用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無同一情況 可以點揀
go

有無同一情況 可以點揀 [複製鏈接]

小兒六年級 家中大人不懂英文 但佢喜歡英文不喜歡中文 所以英文科特好 但因為其他科用中文授課關係 成績都不合格 拉低平均分 老師話B2C B3 只參加過校際英獨 我想佢用佢喜歡的語言學習 但問題來了 這Banding甚少英中 揀中中到時成績咪更差 又無能力給他讀直資 我可以點揀和可否建議一些有英文班的中學 家住九龍城 謝謝
   1    0    0    0

chima468 發表於 19-12-14 11:52
小兒六年級 家中大人不懂英文 但佢喜歡英文不喜歡中文 所以英文科特好 但因為其他科用中文授課關係 成績都 ...

如不介意有較多南亞裔同學,可考慮官立嘉道理中學

小兒六年級 家中大人不懂英文 但佢喜歡英文不喜歡中文 所以英文科特好 但因為其他科用中文授課關係 成績都 ...

嘉道理中學?band 3,專收非華語(南亞裔?),應該多用英語教學吧。

WinnieCatCat 發表於 19-12-14 12:43
如不介意有較多南亞裔同學,可考慮官立嘉道理中學
如果多南亞裔 校風會唔會唔好 因為小兒都容易受人影響

回覆樓主:

直資聖道迦南,band2英中

直資聖道迦南及林大輝都係英中,啱banding
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

直資中學都係有位比清貧學生唔洗比學費讀的,你可以向有關學校查詢清楚

回覆 小余 的帖子

好的 謝謝

gracelam 發表於 19-12-14 15:08
直資聖道迦南及林大輝都係英中,啱banding

迦南一定唔收,因為要主科+操行B以上至有得in。

chima468 發表於 19-12-14 12:59
如果多南亞裔 校風會唔會唔好 因為小兒都容易受人影響

咁多唔合格都B2C?小學名校嚟㗎?無辦法喔,你又驚B3校風唔好,又唔揀直資。

little_yolky 發表於 19-12-14 19:15
咁多唔合格都B2C?小學名校嚟㗎?無辦法喔,你又驚B3校風唔好,又唔揀直資。
...
因為呈一英文A 數學有B 但今次呈二數學又不行 無一些有英文班的中學可博一博嗎

chima468 發表於 19-12-14 23:30
因為呈一英文A 數學有B 但今次呈二數學又不行 無一些有英文班的中學可博一博嗎 ...

現今教育係大多中文小學,所以band2中後真係無乜英中,因怕用英文d小朋友唔明更唔想去明!你小朋友係特別的,好小英文強到咁而其他會炒,所以如果有能力國際同直資至幫到你!如果唔係叫小朋友努力d,band2有d學校都會有一兩班英文班,起碼入到英文班都有幾科係英文!

大埔三育、band 3 英中、幾百蚊學費、有需要更可申請學費減免。
英文班中中、都要以成績爭入及只是少部分科目如數學和科學用英文教。

chanti 發表於 19-12-15 09:06
大埔三育、band 3 英中、幾百蚊學費、有需要更可申請學費減免。
英文班中中、都要以成績爭入及只是少部分 ...
之前無去了解直資 總覺得學費減免申請了未必成功 咁而家報直資係咪遲咗

chima468 發表於 19-12-15 10:35
之前無去了解直資 總覺得學費減免申請了未必成功 咁而家報直資係咪遲咗

大埔三育是派位直資、一月用自行位報便可以了。另外、也可看看另一band 3 直資林大輝、有第二輪interview 的、上school website 睇下仲可唔可以報

In2c68 發表於 19-12-15 03:27
現今教育係大多中文小學,所以band2中後真係無乜英中,因怕用英文d小朋友唔明更唔想去明!你小朋友係特別 ...
有時候唔想有呢啲特別 好似大眾裏面的小眾 無人/資援幫到你 老師都係話唔可以咁 要平均 努力啲 有時甚至怪我自己無能力俾唔到好嘅support佢 總之多謝你們的建議

chanti 發表於 19-12-15 10:41
大埔三育是派位直資、一月用自行位報便可以了。另外、也可看看另一band 3 直資林大輝、有第二輪interview  ...
好 謝謝你

要去了解下你心儀中學有無中文,英文班而家大多數都有中文,英文班架

調景嶺匯知中學,直資但學費不算貴又有減免,他有一班英文班(所有科都用英文教,初中基本上不會再按成績再留流去中文班)分班只看英文成積!一月初會有簡介會,可以去了解多D!

vin105 發表於 19-12-18 09:10
調景嶺匯知中學,直資但學費不算貴又有減免,他有一班英文班(所有科都用英文教,初中基本上不會再按成績 ...
好的謝謝 我會去了解
‹ 上一主題|下一主題