用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一入學購物單
go

小一入學購物單 [複製鏈接]

小一入學購物單

I cannot find the topic.  Could any mom help ??  Many thanks.

Re: 小一入學購物單

上次topic講到呢度:

開學用品

1. 書包
2. 文具 (擦膠同間尺)
3. 手錶
4. 飯壺
5. 水壺
6. 校服
7. 新鞋
8. 雨具 (水鞋, 雨傘, 書包cover)
9. 額Exercise books 套 (一包五個/十個)
10. 名字label (自己印或者出面比$20)
11. 毛巾仔
12. 白襪
13. 檯墊 (午餐用)
14. 保暖水壼 (冬天用)
15. 著住校服既証件相
16. 合適學校顏色的外套 (背心及長袖各一件)
17. White sports shoes
18. 細細包既輕便雨衣
19. 食物盒 (裝小息時既食物)
20. 鬧鐘

Teresa

Thank you very much.  You are always so helpful!!!!         

By the way, is there a link so i can go there for future updated list or is it already a "dead" topic?

20. 鬧鐘

bring to school??  what is it for??

chong,

ha...hah..鬧鐘係我自己加入個list架,同學校無關,因爲我仔係懶訓豬

我不知道這個topic是否dead topic,我只是 save在我自己的databank内。

:-?

icic...   

Teresa,

May I ask how to save a topic into the databank?

Thanks for digging out this topic,  i need it as well.

miumiumilk

Teresa 寫道:
chong,

ha...hah..鬧鐘係我自己加入個list架,同學校無關,因爲我仔係懶訓豬

我不知道這個topic是否dead topic,我只是 save在我自己的databank内。

所謂既databank, 我只係o係desktop開個new folder, 改名parenting, 跟住o係呢個folder之下create你自己分左類既folders, eg. primary school, kindergarten, useful household tips......

你select左d content, copy入去word, 改個名save就得啦.

小寶

Try this: http://www.hkiou.com/

:-D :-D :-D :-D

小寶

之前我係柴灣新翠廣場見過有.

開學用品

1. 書包
2. 文具 (擦膠同間尺)
3. 手錶
4. 飯壺
5. 水壺
6. 校服
7. 新鞋
8. 雨具 (水鞋, 雨傘, 書包cover)
9. 額Exercise books 套 (一包五個/十個)
10. 名字label (自己印或者出面比$20)
11. 毛巾仔
12. 白襪
13. 檯墊 (午餐用)
14. 保暖水壼 (冬天用)
15. 著住校服既証件相
16. 合適學校顏色的外套 (背心及長袖各一件)
17. White sports shoes
18. 細細包既輕便雨衣
19. 食物盒 (裝小息時既食物)
20. 鬧鐘
21. 蚊怕水/蚊怕貼
22. 電話簿
23. 散紙包

any one know where can I buy the 布的檯墊 (午餐用)

thanks

小一入學購物單

i used to buy one from "home japan 日本城"
tigerboy - born in october 1998 - i'm proud to be his mama!

jusco 十蚊店都有好多呀

請問是否所有校服,筆袋,文具等都要貼上label?

WTY 寫道:
請問是否所有校服,筆袋,文具等都要貼上label?

我就會law...

請問姓名label(防水)係邊度買到?旺角有無?鋪頭叫セ名?元朗又有無呢?sorry好多問題!Thanks!

小朋友d文具大同小異,我連顏色筆每支都會貼,因小朋友一定同跌筆,跌咗又唔知係咪自己,至於校服,我會用線繡名,因為外套、校褸係一式一樣。

小寶 寫道:
[quote]
小羽 寫道:
小寶

之前我係柴灣新翠廣場見過有.
[size=medium]唔該晒[/quote]

I found name label ($20 for 84 pcs) available at Causeway Bay (the street behind Sogo) last week.
‹ 上一主題|下一主題