用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男/女拨,英華,等名校
go

男/女拨,英華,等名校 [複製鏈接]

如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入? 如真的被收,學校又會否有特別幫該學生補底?  (我幫朋友問的)

1    0    0    0

引用:如學生運動勁(如已是港隊)!+但成績平均分

原帖由 minmin 於 16-02-18 發表
如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入? 如真的被收,學校又會否有特別幫該學生 ...
不同技能揾不同中學,已係港隊,揾教練搭路啦

王家爸爸    發表於 16-2-18 13:08

回覆:男/女拨,英華,等名校

我反而有興趣想知,靠特異功能入讀但成績一般的,入讀後跟唔上考好後都無問題?到高中時仲可唔可以再單靠特異功能入大學?

王家爸爸  當年方力申就係成功例子啦。  發表於 16-2-18 13:11
hkpapa852  起碼要符合入U最基本要求+中學校長推薦先有機會  發表於 16-2-18 11:34

引用:我反而有興趣想知,靠特異功能入讀但成績一

原帖由 sunnygirl 於 16-02-18 發表
我反而有興趣想知,靠特異功能入讀但成績一般的,入讀後跟唔上考好後都無問題?到高中時仲可唔可以再單靠特 ...
其實因朋友的同校其他家長成日咁講,佢覺得好疑惑,所以我幫佢上來問吓

如果成績未夠班, 只靠特異功能入神校. 好可能唯一得益嘅只係學校.

minmin 發表於 16-2-18 11:37
其實因朋友的同校其他家長成日咁講,佢覺得好疑惑,所以我幫佢上來問吓

...
反過嚟諗, 點解一D鐘意收"特異功能"既神校, 近年DSE成績同入U率都差咗, 你就可以粗略估計, 呢班"特異功能"人仕日後如何了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如學生運動勁(如已是港隊)!+但成績平均分

原帖由 minmin 於 16-02-18 發表
如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入? 如真的被收,學校又會否有特別幫該學生 ...
講真,以sportsman 身分入名校,好多時係呀媽一廂情願地希望呀仔連學業成績都達到相同級數,縱使學校有小班補底,同學好多都志不在此。

ok3 發表於 16-2-18 11:47
如果成績未夠班, 只靠特異功能入神校. 好可能唯一得益嘅只係學校.
你講得無錯,學校留個位比你幫佢得閒拎吓獎為自己學校真光無咩所謂. 但小朋友係咪真係可以在學術上有所成績呢?

ok3 發表於 16-2-18 11:47
山度士就係一個例子.

引用:Quote:ok3+發表於+16-2-18+11:47+如果成績

原帖由 Ryan_baba 於 16-02-18 發表
山度士就係一個例子.
佢係點?

回覆 minmin 的帖子

山度士小學讀聖若瑟小學,升中試後本來被派觀塘地利亞書院,開學僅3日後即被聖若瑟書院請返回母校, 保證不論成績係點, 都一定可以升讀到中五, 最後會考只有英文攞A(屋企背景因素), 其他科全抄, 當中有D科直頭冇去考. 之後冇再讀書, 做左職業足球員.

香港有幾多个方力申同山度士,自己計下机会率……

回覆 Ryan_baba 的帖子

完全同意,小學升中學已是sportman的最後,中學仲玩到港隊級(日操夜操海外操),肯定唔駛考大學,除非天才級,剛入港大法律的乒乓小子係例子,試問世間有幾多個?

唔好以為方x生好叻先得,用個樣入娛樂圈就得,如果唔係頂多咪做教練,你估佢張大學證書見得咩工?哩D運動員好難讀到專業學位,根本佢有幾何係港大上過堂?有聽過幾多堂書?日日上都未必畢業或考得好,更何放..............

要盡早選定運動定讀書,免得嘥時間,青春過咗揾唔返。(好多世界級運動員係冇讀過中小學嫁)

Yanamami 發表於 16-2-18 13:45
香港有幾多个方力申同山度士,自己計下机会率……
方力申HKU架

Yanamami  咪有幾多个sportsman入HKU?  發表於 16-2-18 18:09
5kin  佢好似本身係city,讀咗一年就比hku挖角  發表於 16-2-18 15:43

醒目開學勳章 王國長老

體藝只係 B1C 中學, 大把港隊隊員, 都有人讀唔掂要轉校囉.

小學入港隊...........我真係好有保留.

以我囡為例, 一月份有比賽要打, 一星期操四日.

普通少訓學員一星期要操兩日 (閒日), 精英班既一星期操四日 (三日閒日 + 星期日), 真係有家長講都唔知點安排時間溫書做功課.

我囡 P.6 考呈三前都有機會打港隊賽, 我囡權衡輕重後放棄, 為左呈分試努力, 真係打既又要溫書再加操練, 仲有自己校隊, 我囡都話頂唔順, 情願學業行先, 有實力既話要再入港隊唔係難事.

純以港隊之名入神校, 淪為比賽機器...............

Yanamami    發表於 16-2-18 18:11
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-2-18 14:55
體藝只係 B1C 中學, 大把港隊隊員, 都有人讀唔掂要轉校囉.

小學入港隊...........我真係好有保留.
學生運動員條路一D都唔易行, 我中學時被學校推薦跟港隊練水, 只是跟操, 並不屬於港隊. 都一星期練三晚, 仲要練體能, 練完剩返半條人命, 仲邊有精神做功課同溫書,
果時真係揸筆都冇力. 跟左一季我都選擇放棄.

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-2-18+13:45+香港

原帖由 Ryan_baba 於 16-02-18 發表
方力申HKU架
早陣先有朋友講起山度士

mcl203 發表於 16-2-18 15:13
早陣先有朋友講起山度士

佢算係幸運嘅一個, 亦算係絕無僅有嘅一個

5kin  佢好似本身係city,讀咗一年就比hku挖角

方力申係先過美國讀, 再用non-jupas身分入HKU

醒目開學勳章 王國長老

Ryan_baba 發表於 16-2-18 15:10
學生運動員條路一D都唔易行, 我中學時被學校推薦跟港隊練水, 只是跟操, 並不屬於港隊. 都一星期練三晚, 仲 ...
只可以講慶幸我囡讀體藝, 功課量唔多, 佢會係學校做埋, 有時間會溫埋書, 唔係既話都幾大鑊.

我地既計劃係 S.2 有機會先會入港隊, 等 S.1 適應左先, 咁岩有機會打亞洲邀請賽, 所以提前左入隊, 我依家都擔心緊成績架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題