呢

如果浸大學生會的成員面,有超過一成以簡體字為主要書寫語言的學生,那樣他們的需要就是值得學生會關注,而這不是表面的書寫語言這樣簡單。

回覆:ChiChiPaPa 的帖子

爲什麽是一成,九點九個巴仙又如何?
有没有科學辨証?

用哂英文咪“—視同仁”囉~再次證实简体字唔洗專登学都睇得明,但原來唔識繁体字係估都唔識估。遲d遊客都会話無简体字就唔幫襯……

引用:爲什麽是一成,九點九個巴仙又如何? 有没

原帖由 friendlyguy 於 16-02-21 發表
爲什麽是一成,九點九個巴仙又如何?
有没有科學辨証?
我都想知大學生面有幾多係內地生。

根據學生會會章,會員大會和全民投票係要十分之一人數才有效,所以任何多過十分一的社群,都係學生會重要的社群。

ChiChiPaPa 發表於 16-2-22 08:28
我都想知大學生面有幾多係內地生。

根據學生會會章,會員大會和全民投票係要十分之一人數才有效,所以任何 ...
其實睇下學生會點計何為會員, 如果連個D讀一年就可以攞個Master degree既課程既學生都計埋, 我諗內地生一定遠超10%.

I've yet to meet an educated mainlannder who has a problem with reading 繁體.
‹ 上一主題|下一主題