用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 山長水遠坐車返學
go

山長水遠坐車返學 [複製鏈接]

得果2歲人仔,其實各位家長覺吾覺得個小朋友好辛苦呢?見果d住新界去港島返或住港島過海九龍新界。係學校門口見到落校車果一刻真係……

又有冇家長會為左返某間pn而搬近學校?

0    0    0    0

回覆:ETCM 的帖子

好多人都係新界 元朗 上水 落九龍塘 好多父母都唔覺遠 又話7個字就到。亦有九龍人走去香港區讀龍校 真係好精力。

你問父母 佢地覺得小朋友唔累 如果累 當初就唔take offer.

回覆:山長水遠坐車返學

如果坐校車,我就唔會囉,有時揸車見到校巴上既小朋友,通常都呆呆滯濟,唔開心咁,再睇學校牌,原來要由新界坐到何文田,仲要咁早起身,我都覺得佢地慘,我諗係得家長唔覺得佢地累....

朝早返工迫東鐵, 响大圍月台都成日見到父母帶小朋友出九龍塘返學...大人都迫得咁辛苦, 小朋友咁細粒, 更加抖唔到氣.

唉...我有朋友住天水圍,日日帶小朋友去九龍塘返學,聽見都覺得陰公!

回覆 popopaco 的帖子

好遠wor,差不多成個鐘頭車!

引用:得果2歲人仔,其實各位家長覺吾覺得個小朋

原帖由 ETCM 於 16-04-07 發表
得果2歲人仔,其實各位家長覺吾覺得個小朋友好辛苦呢?見果d住新界去港島返或住港島過海九龍新界。係學校門 ...
其實有時都無辦法,現在競爭激烈,如果家長睇中九龍塘龍校或者名幼,但自己住上水,都唯有照去。始終唔係個個經濟有能力可以負擔住九龍塘。九龍塘比較affordable既又可能交通好唔方便。

其實PN 根本無真正龍校,2歳小朋友要咁様返學,好辛苦。所謂龍校,PN 去到K3 stop。除非想駁K, 否則, 考K 先諗啦。

引用:其實PN+根本無真正龍校,2歳小朋友要咁様返

原帖由 gloriayps 於 16-04-11 發表
其實PN 根本無真正龍校,2歳小朋友要咁様返學,好辛苦。所謂龍校,PN 去到K3 stop。除非想駁K, 否則, 考K  ...
其實又好難講,雖不是龍校,但入左N始終原校升K會容易少少。如由出門口計一小時內到校,我本人可接受。

由家長帶搭車返學, 大人同小朋友都辛苦; 坐校車, 家長又擔心...之不過, 其實都係想小朋友讀到間適合佢嘅學校.....我自己屋企去幼稚園就搭兩個馬鐵站, 我覺得都好盡喇...

vpo0615 發表於 16-4-11 14:48
由家長帶搭車返學, 大人同小朋友都辛苦; 坐校車, 家長又擔心...之不過, 其實都係想小朋友讀到間適合佢嘅學 ...
我自己就...朝朝都要帶個囝番婆婆度...番PN只係過多一條隧道...即多...十多分鐘車程...我覺得OK呀...放學坐校車番婆婆度仲好近添!
至於...仲咩唔再揾間近D既...有時都要人地收至得...唔係你想入就入到...唔太過份就可以了...

回覆:ETCM 的帖子

坐校巴就真係辛苦 兜兜轉轉唔同屋苑 有機會成一倍車程 都買宜家D校巴司機喳車真係好粗魯 沖黃燈 所左右變道好趕時間甘 之前我都唸過大D比小朋友坐校巴 但宜家自己接送一年 日日見D校巴司機甘急 就決定一定自己接送 可以唔坐校巴就儘量避免

回覆 MarcusMaC9 的帖子

又或者咁講啦, 我得一粒囡, 所以會有少少緊張佢安全, 當初報PN我只報番沙田區, 一間九龍塘區嘅都無報, 就係因為唔想太遠.

引用:回覆+MarcusMaC9+的帖子 又或者咁講啦,+我

原帖由 vpo0615 於 16-04-12 發表

又或者咁講啦, 我得一粒囡, 所以會有少少緊張佢安全, 當初報PN我只報番沙田區, 一 ...
我報晒婆婆附近N,只係...冇一間收。報我附近果D,am class我又送唔到返學, PM class由婆婆屋企出發,其實同去九龍塘一樣。唉!我相信未必個個媽媽都想送小朋友去咁遠返,只係...有時除遠近,仲有其他因素。

明白嘅, 其實嫲嫲都係住沙田區, 所以我哋搵番沙田區; 換個角度諗, 亦因為咁樣而限制咗地區嘅選擇.

引用:回覆+MarcusMaC9+的帖子 明白嘅,+其實嫲嫲

明白嘅, 其實嫲嫲都係住沙田區, 所以我哋搵番沙田區; 換個角度諗, 亦因為咁樣而限 ...
唉!我地細時邊有咁多野架!報樓下幼稚園仲必收

以前邊度使面試架.....而家, 想搵間幼稚園收仲難過自己搵工.

引用:回覆+MarcusMaC9+的帖子 以前邊度使面試架

以前邊度使面試架.....而家, 想搵間幼稚園收仲難過自己搵工.
你囡囡615出世?最後入左沙田邊間?

我囝囝605呀!

哈哈, 我自己係615, 囡囡係607, 而家讀英藝.

引用:回覆+MarcusMaC9+的帖子 哈哈,+我自己係61

哈哈, 我自己係615, 囡囡係607, 而家讀英藝.
依!我614wow! 大家同小朋友都係雙子座!

‹ 上一主題|下一主題