用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 向有關受影響之"其他家長"說聲抱歉 ...
go

向有關受影響之"其他家長"說聲抱歉   [複製鏈接]

自問本人一向循規蹈矩...在EK這麼多年...亦沒試過與人發生衝突
過往本人只知道將自己小孩找學校之經驗與其他家長交流

近日對於本人有一些回帖回應某家長而引起其他有些家長不快...本人在此向這些"其他家長們"致歉

本人不是搞事之人..亦不喜搞事...本人在EK這麼久從不去亦未曾針對其他家長..本人只不過是近來忍受不住某家長不斷開重複帖而有微言罷了

另外我並非對人..只是對事...有些人說我對人...此言差矣...環顧EK...幾乎每個家長都很自重..我還沒見過有人會這麼喜歡不斷開帖..內容卻乏善可陳..不多說了..免得又讓人說我人身攻擊

還有...我並非針對該位家長...講真話..他的女兒考得好不好不關我事....只是他喜歡重複發帖(例如陳守仁..已經有2個類似帖..其中一個還是該家長自己開過的)..

該家長近期亦開了 "福小一問" "SFA vs 港同"...這兩個帖我從來沒有對該家長表示任何反對意見..因為這兩帖不是重複帖....所以如有家長覺得我是針對該家長..其實是誤會本人了

不過既然尊敬的版主都容許/縱容該家長不斷開重複帖..本人也無權再出聲講什麼好了

為免再造成任何人任何不快..本人不會再對於該家長日後開帖再有什麼言語上的意見了

謹在此對受影響之其他家長再次說聲抱歉

祝大家的小朋友都如願找到一間適合的小學

WaWa_fish  support u !!   發表於 16-10-20 20:39
hppa    發表於 16-10-20 12:25
lovebb2  support you, add oil  發表於 16-10-20 10:38
   0    0    0    0
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 16-10-20 10:29
自問本人一向循規蹈矩...在EK這麼多年...亦沒試過與人發生衝突
過往本人只知道將自己小孩找學校之經驗與其 ...

唔好諗咁多!明ga la! 見到D冇意義的post! 唔回應!唔回應!好自然會沉底自動消失!攪到自己心情唔好何必呢,大家開心咪一起討論。
*利申:我只對事不對人

hppa  true  發表於 16-10-20 12:25
Chirley    發表於 16-10-20 10:40

對於該家長一再開post表達個人感受,實在心生煩厭,該類post毫無可讀性,跟"pls pm"之類既post/回覆無分別。

建議大家不要再回覆該類post,由它沈底吧

hppa    發表於 16-10-20 12:25
mayyylai  佢又開咗另一個 post la  發表於 16-10-20 11:07
Chirley    發表於 16-10-20 10:40

不多說其他...只想說...明白你~~~

回覆:晞晞爸b 的帖子

Support u.不要認真。當娛樂便可,次次睇親都笑死我。

Felix223  真係不停笑住食花生...  發表於 16-10-20 14:11

回覆 晞晞爸b 的帖子

TAKE IT EASY,
其實個人黎講都覺得有D POST真係好煩嫌,
完全唔明開鋪既原因係乜, 更無所謂既『可讀性』,
只係有D家長依然好好, 係D『無可讀性』既鋪入面都總有D意見/回覆俾到,
所以撐住下某D POST (如福小果個POST),
非常同意唔鍾意就唔好覆, 由佢沉...
其實大家係討論區到萍水相逢無乜衝突, 亦無理由針對佢,
但除左呢邊D POST外, 如果係公海見過佢D POST,
會覺得呢D人真心無得救, 最好既方法就係唔駛理佢...
希望大家都搵到有用既資訊幫自己小朋友搵到間最岩既學校

hppa    發表於 16-10-20 12:26

認真就輸了,笑一笑世界更美麗, SUPPORT U, 不要介懷

不用道歉, 大家都係為子女, 加油!

網絡世界, 任何人都無法操控. 係論壇上, 除版主外, 會員無法操控 (其實亦無需版主操控, 否則咪同強國網絡世界一樣?).

個人認為, 發帖只要無違規, 即使係無聊其實亦不需介意, 唔需要話唔俾人開帖既.

如果唔鍾意唔like, 唯由當自己時運高睇唔到算囉.

記住上EK守則: 凡事信三分, 無須太認真

apple1990    發表於 16-10-22 07:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+16-10-20+10:29+ 自

原帖由 Felix223 於 16-10-20 發表
唔好諗咁多!明ga la! 見到D冇意義的post! 唔回應!唔回應!好自然會沉底自動消失!攪到自己心情唔好何必 ...
網上吹水多的是,真真假假亦難料,越多人睇就越吹得有滿足感,唯一可以做既係漠視,有興趣咪回兩句,唔使當真㗎

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+16-10-20+10:29+自問

原帖由 hkpapa852 於 16-10-20 發表
網絡世界, 任何人都無法操控. 係論壇上, 除版主外, 會員無法操控 (其實亦無需版主操控, 否則咪同強國網絡世 ...
除左個校名肯定係真,信夠3分真係唔易

完全明白!EK真的不同了…
我都覺得煩…只是忍住唔出聲當睇唔到而你忍唔住…
唔需要太認真,take it easy!
也祝你孩子返學愉快,所以你都好愉快!

Chirley  係啦~要忍  發表於 16-10-20 14:11

認真便輸了,明白你。不理那些無謂貼便是了!

回覆:向有關受影響之"其他家長"說聲抱歉

唔好介懷,有人喜歡用"言論自由"做檔箭牌,濫用自由,我們就要承受自由所要付出的代價。。。其實佢言論並沒有傷害人(佢成日emphasize),係,係冇傷害人,但我真心覺得初初被佢欺騙咗情感咯(係既,你可以話我太天真太傻啫!),我認真地比過分析佢,為佢擔心過,到最後呢?佢連回覆都冇呀,只顧自說自話,繼續講佢想講既野only。。那些覺得冇問題既家長,我只可說佢哋係聰明既一群,只要你從來冇認真過,的而且確佢既言論係"冇傷害性"的,再加"言論自由",問你死未?So, take it easy la... 對佢既最大既"懲罰",可能就係冇人再回佢啲帖。。。

Chirley    發表於 16-10-20 14:12

放開懷胞、不要認真。

根本由頭到尾只為了引人注意,理佢就中計了

WaWa_fish  同意!  發表於 16-10-20 20:41

JoyceNgYY 發表於 16-10-20 11:14
唔好介懷,有人喜歡用"言論自由"做檔箭牌,濫用自由,我們就要承受自由所要付出的代價。。。其實佢言論並沒 ...

對佢既最大既"懲罰",可能係佢個女用返同一方法及態度對佢!

大家放下「我執」,希望每個小朋友都找到一間心儀的學校

明明做錯嘅就唔使道歉,無錯嘅就無端端要道歉,怪唔得嗰兩個天真唉吔議員都學到咁樣樣啦!

karen55407 發表於 16-10-20 11:40
明明做錯嘅就唔使道歉,無錯嘅就無端端要道歉,怪唔得嗰兩個天真唉吔議員都學到咁樣樣啦!
...
題外話:

見到個兩位新晉議員, 就令我反省, 到底家長做了什麼, 會令佢地可以變得咁自以為是呢?

做錯事不可怕, 錯而不認才可怕

apple1990  ..仲名校生....  發表於 16-10-22 07:21
WaWa_fish  死不侮改!  發表於 16-10-20 20:43
粉紅虎  絕對認同,做錯事不可怕, 錯而不認才可怕  發表於 16-10-20 17:29
Chirley   簡直係救命  發表於 16-10-20 14:12
siden  敢做唔敢認係最可恥  發表於 16-10-20 12:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題