用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否分享一下小朋友成功插小二的個案? ...
go

可否分享一下小朋友成功插小二的個案?   [複製鏈接]

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   21    0    0    0

nicholeip 發表於 16-11-11 18:05
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

親戚的小朋友考男拔小二,小一時見佢做啲英文數好深,寫時鐘時間,做文字題,最後收咗,果份係小二嘅功課。

Potato001 發表於 16-11-11 20:38
親戚的小朋友考男拔小二,小一時見佢做啲英文數好深,寫時鐘時間,做文字題,最後收咗,果份係小二嘅功課 ...
小朋友本身係一線私校讀緊?

回覆:可否分享一下小朋友成功插小二的個案?

小一全級第一,家長自隊哂心儀學校小2上學期嘢先去考插班試。心儀小學eng教快1年,即佢小1考完final exam 家長就隊佢中/數小2上 & eng 隊到小3上去考。最後成功插到 & 成績keep住係級頭10

mayyylai  好勁呀  發表於 16-11-17 10:04

sissysze 發表於 16-11-12 21:59
小一全級第一,家長自隊哂心儀學校小2上學期嘢先去考插班試。心儀小學eng教快1年,即佢小1考完final exam  ...

小朋友好叻

小一全級第一,家長自隊哂心儀學校小2上學期嘢先去考插班試。心儀小學eng教快1年,即佢小1考完final exam  ...
又係教快一年?是否香港地英文教快一年非常普通?

何苦呢!

hppa    發表於 16-11-13 10:37

retriever 發表於 16-11-12 23:19
又係教快一年?是否香港地英文教快一年非常普通?

果啲所謂教深一年,唔使大驚小怪,好多時只係用深一年書。測驗卷分分鐘與用適齡課本學校深淺分別不大。

siden 發表於 16-11-12 23:55
果啲所謂教深一年,唔使大驚小怪,好多時只係用深一年書。測驗卷分分鐘與用適齡課本學校深淺分別不大。
...
咁義意何在?目的為何?
個人好唔欣賞呢類學校

Tintin926 發表於 16-11-13 00:25
咁義意何在?目的為何?
個人好唔欣賞呢類學校

用同年書但測考考緊深一年更令人反感。

因為靠家長自己俾exercise 搞掂。

當你兩樣都試過,就會覺得用深一年書反而還好。

引用:Quote:siden+發表於+16-11-12+23:55+果啲所

原帖由 Tintin926 於 16-11-13 發表
咁義意何在?目的為何?
個人好唔欣賞呢類學校
其實有些小朋友吸收能力強,記性好,真係可以學得快好多(我並非指夾硬來果種)。當一間學校收的學生大部分都係咁,自然就會教快,否則都唔叫因材施教,學生亦會覺得識曬而冇任何挑戰性。所以家長選校應該選擇適合自己小朋友同家庭支援的,否則錯配就好辛苦。

引用:小一全級第一,家長自隊哂心儀學校小2上學

原帖由 sissysze 於 16-11-12 發表
請問佢係自己買學校課本?定其他方法取得學校練習/考題等?謝謝!

siden 發表於 16-11-13 01:36
用同年書但測考考緊深一年更令人反感。

因為靠家長自己俾exercise 搞掂。

最唔老實係教淺考深,比家長有很大嘅無形壓力

jestella 發表於 16-11-13 07:09
其實有些小朋友吸收能力強,記性好,真係可以學得快好多(我並非指夾硬來果種)。當一間學校收的學生大部分 ...

係。小朋友能力不同,因材施教係正途。

明碼實價教深半年一年,家長都係要考入去(直私)或乙1揀佢(津校),咁就唔該唔好嘈生哂鬧學校教深云云。人地冇用支槍指住迫家長揀佢。

普通來說,教深半年甚至一年的津校,都係區內龍頭學校,唔擺乙1乙2都入唔到果種。甚少存在夾硬被派入去的困境。

所以,我反而接受堂堂正正教快少少嘅學校,因家長一睇已經知揀定唔揀。教淺考深係最不可取。

mayyylai    發表於 16-11-17 10:05
yuenkw  同意!地獄無門偏要來,可以怪得邊個?  發表於 16-11-13 12:57

引用:Quote:jestella+發表於+16-11-13+07:09+ 其

原帖由 siden 於 16-11-13 發表
請問可否有咩分享教深考淺學校?

siden 發表於 16-11-12 23:55
...

包括你講果d區內龍頭都係咁教深考淺❓

jason1978 發表於 16-11-13 09:44
最唔老實係教淺考深,比家長有很大嘅無形壓力

據講。。。 某旺角男校都係呢類。

siden 發表於 16-11-13 10:24
同意,願買願賣。至於教淺考深,都要看學校intention,若只是10-20%題目去indentify叻和被谷的學生,我覺得是ok的,最唔like就是個d又話愉快學習,但又唔講明要70分先達標⋯

MrBeast 發表於 16-11-14 08:43
同意,願買願賣。至於教淺考深,都要看學校intention,若只是10-20%題目去indentify叻和被谷的學生,我覺得 ...
PASSING MARK 高, 只會變成考效率, 即又係無意義JAI 操題.
教淺考深, 結果係肥左D 補習社, 眼見有D 專補XXX的補習社, 標明係"操卷班", 限時任操卷, 只係小學生, 真係神經病!!!

理想係教深考深, 甚至教深考淺. 哈哈!!!

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-11-14+08:43+同意

原帖由 retriever 於 16-11-14 發表
PASSING MARK 高, 只會變成考效率, 即又係無意義JAI 操題.
教淺考深, 結果係肥左D 補習社, 眼見有D 專補XXX ...
理想

‹ 上一主題|下一主題