用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五仲參唔參加校際比賽?
go

小五仲參唔參加校際比賽? [複製鏈接]

鋼琴
   1    0    0    0

chelsea_jbb 發表於 19-9-17 15:13
鋼琴

今年唔諗住參加校際音樂節(過往幾年有玩開)。只參加了英粵朗誦。個人覺得樂器花較多時間練,今年專心考好3次試,但開左考級歌,用黎音樂呈分傍身。

鋼琴
如果小朋友有興趣,我會建議照常參加。

fefemom    發表於 19-9-17 16:02

我反而5年級先會報校際比賽,我女的鋼琴老師說過了樂理5級先報才有意義~

我女小五, 今年完全唔報校際音樂朗誦比賽.

好多學校都要寫小五獎項和比賽活動,小五完全唔參加咪無野寫?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-9-17 18:22
正常有空餘時間參加是好事,儘自己能力表演自我,有成績固然好,沒成績也可增強面對陌生感覺,對將來自行選校面 ...

同意,就算無獎,面試都有野講下

王家爸爸    發表於 19-9-18 11:18

回覆樓主:

鋼琴
小五先要參加校際比賽, 因有些名校只計算小五、小六所得的獎項. 當然如小朋友能考到頭三名就可以不理.

pccw2017 發表於 19-9-17 23:37
小五先要參加校際比賽, 因有些名校只計算小五、小六所得的獎項. 當然如小朋友能考到頭三名就可以不理. ...

你講中左,雖然我唔係考名校
就係因為我個無本事考頭三名,所以要揾d 野堆砌下份portfolio,就算無獎,merit都寫下,充撐下,好過空白一片

pccw2017    發表於 19-9-18 10:50

有得參加就參加啦,有獎就錦上添花,無獎就當作係練膽量的機會

王家爸爸    發表於 19-9-18 11:26

請問如果小四參加的課外活動與小五參加的課外活動完全不同,要緊嗎?會不會給人不堅持的感覺?

市侩d講,如果心儀津校,成績係主菜,獎項係伴碟;如果心儀直資,尤其-線傳統直資,比賽獎項同成績尤其重要。小四已要开始有獎,小五甚至係高峰期,能有既各式各样都最好有有最理想,小六都無小五禁重要,因好多直資放榜得早,好多时有無面試都靠小四五成績表了。當然,若学习已吃力,亦唔可能本末倒置花时间精力去操去比賽,否則小五正係比賽高峰期,挺累人的。

200904 發表於 19-9-18 08:34
請問如果小四參加的課外活動與小五參加的課外活動完全不同,要緊嗎?會不會給人不堅持的感覺? ...
問題係你小朋友參加課外活動既目的係嘜?如果參加課外活動既目的係喺課外活動上有成就,咁堅持喺一種課外活動係好事。如果係為興趣,多元化發展反而係好事。

LeeCC 發表於 19-9-18 07:13
你講中左,雖然我唔係考名校
就係因為我個無本事考頭三名,所以要揾d 野堆砌下份portfolio,就算無獎,meri ...

Exactly, 2個女年年參加校際朗誦節音樂節(小學) 從來冇獎,攞張merit證書, 玩童軍攞金紫荊獎章, 參加學校校隊 ( 一個中國舞一個競技體操), 參加學術評估(ICAS), 賣旗,探訪老人院....學校服務(班長,風紀 可惜阿妹未有)

搞咁多嘢最緊要加個Top10,其他只係配菜等填申請表唔洗甘吉。

大既已經入心儀中學。

王家爸爸 發表於 19-9-18 11:25
問題係你小朋友參加課外活動既目的係嘜?如果參加課外活動既目的係喺課外活動上有成就,咁堅持喺一種課外活 ...

多元化好難搵食,自己用黎傍身就可以既~~~

王家爸爸 發表於 19-9-18 11:25
問題係你小朋友參加課外活動既目的係嘜?如果參加課外活動既目的係喺課外活動上有成就,咁堅持喺一種課外活 ...
我們絕對爲了興趣,小四覺得有些課外活動只有小四以上同學才能參加,好奇就報了。現在小五又有只有小五以上才能參加的活動,又報了。但我怕小朋友報那麽多興趣,沒有時間做功課,就讓小朋友自己選擇,cut了一些。小朋友就喜新厭舊。

200904 發表於 19-9-18 15:31
我們絕對爲了興趣,小四覺得有些課外活動只有小四以上同學才能參加,好奇就報了。現在小五又有只有小五以上 ...
我欣賞你呢種態度,我都係只要小朋友鍾意、好奇,就會報。只要唔影響功課,小朋友報多啲興趣,參加多啲課外活動,係有好處既。當年我既小朋友都係,從溜冰、空手道、游水、行山,到音樂、圖畫、數學、寫作、莎劇,都有參加,未必樣樣精,但係都係有興趣。
‹ 上一主題|下一主題