用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區小學考70,真係Band 1 嗎?
go

觀塘區小學考70,真係Band 1 嗎? [複製鏈接]

觀塘區小學有6班小六,考70,老師話係Band 1 .但睇學校舊年派位,又好似冇70人派Band 1, 真頭痛!

2013/2015年度獲派最多的十間中學及人數

中學

人數

藍田聖保祿中學

聖公會基孝中學

仁濟醫院羅陳楚思中學

聖傑靈女子中學

順利天主教中學

新生命教育協會呂郭碧鳳中學

聖公會梁季彝中學

中華基督教會蒙民偉書院

觀塘瑪利諾書院

聖言中學

2013/2015年度獲派的跨網及直資中學

1.

英華女書院

2.

華仁書院(九龍)

3.

協恩中學

4.

張祝珊英文中學

5.

賽馬會體藝中學

6.

優才(楊殷有娣)書院

7.

金文泰中學

8.

聖若瑟英文中學

9.

福建中學

10.

西貢崇真天主教學校(中學部)

11.

匯基書院(東九龍)

12.

聖公會曾肇添中學

2    0    0    0

回覆 Kanyckanyc 的帖子

據以往經驗, 觀塘區除左2兆1循 and 聖馬太(秀) 可以派到>50%既band1學校(今年藍循都好似唔過), 其他都唔多過50%, 睇你間學校既派位成績, 應該都唔係呢4間小學, 咁睇番你間小學有幾多小六生啦!

Kanyckanyc 發表於 16-4-25 00:15
觀塘區小學有6班小六,考70,老師話係Band 1 .但睇學校舊年派位,又好似冇70人派Band 1, 真頭痛!
2013/2015年 ...
觀塘只有4間一線小學 (兩間兆強, 聖馬太, 藍循) 係有~50%既學生可以升讀B1中學, 油塘個兩間基X雖然好多人當佢係一線名校, 但升讀B1中學比例其實只有~40%, 不宜高估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:觀塘區小學考70,真係Band 1 嗎

學校有小六生180人,如band 1生有40%,即有72人?

Kanyckanyc 發表於 16-4-25 11:50
學校有小六生180人,如band 1生有40%,即有72人?
其實學校根本無辦法知到底有幾多B1學生, 佢地都係靠過去派位成績嚟估計.

如果過去升B1有40%, 係依家呢個升中人數才既年代, 實際B1學生比例可能會低D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我會話係邊緣人B1尾B2頭!

個表同人數咁似油基嘅。。。
如果無估錯學校嘅話,咁70都係band 1,依家大抽獎無分B1a,b,c嘅。
老師都話係band 1,你放心填啦~

冇分a,b,c, 但有分B1,2呢, 估錯好危!

咁樓主的小朋友係咪這4間以外?

老師話考70 BAND 1, 妳最好打個9折,
因為真係邊緣人1機會好大.

回覆:Kanyckanyc 的帖子

間新生命呂郭碧鳳其實應該唔係B1學校,主要收B2生為主。

個表計人頭 over 70,但係想問下你地學校用 2013/2015 咁樣 show ?正常係2013/14,2014/15,咁你學校個數會唔會講緊2年加埋架?

王家爸爸  2年加埋   發表於 16-5-17 13:12

chocolatebean 發表於 16-5-17 06:42
個表計人頭 over 70,但係想問下你地學校用 2013/2015 咁樣 show ?正常係2013/14,2014/15,咁你學校個數 ...
原來你唔知升中派位年度既官方叫法係點? 一

hkpapa852 發表於 16-5-17 08:24
原來你唔知升中派位年度既官方叫法係點? 一
官方係咁架?

我見好多學校都係SHOW 13/14, 14/15,我地以前小學都係咁,即係非官方?

王家爸爸  官方叫法係13-15,14-16,咁叫。  發表於 16-5-17 13:17

chocolatebean 發表於 16-5-17 08:28
官方係咁架?

我見好多學校都係SHOW 13/14, 14/15,我地以前小學都係咁,即係非官方?
你睇吓教育局公佈既升中文件,如統一派位學額既資料咪知囉!

hkpapa852 發表於 16-5-17 08:31
你睇吓教育局公佈既升中文件,如統一派位學額既資料咪知囉!
我知,亦見到

但真係好少見學校係咁SHOW囉!

Eat_Sleep_Play  宣道小學係咁show  發表於 16-5-23 08:14

LiBoBo 發表於 16-5-16 23:03
咁樓主的小朋友係咪這4間以外?

老師話考70 BAND 1, 妳最好打個9折,
講得啱,唔可以盡信。

如果樓主學校真係油基, 老師話70係B1都唔錯!

Kanyckanyc 發表於 16-4-25 00:15
2013/2015年 ...
2014-2015年度油基顯既小六共有186人, 計頭10間最多人升讀既中學, 當中只有40人係派去B1中學, 升讀B1中學比例: 40/186=~21.51%

當中見唔到區內另外兩間B1中學: 梁式芝 和 觀塘官立

假設呢兩間最少係無人升讀, 最多係各有3人入讀 (最多人入讀10大中學最後幾間係4個人, 所以呢入讀兩間人數應最多只有3人), 即多6人, 升讀B1中學比例為: 46/186=~24.73%

升讀他區中學/直資中學名單中, 有10間B1中學, 最多係每間各有3人入讀, 即合共30人, 最少每間1人, 合共10人, 所以呢邊計, 升讀B1比例係: 10/186 - 30/186 = 5.38% - 16.13%

即升讀B1比例: (21.51%+5.38%) 至 (24.73%+16.13%), 即: 26.89% - 40.86%

我會認為, 當佢校內排名係Top 30%-35%先係B1, 咁先穩陣

升B1中學比例只有26.89% - 40.86%, 似乎油基顯只係一間較受歡迎既二線小學

jackjackwin  真係好勁  發表於 16-5-18 16:19

回覆:觀塘區小學考70,真係Band 1 嗎

唔該哂大家嘅分析,謝謝。

醒目開學勳章

引用:Quote:Kanyckanyc+發表於+16-4-25+00:15+觀

原帖由 hkpapa852 於 16-04-25 發表
觀塘只有4間一線小學 (兩間兆強, 聖馬太, 藍循) 係有~50%既學生可以升讀B1中學, 油塘個兩間基X雖然好多人當 ...
請問一下 如果小學大抽獎跳咗去46區,係咪中學派位要選黃大仙區派呀?

如果想跳返入48區派中,係咪要之前向教統局申請?

‹ 上一主題|下一主題