用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代問聖家書院
go

代問聖家書院 [複製鏈接]

請問有無人知聖家小學考第幾先上到書院?
如果小朋友平均分得c系唔係無機會?
自行要唔要揀返書院?

elbar    發表於 17-12-2 22:12
   13    0    1    0

mw7183 發表於 17-12-2 18:10
自行要唔要揀返書院?

有無過來人家長幫下
哲哲寫真 哲哲私相集

我都好想知聖小120人裡面, 佔幾多%係band 1生

mw7183 發表於 17-12-2 18:10
自行要唔要揀返書院?

C即是74分或以下,可能唔穩陣。

回覆樓主

最好問番老師自己個小朋友係邊個band。

如果係九龍塘聖家的話,我認為始終C 個Range 係好大 (60 - 75 分),如果其實小朋友係貼近75 分既,咁都有可能入得番書院。不過,雖然5 - 6 年級冇名次,但如果小朋友一直成績穩定,家長應該都估到小朋友大約喺咩位置。我個人覺得,因為成績最叻嗰批志不在書院,所以如果小朋友名次大約有70 名內的話 (純粹估計),應該都好大機會入得番書院,之後既就可能要睇運氣了。就當年囡囡情況,當年應該只有2X 人係派去比書院差既中學,有D 相信應該係當時自行俾B2a 學校收左,所以派唔番書院。當然,而家出生率高左,競爭又大左,可能情況冇囡囡當年咁樂觀了。

Freshment 發表於 17-12-4 13:33
如果係九龍塘聖家的話,我認為始終C 個Range 係好大 (60 - 75 分),如果其實小朋友係貼近75 分既,咁都有可 ...

老師唔肯講名次
只透露可能上唔到書院
如自行九真培道有無機會?
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 mw7183 的帖子

我個人認為,如果老師都咁講,小朋友入書院真係有難度。自行揀唔揀培道同九真,真係要睇你仲想唔想搏書院?因為自行入左培道九真就冇機會喺乙部抽書院了。當年囡都有同學係俾老師評為入唔番書院,但最後又搏入左的。所以真係要睇家長同小朋友個心態。

反而,我想講既係,如果小朋友程度真係未及Band 1 水平,就算入到書院,可能都只能維持中下游水平,咁樣的話,其實揀番培道九真可能對小朋友學業發展更好。

mw7183 發表於 17-12-4 13:52
老師唔肯講名次
只透露可能上唔到書院
老師透露可能上唔到書院? 你是指今年定上年五年級既時候? 嚟緊月中呈分試, 比心機考好個試! 加油!!

c grade 個range 係60-77分, 聽返之前六年級家長講, 學校平均係c grade 既都係出面都考到不錯既學校, 當然我想平均c 都是接近B grade 成績.

以上年升中所得資料, 最少有15個派到比書院更高level既中學, 書院有58個, 我估計有頭20人自行派左出面, 書院收58個, 加埋78人, 即是級78以內都會上到書院. 咁當然書院58人入面有band 2生是乙一抽入的. 因直屬位是包括收band 2生.

PandaTam123 發表於 17-12-4 14:41
老師透露可能上唔到書院? 你是指今年定上年五年級既時候? 嚟緊月中呈分試, 比心機考好個試! 加油!!

妹話呈一之後老師講上唔返
我都覺得佢上書院會追唔上
不如去啲b2學校,不過我唔敢比哩個意見佢

哲哲寫真 哲哲私相集

Freshment 發表於 17-12-4 14:25
回覆 mw7183 的帖子

我個人認為,如果老師都咁講,小朋友入書院真係有難度。自行揀唔揀培道同九真,真係要 ...

其實我見佢咁多年都系中下游
我都覺得佢上書院會追唔上
不如去啲b2學校,不過我唔敢比哩個意見佢
哲哲寫真 哲哲私相集

PandaTam123 發表於 17-12-4 14:41
點解學校唔拉curve, 份卷深可能全級最叻個個都只有B, 攞住C出去見, 可能連in 嘅機會都冇, 有D中學話要幾多個A/B至有得見

soscho 發表於 17-12-4 14:55
點解學校唔拉curve, 份卷深可能全級最叻個個都只有B, 攞住C出去見, 可能連in 嘅機會都冇, 有D中學話要幾多 ...
有直屬中學未必要理會他校既睇法嘛 ~~~

mcl203 發表於 17-12-4 15:10

我岩岩想講 有聯繫中學可能多數系咁

哲哲寫真 哲哲私相集

回覆樓主:

唔明佢乜鬼都咁神秘!咁樣会害到人!

mcl203 發表於 17-12-4 15:10
但上唔到書院個班都要出去考其他, 咁攞住個C好難搞啫

ICbaby 發表於 17-12-4 15:14
唔明佢乜鬼都咁神秘!咁樣会害到人!

應該系唔想叻人走所以咁囉
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 17-12-4 15:19
應該系唔想叻人走所以咁囉
絕對係, 站在校方立場佢有佢地道理, 但在家長而言, 就小氣左D, 聽聞培正小學有名次, 唔介意B1生走, 透明度高好多, 家長有得揀

針無兩頭利, 聖小俾班叻嘅走晒, 書院仲邊有今年70%入U率, 希望佢做起個勢, 留番多D  B1生

mw7183 發表於 17-12-4 13:52
老師唔肯講名次
只透露可能上唔到書院

其實年年聖家都係咁 (以前瑪神都係, 唔知最近有冇變), 只同學生講"能否直升書院".....

如果被建議不能直升書院, 不如搏吓九真同丘中, 統一再搏聖羅撒/九真/培道

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

soscho 發表於 17-12-4 15:16
但上唔到書院個班都要出去考其他, 咁攞住個C好難搞啫
咁其實...聖家係知名度高既小學...佢地既成績表應該好多中學都識睇 ~~~

始終...聖家中學坊間評級未算最高...(坊間唔少直屬中學都有此現象)
若小學提供非常充足既升中資訊...可能會引致更多學生流失去更好既中學...從而影向中學水平
唔積極提供升中資訊...係可以理解...亦唔少直屬小學如是~~~

一向有直屬中學既小學...大部份支援升中都唔太積極...只係程度輕重
亦係直小生既弱點...前列生唔知搏唔搏外走...中尾列生能否如願直升 ~~~
‹ 上一主題|下一主題