用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 蒙特梭利幼稚園升小問題
go

蒙特梭利幼稚園升小問題 [複製鏈接]

小兒有兩間蒙特梭利幼稚園offer
但因經濟能力問題,小學target 考新派直資(活動教學)
想問新派直資會否收蒙記學生?定係覺得蒙記學生唔夾學校,多數唔收?
是否蒙記多數只會升讀IS?
感謝。
   1    0    0    0

回覆樓主:

蒙特xx幼兒園好難入,當時孩子出世要報名,還要介紹人等。。最後後備第一。。。直資見同事報十間八間每年五千人爭一間約100小學位,何苦咁辛苦又要揰期,又要有精神冇病,當年見有人冇錢派咗喇X,St mxxy等。。

brother4 發表於 17-3-17 19:59
蒙特xx幼兒園好難入,當時孩子出世要報名,還要介紹人等。。最後後備第一。。。直資見同事報十間八間每年五 ...

真正montessori kinder只有幾間私幼,唔洗出世就排。我覺得唔難入,可能我仔本身就上開montessori pg同我係montessori fans,係屋企都實行蒙教。
要出世排隊果間你應講緊救世軍,但佢唔係正宗montessori,佢地小朋友升local school應無問題, 因為教學方式同普通幼稚園唔大分別。

回覆樓主:

好專業,估不是普通的家長,各施各法,條條大路出羅馬,看家長選取,如不選蒙特xx幼兒園 也不保証入到心儀直資,看上天安排吧!

孟母3000 發表於 17-3-17 18:46
想問新派直資會否收 ...

我小朋友歲半開始上蒙,到升小時就要考慮未來,佢大部份同學係会上IS, 只有好少像我們本地小朋友仍会考本地小學,考小學不是很難,我相信蒙特俊利小朋友是很受學校歡迎。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

孟母3000 發表於 17-3-17 18:46
想問新派直資會否收 ...

千祈不要以為考小學不太難,到時後悔也來不及了。
考本地小學,考聽指令、考學術(中英數)考中英對答、講故事。你準備好冇話邊間幼稚園不受歡迎。

Btw 好多人話m的小朋友因自少自學、老師不bother,所以不太聽指全令,這個在考小要留意

zitaeric 發表於 17-3-18 09:06
我小朋友歲半開始上蒙,到升小時就要考慮未來,佢大部份同學係会上IS, 只有好少像我們本地小朋友仍会考本 ...

可否分享多點?如不方便可以pm!你讀邊間蒙校?

lui 發表於 17-3-18 09:26

千祈不要以為考小學不太難,到時後悔也來不及了。

學術能力、自學能力我不太懷疑,因為蒙記小朋友數學concept很好。只怕中文不夠好。

只是聽指令真係要留意,感謝分享。

回覆:蒙特梭利幼稚園升小問題

我本人都欣賞蒙特梭利的教學法,數感教得好而且鼓勵小朋友探索及建立良好習慣,相信你比小朋友讀蒙特梭利幼稚園都是認同佢理念。我覺得活動教學背後理念都是從體驗中學習,呢點兩者是冇衝突的。除學術外,其實好多直資的1st interview 都是用小組遊戲做熱身,主要睇小朋友對人態度,基本禮儀,合作性,分享等,其後就睇父母平時教法和認唔認同學校理念。所以,讀邊類型幼稚園我覺得關係唔大。

heisonmama 發表於 17-3-18 20:44
我本人都欣賞蒙特梭利的教學法,數感教得好而且鼓勵小朋友探索及建立良好習慣,相信你比小朋友讀蒙特梭利幼 ...

謝謝,因為實在太struggle,我喜歡蒙特梭利,小兒在蒙記pg獲益良多,但現實就係無錢無選擇。

而且考直資又係一大挑戰,小兒慢熱,不會在短短幾分鐘就show到自己既潛能。而蒙記更可能令小孩更有主見(因自主學習),唔多聽老師指令。

回覆樓主:

孟母,
係 西營盤Casa de Bambini

zitaeric 發表於 17-3-19 16:39
孟母,
係 西營盤Casa de Bambini

CDB好似只有英文教學,上直資中文無問題嗎?
你小朋友面試會唔會唔聽老師支笛?返小學會唔會自己突然行開去廁所/ 做其他野?會唔會話唔適應,想返蒙校?

本地嘅幼稚园是赢在起跑线上、蒙特利尔方法不着重赢在起跑线。 根本上唔应该接本地小学。

回覆樓主:

錯啦,吾係讀边種幼稚園就接边種小學,好多本地小學個小朋友都滿口英語,英文好過中文。好多國際学校、中文-樣好好。蒙特梭利小朋友不談學術,情緒智商、主動學習、自理能力當相當出色,這些都係為未來學習有-個好種子。當然未必係-兩间所謂神校杯茶,但神校不是看孩子而大部份是看家長職業同家底。吾-定讀直資,好多本地小學都相當出色,但考小學應該睇埋中學,有冇-條龍,有冇直升,终歸現實,要搜集很多資料,家長最了解自已仔女,考小-可以考多幾间,當練習也當多些選擇。间间学校都有出色学生,不在乎边间学校,爸媽才是最主要的領航員。

回覆樓主:

小-學術有幾深?所以放心,用對方法就可以。
我小朋友由小-到現在都係班長,習慣照顧人。考小-時-D問題都冇,考小-啫,吾需要太緊張,只要吾係太差就可以,學習路太漫長。

回覆樓主:

揀得蒙特梭利家長,質素-定吾差,所以相信不論去边间小学,家長都会好有辦法去扶助小朋友

zitaeric 發表於 17-3-21 08:23
錯啦,吾係讀边種幼稚園就接边種小學,好多本地小學個小朋友都滿口英語,英文好過中文。好多國際学校、中文 ...

就係我同我老公都不是富有人家
又唔係神職業或名牌大學畢業
對小朋友考小一已經無乜助力

最怕佢考唔到活動教學/ 少功課的學校
入左傳統谷校,會令頭6年學到既自學心態無左

回覆樓主:

太膽心啦,做D功課,緊有一间,而且真係吾岩,好多小朋友都小二丶三轉校,比些信心小朋友,幾年後你睇返轉頭,又不外如是,上天已有安排,放輕鬆

有關你的提問,真係唔同人有唔同意見,最重要係父母的育兒方針。

想問新派直資會否收蒙記學生?定係覺得蒙記學生唔夾學校,多數唔收?

每間學校有佢地收生準則,我相信是否蒙記學生並不是重點,而係小朋友的性格,是否有禮,學習能力,主動性,自理能力等。

是否蒙記多數只會升讀IS?

的確比較多蒙記學生會讀IS,不過也有讀本地學校的。

很多人對蒙記學生有很多誤解,其實他們不只是自學,更比較會尊重其他人,因為在混齡的環境下,不同老師在同一課室下,自然要學會與人相處,而且年紀越大,老師應會安排一些與同學一起合作的工作,令小朋友懂得與其他人合作。

不過,要小一面試,還是要準備的,中英文閱讀能力,大肌肉發展,音樂感,也非一時三刻可以速成。

蒙記幼儿园又轉傳统、那蒙記教育就中途放棄。蒙記教育到小三後、才明顕見到学術成功、接着進度更快。單單「玩」兩、三年就走、等如半途而癈

‹ 上一主題|下一主題