用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生能心算以下問題嗎?
go

小二生能心算以下問題嗎? [複製鏈接]

1) 6.7 一罐汽水, 4 罐幾錢?
2) 182 ÷ 2 =
3) 50 蚊換到幾多個 2 毫子
4) 買一罐汽水  6.7元,俾二十蚊要找幾錢?

小兒能心算答出以上問題,佢測驗考試成績是一般的. 真心問問大家的小朋友能一樣心算答出,我想知他數感算唔算好?
如果大家小朋友是輕鬆答到,可否分享佢哋令曾有驚喜的心算呢?(運用珠算除外)

0    0    1    0

醒目開學勳章

你仔學過珠心算?

我仔無學過珠心算,計數慢,所以小二時心算應計唔到以上題目,但考試測驗成績好.

引用:1)+6.7+一罐汽水,+4+罐幾錢? 2)+182+÷+2

原帖由 stockmike 於 16-03-15 發表
我女小一,佢數感都係差,但又好快答到第2,3題喎

引用:1)+6.7+一罐汽水,+4+罐幾錢? 2)+182+÷+2

我女情况同你仔一樣,上次考試得58分,你仔多數錯邊方面?我女就衰晒文字題&大意做漏

回覆:小二生能心算以下問題嗎?

我仔冇學心算,所以要用筆計,但數學成績不錯。我諗心算叻有助計得快,但冇助解題目,文字題會輸蝕,小二仲有睇鐘,方向,好多同學仔會失分!

little_yolky  時鐘簡直係惡夢,我當時已經放棄咗了。  發表於 16-3-15 08:38

stockmike 發表於 16-3-15 02:02
我C6都唔可以心算計到。

bobbob  我估我老公都計唔到  發表於 16-3-15 17:14
MASAYA  妳都係指算  發表於 16-3-15 12:31
subb  me too   發表於 16-3-15 09:02

stockmike 發表於 16-3-15 02:02

就算以心算可以計啱以上4條題目都唔代表數學科成績一定高分, 能夠理解文字題同小心作答至係重點. 小二能夠用心算計到呢4, 小朋友數感應該幾好, 所以可以多留意佢理解文字題嘅能力如何.

(3) , (4) 可以

回覆:stockmike 的帖子

如果有學珠心算,小一都計到;但贊同樓上;數感好唔等於識解題,考試考得好唔好,好多因素,初小最緊要小心睇題目

hobby 發表於 16-3-15 10:06
如果有學珠心算,小一都計到;但贊同樓上;數感好唔等於識解題,考試考得好唔好,好多因素,初小最緊要小心 ...
好似我個女, 小二時文字題啱晒, 時鐘方向錯晒, 我舉手投降, 叫佢小心計算, 就算時鐘錯晒都可以合格的。

小兒K2學過珠心算,但 K3 停了,學到快速加減,用來考完小一即唔俾佢用,當時學得死記無理解好恐怖,又要不停練,現已完全忘記。文字題及時間(這我估不到,仲幾好,可以全對)我仔無問題,數學成績不詳,因校無分數俾 grade 及大家唔會攞出來比較,問仔有無人個 grade 好過佢,他總能說出幾個,有錯的他說是大意看錯題目,另我發現他成日用心算出錯 , 佢自認唔太深的題目叫他寫出做似乎有抗拒就出事,我認為容易的三位加減成日出問題,佢列完式後唔會寫底借或被借位之數字,只用心記住, 但會記錯。成績我唔太在意,因似乎理解得幾好,錯的不是唔明是唔小心,但想知數感算唔算好?都係個句,如貴子弟女有能有心算完成問題可否分享?我會試下個仔,謝謝 !

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+16-03-15+發表1

原帖由 0411BB 於 16-03-15 發表
我女小一,佢數感都係差,但又好快答到第2,3題喎
小一我仔絶對答唔到 2) 3)

引用:Quote:原帖由+0411BB+於+16-03-15+發表我女

小一我仔絶對答唔到 2) 3)
可能我女k3時已背熟晒乘數表,所以有幫助

stockmike 發表於 16-3-15 10:29
小兒K2學過珠心算,但 K3 停了,學到快速加減,用來考完小一即唔俾佢用,當時學得死記無理解好恐怖,又要不 ...
我女都係K2學珠心算,原定K3停學,不過唔係用黎考小一,係珠心算有助建立腦圖像,同埋觀察佢數感好唔好,好就試下玩奧數,唔好就玩圍棋,最後覺得佢數感一般就畀佢試下圍棋,鍾意就繼續
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

初小數成績好,細心好緊要。如果失分係因為吾小心、解錯題或者答題畫圖吾符合老師需要而扣分,甘其實係容易解决。

我仔數感強,但心算不快,可是做卷細心,亦會留心睇題目,數學成績佳。

我仔小一唔識計你寫的數,因他懶冇背乘數表,不過我仔數感應該幾好。6歲前,他要買一盒大概 $178.9 的禮物,我給他二百元,他心算計到要找返幾錢(沒有在外學過公文、珠算等)。

初小的數應該不難,最重要小心做,避免粗心大意。

醒目開學勳章

啱啱考下個仔全部計啱晒,佢無學過珠心算,不過平日對錢相當着緊

引用:啱啱考下個仔全部計啱晒,佢無學過珠心算,

原帖由 bobbob 於 16-03-15 發表
啱啱考下個仔全部計啱晒,佢無學過珠心算,不過平日對錢相當着緊
快啲試吓佢極限,例如心算 49.2 有3個公仔,每個幾錢 ?稍後我會試 .

引用:Quote:原帖由+bobbob+於+16-03-15+發表啱啱

快啲試吓佢極限,例如心算 49.2 有3個公仔,每個幾錢 ?稍後我會試 .
已問,唔識。唔會手寫,因學校未教除數。

bobbob  我仔又係咁回應  發表於 16-3-16 12:34
‹ 上一主題|下一主題