用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校 vs 朱正賢(91網)
go

九龍塘學校 vs 朱正賢(91網) [複製鏈接]

唔計學費, 兩間學校如何選擇, 家住馬鞍山, 有一個弟弟跟尾
朱正賢剛有條水泉澳邨係到, 同學背景會否較複雜
請大家俾俾意見

karen55407  KTS  發表於 16-5-22 20:50
   8    0    0    0

KTS for sure. 唔熟朱,不过91網升中麻麻地?

引用:KTS+for+sure.+唔熟朱,不过91網升中麻麻地

原帖由 Yanamami 於 16-05-17 發表
KTS for sure. 唔熟朱,不过91網升中麻麻地?
朱有5成多升band 1英中。已經好好。自然,比揀過學生的KTS有7成幾爭一截。

沙田升中網比不上九龍城,但已經算很不錯了。

KTS自然更好,但6年學費加返學時間...(assume楼主住沙田)

所以我都suggest唔到楼主揀邊間

Yanamami  馬鞍山有校車  發表於 16-5-17 15:28
Yanamami  撈乱左,以為將軍澳網淙……  發表於 16-5-17 15:27

KTS應該唔只7成幾
如果比到學費, 我會揀KTS

回覆 siden 的帖子

請問知唔知馬鞍山有無校車去KTS?

BBJUNLO 發表於 16-5-17 13:48
唔計學費, 兩間學校如何選擇, 家住馬鞍山, 有一個弟弟跟尾
...
有兩個小朋友我一定揀朱小,玩少次考小一,一家人日子輕鬆D, 死少好多細胞

hppa  True  發表於 16-5-17 23:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 geminialing 的帖子

KTS應該有9成入BAND 1,  朱正賢應該有5成...
不過我又驚阿囡去到KTS未必可以係成績名列前茅, 但係朱正賢既話頭十名應該唔難, 咁對於佢既成長會唔會有自信多D?因為TURN OUT 只要係朱正賢頭十名, 同KTS既第五十名都係去BAND 1 中學, 不過讀朱正賢可以慳番錢同時間, 但係同學間既學習就可能未必眼光咁遠, 同埋身邊既同學應該都有好多新移民

BBJUNLO 發表於 16-5-17 18:35

接觸唔同階層既人其實係另一種學習。平日最多只能眼見或聽說有某類人,但永不及親身接觸。私校,直資學生背景差異較少,某程度上焗限咗學生另一方面既眼界

hppa    發表於 16-5-17 23:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+geminialing+的帖子 KTS應該有9成入B

回覆 SoLM 的帖子

我都明白佢地都好強, 絕對唔敢小看佢地, 大家只可能有文化差異, 同埋係眼光不同......

回覆:BBJUNLO 的帖子

家住馬鞍山應該係89,如果你想入朱小(91)只可以自行,同抽獎的甲部。

回覆:九龍塘學校 vs 朱正賢(91網)

兩個,朱小la,除非經濟完全不是問題,又煩少細嗰個。

一個,可考慮KTS。

Yanamami  我都係两个~  發表於 16-5-17 20:00

朱小,除非你很不喜歡沙田中學網

回覆 awinyee 的帖子

係呀, 我地自行第一輪己收了.......

hppa    發表於 16-5-17 23:58

BBJUNLO 發表於 16-5-17 18:35

其實我唔熟沙田區, 只係知KTS好好,
比我會考慮家庭經濟, 同埋弟弟能力同邊年出世
如果弟弟能力相若而且2013後出世
我會比大的讀KTS, 否則當為弟弟鋪路讀朱小

至於大塘小魚同小塘大魚問題, 我覺得睇小朋友性格
有D遇強越強可能去KTS更上一層樓, 但有D信心不足, 可能讀KTS會唔開心
咁就要你先了解邊間適合小朋友性格

如果錢不是問題,kts la

引用:Quote:BBJUNLO+發表於+16-5-17+18:35+回覆+

原帖由 geminialing 於 16-05-18 發表
其實我唔熟沙田區, 只係知KTS好好,
比我會考慮家庭經濟, 同埋弟弟能力同邊年出世
如果弟弟能力相若而且201 ...
幾十年前朱小畢業生。。。當時全部係屋村學生。包括林峰女友。

唔使煩細果個+近+唔使$=朱好吸引……
但放棄4000揀120的KTS,真係會捨得?

Yanamami  今年收4班  發表於 16-5-18 09:59

引用:唔計學費,+兩間學校如何選擇,+家住馬鞍山,+

原帖由 BBJUNLO 於 16-05-17 發表
...
我會揀朱小。 1. 慳路程慳時間 2. 慳金錢,可用作興趣班費用 3. 有弟妹跟尾,唔駛煩多一次, KTS有兄姊讀緊都未必收,到時一個東返學,一個西返學,安排接送,放假照顧,家長要參與學校活動又撞正同一日,好煩。 4. 沙田中學網和九龍城網差不多。

雖然KTS好吸引。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 ainnai 的帖子

我都係朱小畢業生, 所以自行已收左 ^0^
‹ 上一主題|下一主題