用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報考直資
go

報考直資 [複製鏈接]

請問而家大部份直資中學是否已截止報名? Tks

0    0    0    0

回覆 js829 的帖子

中華基金中學 Deadline: 11 Jan, 2017

回覆 js829 的帖子

匯基都好似未截

js829 發表於 17-1-6 09:08
請問而家大部份直資中學是否已截止報名? Tks
長沙灣祟真
http://www.ttca.edu.hk/wp-content/uploads/2016/10/Application_FormNov2016.pdf
2nd round application deadline: 14 Jan 2017

小時了了 發表於 17-1-6 09:49
長沙灣祟真
http://www.ttca.edu.hk/wp-content/uploads/2016/10/Application_FormNov2016.pdf
2nd round a ...

崇真學費貴過中華基金,對學生的資源是否多些?

anthony8899 發表於 17-1-6 10:00
崇真學費貴過中華基金,對學生的資源是否多些?
以我知少少, 扮代表

崇真 vs 中華基金

1) 崇真有一個室內泳池 vs 中華基金無
2) 崇真堅小班教學即係27人一班 vs 中華基金唔止27人一班

如有錯誤, 其他網友指正

王家爸爸  一分錢,一分貨   發表於 17-1-6 10:48

回覆 小時了了 的帖子

原來是小班, 謝謝!

請問你有沒有申請中華基金? 有沒有面試? 中基好像不是全IN的。

anthony8899 發表於 17-1-6 10:38
回覆 小時了了 的帖子
請問你有沒有申請中華基金? 有沒有面試? 中基好像不是全IN的。

中華基金我前年及舊年連續去咗兩年簡介會及開放日. 我及C6對中基印象好OK, 我 C6 職業係做電腦, 我舊年特登要C6一齊去中基開放日過目下學校啲電腦及機械人野, C6 睇到都好投入, 奈何當事人阿女唔多 like 中基, 佢唔係好鍾意機械人及電腦 programming, 但中基主打呢兩樣野, 而中基面試日係1月14日或1月21日, 同我另外兩間赤柱聖士提反及沙田培基面試相撞, 到時都係2選1是旦去1間面試, 所以最後無報中基

我都喜歡中基,但中基學術成績一般!簡介重點Sell STEM

回覆 小時了了 的帖子

原來撞了期。預祝你入到心儀中學。
我報咗中基, 但未有面試信...

小時了了 發表於 17-1-6 10:48
中華基金我前年及舊年連續去咗兩年簡介會及開放日. 我及C6對中基印象好OK, 我 C6 職業係做電腦, 我舊年特 ...
好多學校都有電腦同機械人玩,之前陪人去幾間女校睇,都有,而且間間都做得唔差。

王家爸爸 發表於 17-1-6 11:11
好多學校都有電腦同機械人玩,之前陪人去幾間女校睇,都有,而且間間都做得唔差。 ...

C6 話電腦同機械人科技每年都會 update & upgrade, 要 "追" 科技, 學校要好用好多 "財" 力不斷投放 $$ 去買 update & upgrade 器材. C6 做嗰行嫌嗰行, 佢話 "追" 住科技係好慳精神及$$, 因為今年的器材及科技出年已經落後及無用的了. Anyway, C6 都欣賞中基投放係電腦同機械人嘅設施. (當然, 係 C6 眼中係小學雞玩兒, 當時 C6 擔心如果阿女讀中基, 阿女啲 programming 或 機械人功課 project 要 C6 幫手做 )

王家爸爸 發表於 17-1-6 11:11
好多學校都有電腦同機械人玩,之前陪人去幾間女校睇,都有,而且間間都做得唔差。 ...

「好多學校都有電腦同機械人玩」《--
例如那一些學校?
小朋友喜歡IT,想參考!

little_yolky  我上次去迦密都見有。  發表於 17-1-6 12:15
王家爸爸  仔定女?  發表於 17-1-6 11:59

小時了了 發表於 17-1-6 11:39
C6 話電腦同機械人科技每年都會 update & upgrade, 要 "追" 科技, 學校要好用好多 "財" 力不斷投放 $$ 去 ...
平有平玩,貴有貴玩,我仔學校用arduino,一樣可以整到機械人,反而平野需要自己用Linux寫程式,先至可以真正學到野。

Cat108 發表於 17-1-6 11:46
「好多學校都有電腦同機械人玩」《--
例如那一些學校?
小朋友喜歡IT,想參考!
基本上大部分學校都有,好似學校係有啲STEM funding可以申請。印象中培正、皇仁、李兆忠、元朗信義、鄧鏡波學校、郭得勝中學、元天、聖公會李炳等都係STEM做得好既學校。

小時了了 發表於 17-1-6 11:39
C6 話電腦同機械人科技每年都會 update & upgrade, 要 "追" 科技, 學校要好用好多 "財" 力不斷投放 $$ 去 ...
你就好, 老公睇得咁仔細, 有一次丘佐榮開放日, 我唔得閒叫C6同阿女去, 佢係咁同阿女玩攤位遊戲cup印仔 返嚟同我報告話「佢自己」幾鐘意間學校, 因為校長個feel好似我哋其中一位鄰居, 好親切好踏實喎。

不過, 阿女就唔係太鐘意, 因為佢話實在太遠, 坐車坐到暈咗, 同埋佢覺得學校有D細...........前一個禮拜啱啱去完培道參觀, 佢問我有無邊間將會參觀既學校大過培道................

小時了了    發表於 17-1-6 13:40

回覆:報考直資

唔該曬

王家爸爸 發表於 17-1-6 12:10
基本上大部分學校都有,好似學校係有啲STEM funding可以申請。印象中培正、皇仁、李兆忠、元朗信義、鄧鏡波 ...

如果女仔B2,有那一些學校可以參考

Cat108 發表於 17-1-6 14:09
如果女仔B2,有那一些學校可以參考
其實大部分學校都有,例如:

SPCS:
http://www.spcs.edu.hk/curriculum/lifewidelearning.htm

鴨真:
http://www.hktlc.edu.hk/data/?p=5858&lang=hk

小時了了 發表於 17-1-6 10:31
以我知少少, 扮代表

崇真 vs 中華基金

中基30人一班
‹ 上一主題|下一主題