用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊直資,再去自行!王家爸爸想請教
go

註冊直資,再去自行!王家爸爸想請教 [複製鏈接]

請問如果早有直資offer 註冊咗,
再去自行分配面試,
最後取消直資offer ,
但大抽獎結果可以嗎?
   4    0    0    0

asd456 發表於 17-12-13 10:00
再去自行分配面試,
問此處才正確

教育局學位分配組
地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:2832 7740, 2832 7700
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

小時了了    發表於 17-12-13 10:13

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

睇錯題目,sor~~

再去自行分配面試,

自行面試得吾得都要7月先知喎,同埋你一註冊直資即系放棄左官津派位

angiehouse 發表於 17-12-13 12:31
自行面試得吾得都要7月先知喎,同埋你一註冊直資即系放棄左官津派位
佢可以取消的, 不過要早, 但就好危LOL, 慎防in完自我感覺良好就大鑊鳥。

cc1028    發表於 17-12-14 15:35

再去自行分配面試,
Timimg 問題,只有教育局先最清楚

如果時間上趕到,在直資學校交EDB錄取名單前,通知學校取消註冊,並取回undertaking, 是可以繼續等派位/自行結果。不過萬一派的唔好,之前直資有冇返兜就難講。

王家爸爸    發表於 17-12-13 14:47

再去自行分配面試,
如果直資有offer ,並且註冊咗,其實只要向直資取回小六學生資料表(藍色印刷字,黑色打印字嗰張細白紙),就可以參加大抽獎,而且如果自行面試成功,亦會被派去自行收咗既學校(如果兩間自行面試都成功,會被派去自行一嗰間)。

cc1028    發表於 17-12-14 15:37

王家爸爸 發表於 17-12-13 14:45
如果直資有offer ,並且註冊咗,其實只要向直資取回小六學生資料表(藍色印刷字,黑色打印字嗰張細白紙), ...
謝謝

王家爸爸 發表於 17-12-13 14:45
如果直資有offer ,並且註冊咗,其實只要向直資取回小六學生資料表(藍色印刷字,黑色打印字嗰張細白紙), ...
請問自行收生是否只睇呈一及呈二考試成績,同埋考完呈一及呈二教育局是否已經有排名?

asd456 發表於 17-12-13 16:05
請問自行收生是否只睇呈一及呈二考試成績,同埋考完呈一及呈二教育局是否已經有排名? ...

教育局只會係約3月初提供該校申請者既成績排位,咁各中學只可以依此名單去甄選學生,約4月中後交收生名單~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

請問, 直資註左冊再自行, 直資已將註冊証交俾教育局, 如果自行收你, 教育局見直資你已接受學位, 到派位時仍會俾個學位俾你咩?
同埋, 如果到時想註冊自行, 直資會唔會冇左張註冊証?

多謝指教

cs1673 發表於 17-12-13 16:10
回覆 王家爸爸 的帖子

請問, 直資註左冊再自行, 直資已將註冊証交俾教育局, 如果自行收你, 教育局見直資你 ...

直資係收左你張學生資料表啫,未交去EDB住,等截止前先交~~~

到7月出派位證,係用派位證去註冊,張資料表唔再使用上~~~

就算註冊左直資,派位證上派既學校就係直資名~~~

cs1673 發表於 17-12-13 16:10
回覆 王家爸爸 的帖子

請問, 直資註左冊再自行, 直資已將註冊証交俾教育局, 如果自行收你, 教育局見直資你 ...

你註冊左直資,表示你已放棄自行和統一派位,EDB當然唔會派自行和統一學校俾你,派位證上就係直資名~~~

asd456 發表於 17-12-13 16:05
請問自行收生是否只睇呈一及呈二考試成績,同埋考完呈一及呈二教育局是否已經有排名? ...
自行收生時學校只睇到根據呈一及呈二成績做出來既成績次第。換句話講只係有申請某間學校既申請人既排名。

回覆 mcl203 的帖子

即係,  
註冊直資,再去自行.   係不可行?

mcl203 發表於 17-12-13 16:16
直資係收左你張學生資料表啫,未交去EDB住,等截止前先交~~~

到7月出派位證,係用派位證去註冊,張資 ...
EDB既官方答案會係「由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學取錄,但只要家長將簽妥的承諾書及《小六學生資料表》正本呈繳予其中一所取錄其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位。」

雖然EDB暗示(其實係明示)話無得取回,但係現實係只要直資未將《小六學生資料表》交咗俾EDB,學校都會願意俾番你。

cs1673 發表於 17-12-13 16:39
回覆 mcl203 的帖子

即係,  
講得啱,係唔得既。

王家爸爸 發表於 17-12-13 16:36
自行收生時學校只睇到根據呈一及呈二成績做出來既成績次第。換句話講只係有申請某間學校既申請人既排名。 ...
謝謝回覆

回覆樓主

魚與熊掌不能兼得,你想註冊直資後又同時可參加教育局的自行及統一派位,是不可能的。
‹ 上一主題|下一主題