用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔該各位!有冇人知保良局何壽南小學今年升中嘅小六網 ...
go

唔該各位!有冇人知保良局何壽南小學今年升中嘅小六網 [複製鏈接]

同上
   0    0    0    0

有冇人知何壽南小學今年升中嘅小六生統一派位係屬於黃大仙網定係九龍城網?唔該各位家長!

978212 發表於 16-3-14 13:13
有冇人知何壽南小學今年升中嘅小六生統一派位係屬於黃大仙網定係九龍城網?唔該各位家長! ...
點解唔問老師? 再唔係可去EDB問囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

就地理嚟講,有乜理由唔係黃大仙呢?

定係佢今年7月之前會搬入九龍城區?

5kin 發表於 16-3-14 15:55
就地理嚟講,有乜理由唔係黃大仙呢?

定係佢今年7月之前會搬入九龍城區? ...

二○一六年度統一派位各小一學校網選校名冊

何文田、土瓜灣、馬頭角、嘉多利山、窩打老道山、愛民邨、何文田邨、山谷道邨、俊民苑、御龍居、欣圖軒、冠熹苑、馬頭圍邨、真善美邨、帝庭豪園、賀龍居、樂民新邨、曉暉華庭、海悅豪庭、欣榮花園、傲雲峰、翔龍灣、半山壹號、啟晴邨、德朗邨
Ho Man Tin, To Kwa Wan, Ma Tau Kok, Kadoorie Hill, Waterloo Road Hill, Oi Man Estate, Ho Man Tin Estate, Valley Road Estate, Chun Man Court, Dragon View, Cascades, Kwun Hei Court, Ma Tau Wai Estate, Chun Seen Mei Chuen, Majestic Park, Parc Regal, Lok Man Sun Chuen, Hillville Terrace, Horae Place, Jubilant Place, Sky Tower, Grand Waterfront, Celestial Heights, Kai Ching Estate, Tak Long Estate

elbar 發表於 16-3-14 16:05
二○一六年度統一派位各小一學校網選校名冊
個地圖我上年已經見過啦(細仔今年小一)

可能間學校打算搬入啟晴或者德朗呢。

5kin 發表於 16-3-14 16:35
個地圖我上年已經見過啦(細仔今年小一)

可能間學校打算搬入啟晴或者德朗呢。

你重未睇到 34

現在P.6的學生可在九龍城或黃大仙網中選一, 不需住址証明。
現在P.5或以下, 將屬九龍城網。

christy-chan    發表於 16-3-14 18:10

伍華同佢都係43個紅色範圍入面喎

5kin 發表於 16-3-14 16:45
伍華同佢都係43個紅色範圍入面喎

你資料已out,何壽南已消失於 43

5kin  上咗佢學校網頁睇咗,佢真係搬入啟德  發表於 16-3-14 17:08
5kin  咩事佢會跳到入34?  發表於 16-3-14 16:58
5kin  我都係上Google map見佢响太子道以北,諗住佢應該係黃大仙區  發表於 16-3-14 16:57

ppsfung 發表於 16-3-14 16:38
現在P.6的學生可在九龍城或黃大仙網中選一, 不需住址証明。
現在P.5或以下, 將屬九龍城網。 ...

P.6 有兩區選擇,咁好嘅!

YmOra 發表於 16-3-15 09:57
P.6 有兩區選擇,咁好嘅!
都唔知算唔算好, 有很選擇等如要諗多樣嘢, 煩多樣嘢,萬一第日派唔到理想中學, 仔女會怪自己選錯網。

ppsfung 發表於 16-3-15 11:01
都唔知算唔算好, 有很選擇等如要諗多樣嘢, 煩多樣嘢,萬一第日派唔到理想中學, 仔女會怪自己選錯網。
...

認同呀!最怕選錯學校,子女怒一世.選校家長也在學習.

過渡期安排只適用於小六學生嗎? 印象中過渡期安排好像不只一年的

可選兩個校網其實有好有不好, 其實情況就好似轉用住址網咁, 如果選九龍城網, 自己會唔會跌band都唔知, 邊緣人就更加.....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今年的小六同學可選擇九龍城網或黃大仙網, 明年開始會統一為九龍城網, 學校已經歸左九龍城網, 只是新校舍未完善未搬校址者

最關鍵問題係保良局何壽南小學今年升中P.6的學生應只可在九龍城 / 黃大仙其中之一網派位乙部才可享用聯繫學額升讀保一,究竟係九龍城還是黃大仙 校網

kaka1027kaka 發表於 16-3-16 10:38
今年的小六同學可選擇九龍城網或黃大仙網, 明年開始會統一為九龍城網, 學校已經歸左九龍城網, 只是新校舍未 ...

回覆:elbar 的帖子

2個網都有聯繫位

ppsfung 發表於 16-3-16 12:58
2個網都有聯繫位
雖然係九龍城網會有聯繫位, 但應該最多得番1X個. 如果想入保一, 留係黃大仙區會易D.

ppsfung  yes, WTS可抽聯繫位和乙部位  發表於 16-3-16 14:07

ppsfung 發表於 16-3-16 12:58
2個網都有聯繫位

咁應該何壽南小學可在九龍城網獨享聯繫位, 黃大仙 校網聯繫位只留級其他區內 保良局小學;宜小心查證   
‹ 上一主題|下一主題