用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失 ...
go

港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失信心   [複製鏈接]

【明報專訊】擬轉直資的香港華仁書院(港華)昨在網頁上載進一步資料,稱轉直資能解決日漸嚴重的學習差異問題。校長蘇英麟回應本報時解釋,部分由其直屬番禺會所華仁小學(華小)升讀該校的第二組別學生,接受英語教學時程度不逮、失信心,讀其他學校可能更適合,又承認有考慮英中落車危機。他並重申,盼透過轉直資取錄更多基層學生。

華小在網頁回應轉直資是否有違「有教無類」辦學理念時說,現有津貼模式談不上是有教無類,在2015學年,港華136名中一生中,華小畢業生佔79個、自行收生佔43個,餘下14個來自統一派位,3個類別學生入讀港華的機會可以差距很大,轉直資則可令入學機會更均等。

25%學費收入資助學生

校方表示,在2015學年,少於1%學生來自綜援家庭、僅4%學生合乎全額書簿津貼的申請資格;該校2016年的統計亦顯示,全校有86%學生家庭月入高於全港中位數。校方強調轉制直資是為收取更多基層學生,政府要求直資校分配10%學費收入作為學費減免和獎助學金,該校則計劃撥出25%資助學生交學費及學習支出,均用於有經濟需要學生身上,不包括獎學金;受助學生若家庭經濟狀况不變,將獲6年資助。

認有考慮英中落車危機

蘇表示,升中學生減少,上移錯配(即Band2學生入讀Band1中學)情况值得關注,被問到是否擔心因學生質素下降致學校「落車」,他說當學生學習差異達到某一個程度,確會出現有關危機,需通盤考慮,但強調同時考慮資源、學生學習差異等問題。他說現時華小生只要成績屬第一及第二組別,港華便會取錄,「Band2尾都要收晒」,這些學生在港華接受英語教學,追得吃力,影響心理和成長,「可能付出很多努力,但每次收成績表都受打擊,他們讀第二間適合自己的學校,可能更有自信」。

他又稱,不同水平學生一起學習有裨益,但需維持合適範圍,如差距太大,學校為落後學生「保底」也不能解決問題。他補充,華小近年提升水平,初步傾向轉直資後仍預留一定學額予華小。

初步傾向預留部分學額予華小

蘇又表示,不希望轉制直資後令基層學生卻步,有人擔心清貧學生會感自卑,富裕學生會自負,但此非正確價值觀,學校會教導受惠於獎助學金的學生感恩,「每人都需要幫助,受助並不羞恥,受助後可幫其他人及社會」。

3    0    0    0

elbar 發表於 17-4-11 15:51
【明報專訊】擬轉直資的香港華仁書院(港華)昨在網頁上載進一步資料,稱轉直資能解決日漸嚴重的學習差異問 ...

講到明係因華小學生質素問題而要轉直資

晴晴小B 發表於 17-4-11 16:02
唔知小學部仲會唔會厚顏繼續相隨呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

"計劃撥出25%資助學生交學費及學習支出"----即係少於4個會有1個學生可以獲得資助...咁如何"盼透過轉直資取錄更多基層學生" ???....原來港華雖係津貼...已做左2年家庭入息調查... 但2018或2019華小已係北角再見....會否學生組合有变 ~~~

hkpapa852 發表於 17-4-11 16:36

小學部點都要死跟啦,如果唔係以後點嫁得出

回覆 晴晴小B 的帖子

Very agree! 被夫家逐出門!
咁大老爺會唔會唔準離婚?

雲牛 發表於 17-4-11 17:40
回覆 晴晴小B 的帖子

Very agree! 被夫家逐出門!
不如學DBS咁, 轉直資兼開番間一條龍小學, 再係咁易俾番10個8個位現今既小學部, 咁咪唔驚會收到小學部既B2學生囉!

再唔係, 根本最簡單係"脫龍".

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實呢個係佢地想轉直資主因

hkpapa852 發表於 17-4-11 17:55
不如學DBS咁, 轉直資兼開番間一條龍小學, 再係咁易俾番10個8個位現今既小學部, 咁咪唔驚會收到小學部既B2學 ...
DBS 收咁少自己小學部學生?

artroboy 發表於 17-4-11 18:14
DBS 收咁少自己小學部學生?

應該講緊DPS,唔係dpspd

artroboy  明白  發表於 17-4-11 18:21

hkpapa852 發表於 17-4-11 16:36
要轉都係小學轉做私校。
做直資一條龍,都係要夾硬收生。

晴晴小B 發表於 17-4-11 17:22
小學部點都要死跟啦,如果唔係以後點嫁得出

華小 好羞

醒目開學勳章 王國長老

咁龍校/直屬有b2生問題,好多都有bor,咁又點計先。睇完input都要睇process啦

咁坦白,like!

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 17-4-11 19:05
咁龍校/直屬有b2生問題,好多都有bor,咁又點計先。睇完input都要睇process啦
...
同意,尤其灣仔有咁多直屬學校,點解人地又冇依 d 事發生呢?!
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

Charlotte_mom 發表於 17-4-11 19:05
...

教『好學生』與教好『學生』既分別

hkpapa852 發表於 17-4-11 17:55
不如學DBS咁, 轉直資兼開番間一條龍小學, 再係咁易俾番10個8個位現今既小學部, 咁咪唔驚會收到小學部既B2學 ...

我好懷疑DBS中學部是否全部band 1?

書院似乎仲未醒覺問題其實係自己身上。
點解佢留唔同華小叻人個心呢?呢件事就話到俾大家知了。

hkpapa852 發表於 17-4-12 08:23
書院似乎仲未醒覺問題其實係自己身上。
點解佢留唔同華小叻人個心呢?呢件事就話到俾大家知了。 ...

Agree
‹ 上一主題|下一主題