用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 將循
go

真道 vs 將循 [複製鏈接]

一間call waiting,一間111扣到,兩間都較活動教學,適合呀仔 。

但出路好唔同, 一間一條龍,,升中唔使煩,但入唔到IB,好大機會就係band 2,入本地好既大學機會可能細d。

另一間要搞升中,有機會入band 1 中學。

不過如果唔想讀傳統中學,可能唔使諗咁多就真道一條龍?

大家可以俾d 意見嗎? 謝謝(emoji)(emoji)
   0    0    0    0

回覆樓主

你都分析得好清楚,我想補充一點,而家真道畢業嘅同學小學時好happy,近年真道對學生學業都緊張d,功課堂有老師補底或提高,功課好似都多咗少少,但都少過津校,所以呢班學生畢業時可能dse成績會好d。

deco99 發表於 20-7-10 21:09
你都分析得好清楚,我想補充一點,而家真道畢業嘅同學小學時好happy,近年真道對學生學業都緊張d,功課堂有 ...

有道理!我都有聽講過呢幾年好似緊張左成績,而家既中學成績未必可以作準。多謝你既意見

lokmama0324 發表於 20-7-10 22:52
有道理!我都有聽講過呢幾年好似緊張左成績,而家既中學成績未必可以作準。多謝你既意見 :fort ...
有時緊張成績, 同做到成績係兩件事, 唔少 band 2 津校, 比 band 1 校更緊張成績.......不過都同意, 始終十一年後, 而家成績未必可以作準........真道一條龍, 小朋友同大人都比較輕鬆......津校就算入到迦密, 宣基... DSE 成績係好啲, 但預咗要有反咁上下付出.

回覆樓主:

真道一條龍 升中無煩惱
IB成績佳 DSE成績屬B2A
無呈分/5年小學 升中外闖有難道

回覆樓主:

而家好似少了真道家長留言,以往有家長留言話追求成績就唔好選真道,anyway, 同時提供dse and ib的直資,除了SPCC 外,其他都是ib成績比dse好,這個可能同screening or matching 學生去考ib有關,始終ib人數有上限,亦可能小學初中用活動或enquiry based 接高中dse無咁理想。十一年制未必適合所有人,但唔試過又唔知。

以上純個人意見,如有得罪真道家長或學生,見諒。

poonseelai 發表於 20-7-11 11:26
而家好似少了真道家長留言,以往有家長留言話追求成績就唔好選真道,anyway, 同時提供dse and ib的直資,除 ...
鹹魚白菜各有所好, 的確唔少家長有晒後路, 唔駛以本地大學為目標.

fdsafdsa 發表於 20-7-11 07:43
有時緊張成績, 同做到成績係兩件事, 唔少 band 2 津校, 比 band 1 校更緊張成績.......不過都同意, 始終十 ...

都係既,以後行既路,主要係睇自己付出既努力,只要自己同小朋友一齊比心機,學校環境又配合到小朋友性格,都會到終點。多謝你,很好既提醒

而家好似少了真道家長留言,以往有家長留言話追求成績就唔好選真道,anyway, 同時提供dse and ib的直資,除 ...

都係呀,好多因素,多謝你!我有所啟發- enquiry based 形式可能同準備 DSE 既方向不太一致,影響DSE 成績,但DSE成績未必反映出學生實際既能力,當然係現今既教育制度下,DSE 成績影響入本港大學既機會,入唔到本地大學或者去外地開下眼界未嘗不可。最終目標都係有份好工,未來社會多變,可能更付合社會需要。。太長氣啦,哈哈,多謝大家俾既意見,全部都好有心,好好既意見!

Poyau 發表於 20-7-11 10:41
真道一條龍 升中無煩惱
IB成績佳 DSE成績屬B2A
無呈分/5年小學 升中外闖有難道

呢年揾學校日子太慘,升中無煩惱係一大優勢。。

綜合大家既意見,我諗我好清楚路向啦,我好唔捨得其中一間,因為我覺得兩間都係好好、好有心既學校。再次多謝大家

Poyau    發表於 20-7-11 15:43

lokmama0324 發表於 20-7-10 18:01
一間call waiting,一間111扣到,兩間都較活動教學,適合呀仔 。

但出路好唔同, 一間一條龍,,升中唔使煩 ...

真道  

我記得有家長澄清過,「只」追求成績唔好揀真道,因為學校唔係「只」谷成績。之前係有家長比較高調,但其實每個家長觀點都唔同,發言的始終是少數。

真道一條龍,又多活動俾小朋友all rounded發展,我覺得都唔駛比較⋯

醒目開學勳章

如有細佬妹, 呢兩間中我會簡津校
如無細佬妹, 男仔我會簡真道,男女發展不同.... 真道對男仔感覺上公平D

不過真道我睇書單, 都唔係真係咁HAPPY
一開始就用P2 英文書
READY都唔係太淺

PeterWong2012 發表於 20-7-13 09:19
同時提供DSE and IB 的直資,IB成績比DSE好,原因其實係IB 真係易取高分過DSE...

就算神校SPCC, 亦唔例外 ...

長知識了,謝謝你

crystalpui 發表於 20-7-13 09:48
如有細佬妹, 呢兩間中我會簡津校
如無細佬妹, 男仔我會簡真道,男女發展不同.... 真道對男仔感覺上公平D

好彩冇細佬妹跟尾,選擇可以自由d。我地會好好準備,謝謝你

當年大仔時,冇諗咁多,揀左直資,結果我地同細佬今年過得好慘,我都覺得如有細佬妹既,揀津校好d...

PeterWong2012 發表於 20-7-13 09:19
同時提供DSE and IB 的直資,IB成績比DSE好,原因其實係IB 真係易取高分過DSE...

就算神校SPCC, 亦唔例外 ...

我又唔覺得 IB 容易過 DSE 攞分。

反而係本地學校入 IB 嘅條件都係成績、排名,所以成績好嘅人入 IB,DSE 係成績最差嗰批都考,咁樣情況下,肯定係 IB 嗰人更高分。

1998Ruby1998 發表於 20-7-13 14:02
我又唔覺得 IB 容易過 DSE 攞分。

反而係本地學校入 IB 嘅條件都係成績、排名,所以成績好嘅人入 IB,DSE ...

無記錯 Peter 家長會比較dse取**人數/dse全部考生 和 number of ib full mark students / hk ib students 之類, 各人有各人睇法

醒目開學勳章

lokmama0324 發表於 20-7-13 13:06

好彩冇細佬妹跟尾,選擇可以自由d。我地會好好準備,謝 ...
我大女個時都無理簡左一線女校
以家到細佬....慘又唔算(我地自行左地區寶校), 覺得應該合適細仔
不過真道CALL WAITING, 咁我地都決定真道
始終同家好近, 一來一回每日差左一個半鐘(同自行個間比)
希望大家會係同學仔

‹ 上一主題|下一主題