用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進
go

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進 [複製鏈接]

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

Hi

我的兒子本年九月將入讀宣幼K1, 請多多指教

請問您們有否收到保姆車司機的電話, 我到現在還未收到, 打電話問學校問了2次只說會通知司機call 我.

Re: 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

HI CHUNYINMA,
女兒也會在宣幼讀K1, 佢讀上午斑, 您兒子呢?多多指教。
我哋住旺角, 可搭7号巴士直達, 諗住K2大D先轉校車; 呢个问题幫唔到您.

Hi all~~~
MY兒子也會在宣幼讀K1, 佢讀上午斑~~~~
but保母車司機己call me~~

Hi 芝娃娃 & 94075702
我兒子讀下午斑, 但已申請轉讀上午斑, 不知可否成功.

您是住那區的? 我是觀塘區, 如是同區, 可否告知您司機的電話?
thanks

何文田~~
sorry......

請問您的保姆車司機call 了您, 有沒有說到是什麼校車公司, 還是私人的.  是否只接宣幼的學生, 會否有其他學校的學生同車? 收費?

ER~~
學校話幫我安排,我都無理佢乜乜公司.....  
but 大約$420~車費及就我上班時間送仔上車都算lah~~

by the way~~
你收到call未呀~~

Hi 94075702 ,
請問你知唔知道旺角近何文田區的校車资都係咪$420咁上下?
因為九龍塘啓思最初提供的交費一覽表上面寫要七百几蚊呀?
所以我一路都以為搭校車好贵.
94075702 寫道:
ER~~
學校話幫我安排,我都無理佢乜乜公司.....  
but 大約$420~車費及就我上班時間送仔上車都算lah~~

by the way~~
你收到call未呀~~

校車资from Wong Tai Sin?

芝娃娃

其實我都係知D唔知D......
我個仔之前比ST. CAT收左,車費都係七佰咁上下架~~
but最後都係去九龍塘宣道幼稚園~~

我重未收到call未呀, 問了學校4,5 次都擔心是太少人讀宣幼, 沒有保姆車做這條線,

芝娃娃
我個仔都係之前比ST. CAT, 根德園收左,車費都係七佰幾咁上下. 而培正只是4佰幾, 最後我們決定去九龍塘宣道幼稚園. 所以校車收費視乎學校而定.

Hi 94075702,
請問你意思係少人讀宣幼, 定少宣幼學生坐校車?
另,請問可唔可以比司机电話我, 如果四佰几我都想申請.Tks.

ChunYinMa & 94075702,
聽講ST. CAT同根德園都不錯, (我都係報哂其他學校先留意到), 請問點解放棄唔讀?
ChunYinMa 寫道:

我重未收到call未呀, 問了學校4,5 次都擔心是太少人讀宣幼, 沒有保姆車做這條線,

芝娃娃
我個仔都係之前比ST. CAT, 根德園收左,車費都係七佰幾咁上下. 而培正只是4佰幾, 最後我們決定去九龍塘宣道幼稚園. 所以校車收費視乎學校而定.

芝娃娃

少人讀宣幼的意思係宣幼k1只收約120人, 相比ST. CAT同根德園k1收600-700人, 一般學校都會收240人左右, 是少了很多.

放棄根德園是怕功課太深, 太早學寫字, 迫得小朋友太辛苦. ST. CAT 則是學費太貴, 要$3300 for K1.  培正則是中文學校, 徐了您好喜歡培小.
覺得宣幼的老師有愛心, 功課不太深,不太淺, 學費合理, 有機會升宣小.所以最後去宣幼,

覺得宣幼的老師有愛心, 功課不太深,不太淺, 學費合理, 有機會升宣小.所以最後去宣幼,

same reason lah~~
另外我個仔D性格要老師多D attention......

even  ST. Cat比較活動教學D,but600-700學生......
相信比較難takecare 一 D 不同case D 學生~~~
另外我聽過一個宣小老師親口講~~
我地唔怕小朋友百厭,最怕你無反應~~
如果無反應OR不易習中精神,我地都有方法GET佢ATTENTION的~~~~
所以佢地比我十分好IMAGE,連幼稚園都LIKE~~~

請問可唔可以比司机电話我, 如果四佰几我都想申請.Tks.

我都係經學校安排的,你可以先TRY聯絡學校先~~
唔得再幫你問問自己安排~~

關於校車問題, 我已打了5次電話到學校問, 次次都說叫司機call 我, `跟蹤就收線. 但到現在仍然未 call 我, 學校今次的態度真的令我有點disappointed.

請問bb 2003年9月出生, 今年9月可開始申請下年入學嗎?
CATHY ;-)

alley_fun

可以了, 你約9-10月, 打電話到學校問幾時派申請表, 是郵寄拿表的.

Is 宣道幼稚園 English kinder? Or Chinese? or Anglo Chinese?

And go to 宣道 Primary direct? Or need to go thro' lucky draw?

Dear ChunYinMa:

您要俾少少耐心, 因宣幼學生不多, 又遍布九龍、新界(除港島較少), 故返學那程可能會同其它九龍塘的幼稚園並車, 至8月31日新生家長日一定會見到校車叔叔。
‹ 上一主題|下一主題