用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【請教】出外補習,學快一年以上課程? ...
go

【請教】出外補習,學快一年以上課程? [複製鏈接]

我朋友個女宜家讀緊小二,唔係啲名校,因為佢個女上到小二之後好似開竅咁,好喜歡睇書,佢媽咪喺圖書館借咗啲比佢程度深啲嘅書,佢都有興趣去學同玩,反而宜家啲課本已經難唔到佢,所以佢啲成績唔錯,但佢個女好喜歡這間學校,因為可以好多時間玩,功課唔多。
就係奇怪功課唔多,學校唔谷,佢就好輕鬆喜歡讀就讀,玩就玩。
佢媽覺得佢可以更上一層樓,想帶佢去補習學下一年級嘅課程,唔知好唔好?
   1    0    0    0

applebot 發表於 16-11-26 09:01
我朋友個女宜家讀緊小二,唔係啲名校,因為佢個女上到小二之後好似開竅咁,好喜歡睇書,佢媽咪喺圖書館借咗 ...
咁佢唔會有興趣上堂,因為出面都學晒

睇多D書好過

我朋友個女宜家讀緊小二,唔係啲名校,因為佢個女上到小二之後好似開竅咁,好喜歡睇書,佢媽咪喺圖書館借咗 ...

其實我唔明d家長點都要自己谷d小朋友,比佢地輕鬆D唔得咩?

……

如小朋友已經噤醒但又唔打算轉校,出去補深一年到佢讀小三時d野識晒上堂咪好悶囉,而且只係提早學,對知識的增長沒甚幫助。難得有間學校有空間玩同看書,求之不得啦!就叫你朋友讓囡囡睇多d書,唔一定學術書的,任何書都睇,中英文小說、national geographic kids等,睇書沒分幾年級程度的,睇多d就學多d。我有朋友囡囡讀dgjs,就係好得閒成日睇書,小二、三已經可以兩日睇完厚厚的Harry porter,英文好到不得了我相信已達初中程度。這令我明白呢間神校教到d女仔禁叻,唔係靠教深不停chur功課,而係畀左好多空間佢地睇書,我朋友話佢女d同學係書不離手的!

回覆樓主:

學快一年,咁上堂老師講嘢咪唔洗聽,到時就可能上堂東攪西攪

爭取時間做其他野好過
小朋友成績唔錯唔使谷就比佢地輕鬆D啦
做義工/睇書/玩玩具/帶小朋友周圍行下睇下香港郊區地方

dunbinex 發表於 16-11-26 11:23
唔係家長唔想輕鬆,係好多學校都教快又教得深

學校本身唔深可以開心玩,家長覺得唔夠,要出去學深d,咁唔係家長有問題嗎?跟學校進度唔得咩?係要谷?

回覆樓主:

有時間睇多D書,好過教深一年野,除非那位媽媽想女兒跳級

dunbinex 發表於 16-11-26 16:02
學校程度深,未要學深先跟到進度

樓主話朋友個女跟到仲成績好wor,已经跟到進度,有冇必要再出去學深d呀?

陽光點的歌    發表於 16-11-26 16:32

醒目開學勳章

iamiris 發表於 16-11-26 16:12
樓主話朋友個女跟到仲成績好wor,已经跟到進度,有冇必要再出去學深d呀?
家長心態好難觸摸

dunbinex 發表於 16-11-26 19:58
其實我意思是講緊有啲程度深的學校

咁我地講緊楼主朋友個case 嘛

坦白說,咁難得你朋友個女成績唔需要擔心。補深一年,什麼家長想法?個女有得玩吓都唔好?學深一年D課程,咪冇心機上堂,咁有咩為?
咪睇書、或者出去學門手藝...打法時間
斷估圖書館咁多書唔會睇得晒。

如能夠輕鬆應付學校的課程,無需要提早學,反而應該學得廣,看多些書,和學得深入

例如數學叻又有興趣,可以學奧數,如果語文叻又中意寫嘢,可以學寫作,又或者學一些學校無得學的東西,如電腦,天文地理, 科學

大人工作外還有家庭, 小朋友讀書外還有體藝.

若小朋友有能力應付, 何不比機會他發展其他興趣, 亦何苦要見到他應付不來至開心?

回覆:【請教】出外補習,學快一年以上課程?

應該感恩小朋友跟得上讀得輕鬆。ㄧ個成功的人不只追求學術卓越而已,小朋友身心健康更重要,不要迫到小朋友討厭學習呀!

回覆樓主:

嗯,我已經將這篇留言分享給我朋友了。
希望佢可以反省下,不是我一面之詞。
謝謝大家。
‹ 上一主題|下一主題