用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 出年機票
go

出年機票 [複製鏈接]

2017-18機票,請問是否早訂平好多呢?你們上網自訂或請agent幫忙呢?謝謝!

2    0    0    0

醒目開學勳章

引用:2017-18機票,請問是否早訂平好多呢?你們

原帖由 Candice1128 於 16-09-13 發表
2017-18機票,請問是否早訂平好多呢?你們上網自訂或請agent幫忙呢?謝謝!

...
我睇緊, CX大約£830 (未扣APD)

引用:Quote:原帖由+Candice1128+於+16-09-13+發

原帖由 3b 於 16-09-13 發表
3b 係倒頭飛?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-09-13+發表我睇緊,

原帖由 jaspermame 於 16-09-13 發表
3b 係倒頭飛?
是呀!未知BA是否有暑假優惠。

醒目開學勳章

引用:2017-18機票,請問是否早訂平好多呢?你們

原帖由 Candice1128 於 16-09-13 發表

...
我通常自己上網格價, 因為我的agent收得貴

how about Easter?  Its a long holidays too.  Are you guys getting that or bought already?  
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

3b 發表於 16-9-13 13:38

3b 請問你係邊度睇架? 謝謝

Mighty 發表於 16-9-13 20:36
how about Easter?  Its a long holidays too.  Are you guys getting that or bought already?

女女第一年去英國讀書,我剛剛買左Qatar一月頭係香港去倫敦,三月尾復活節返香港,$6400左右,我覺得幾平! 而家等緊買埋四月返倫敦,七月暑假返黎果張。
不過我見有啲家長分享,買倒頭直航都係八千零,都ok呀
其實到抵咩方法買抵啲呢,咩價位可以即入呢?我都摸索緊

醒目開學勳章

ank329 發表於 16-9-14 02:50
3b 請問你係邊度睇架? 謝謝

CX網頁, 可以用Skyscanner格價先

醒目開學勳章

ank329 發表於 16-9-14 02:56

女女第一年去英國讀書,我剛剛買左Qatar一月頭係香港去倫敦 ...

我買左4月倒頭飛(London/HK/London), CX直航$7,1xx

3b 發表於 16-9-14 11:58
我買左4月倒頭飛(London/HK/London), CX直航$7,1xx
剛check完BA, 學生票連稅要成12xxx, 學生票雖然可以改期,但真係貴好多。

khwong67 發表於 16-9-15 08:53
剛check完BA, 學生票連稅要成12xxx, 學生票雖然可以改期,但真係貴好多。
Haven't bought 2017-2018 as this is too far away.   For 2016-2017, ticket price drops a lot.   All my tickets bought through skyscanner.   Oct 2016 half term break: CX direct HKD71xx, Dec 2016 Xmas : BA direct HKD87xx, Mar 2017 easter: CX direct HKD6100

回覆 DKmum 的帖子

好抵

Candice1128 發表於 16-9-13 12:37

...

機票愈早買會愈平,不過唔能夠早過一年,我自己係上網 online 買的。

例如明年 easter 機票我個多月前買 virgin 直航倒頭飛 (LHR-HKG-LHR) 只需 £524,但現時再上去看已經要 £650。因為就算係 economy,其實航空公司內部會分好多唔同 class code 的,最平的 class code 會最快爆滿,愈接近出發日就會剩返最貴 class code 的機票。

不過平 class code 機票的弊處就係不能退款同埋更改行程日期會好煩。例如我買果張機票如果要改行程的話就要每程收 £150 + 不同 class code 的差價。

mamamolly 發表於 16-9-16 16:45
機票愈早買會愈平,不過唔能夠早過一年,我自己係上網 online 買的。

例如明年 easter 機票我個多月前買  ...

似乎大家既經驗都係買倒頭抵啲!!咁我下年知道了

大家開學果張都係買單程?單程平均大概6千幾蚊對嗎?謝謝(emoji)(emoji)

引用:Quote:mamamolly+發表於+16-9-16+16:45+ 機

原帖由 ank329 於 16-09-16 發表

大家開學果張都係買單程?單程平均大概6千幾蚊對嗎?謝 ...
我开学個張買EK学生飛 around $10k,因为我覚得单程5抵!

ank329 發表於 16-9-16 18:51

大家開學果張都係買單程?單程平均大概6千幾蚊對嗎?謝 ...

我都覺得開學都係買一萬多的學生飛,開學去暑假返較為方便。

一來正如 DKmum 所講單程票唔抵,二來可以改機票日期比較 flexible,較容易遷就 final exam 時間或到時暑假安排去旅遊時間,三來開學及暑假回程可以帶兩件寄艙行李。

引用:Quote:ank329+發表於+16-9-16+18:51+似乎大

原帖由 mamamolly 於 16-09-16 發表
我都覺得開學都係買一萬多的學生飛,開學去暑假返較為方便。

一來正如 DKmum 所講單程票唔抵,二來可以改 ...
哈哈, 你講中晒我心裏的說話!

DKmum 發表於 16-9-16 21:39
哈哈, 你講中晒我心裏的說話!
英雄所見略同。

Thank you mamamolly and DKmum(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題