用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 18/3前的學簽,大家有咩安排
go

[加拿大] 18/3前的學簽,大家有咩安排 [複製鏈接]

我大女grade12,小女grade9,18/3前的學簽信,因之前疫情6月回港,讀公校,現欠學校的essential travel letter?我問學校的所有e-mail都未有回覆?但小女剛升高中,學校之前通知要小女親身出現註冊、請教各位、現又有加拿大新聞教署會改開學日期?個心1516,怕疫情開學又爆?現仍未買機票,因見可能開學日期有改?大家有咩意見?或有更多開學資訊可以提供,THX!
   1    0    1    0

回覆 dee32178 的帖子

我哋已經寫了信延下一個學期,因為實在太煩,等了又等,仍然未等到開關!

回覆樓主:

亞仔都係 Grade 9
18/03出了學生簽證
機票6月初買埋

但係,考慮咗好耐,最後7月初決定推遲02/2021入學。

因為,唔敢想像美加通關疫情有幾嚴重(7月中消息,居然放美國流學生入境), 又擔心學校冇強制帶口罩。太多不明朗因素了。

回覆 豬仔肥媽咪 的帖子

美國生入境,我以為否決咗?有冇更新資訊?其實在香港收到的資訊真係好有限!

佢哋而家仲係在學時不用口罩,已經十分擔心、唔通讀書都要搵命博.......

請問一下你公子讀那一區、公校定私校,校方無要求開學日一定要親身註冊?

dee32178 發表於 20-8-9 11:25

美國生入境,我以為否決咗?有冇更新資訊?其實在香港收到的資訊真係好有限!

Burnaby 公校。

dee32178 發表於 20-8-9 11:25

已規定grade 4-12 上課一定要帶口罩,不過他們多帶non medical 或布口罩。
七月中至尾已批准美國留學生入境。

美國留學生先係最擔心、反而國際學生就要分前後學簽

阿女是 Richmond 校區 Grade 11已經有機票
18/3 前學簽
租了屋
宣佈會九月開課, 教育局話“不要求帶口罩”
今天有消息話BC太多人反對開課, 現不排除有可能計劃有變

我是陪讀, 想申請豁免 , 但學校提我,不確定我可否跟孩子一起入境,因為監護人也在加拿大,所以可能我會有入不到境的風險。

最大的問題係 , 就算入到境開到學,美加一通關, 真不敢去想像 , 最驚返一陣又停課,我吾想留在外地再冒呢個險... !

基於太煩及太多不可預測的因素 , 終於選擇 defer .

剛報紙公佈K-12開學日推遲,日期待定

真的嗎?
我小朋友公校, G5, 已買機票,  我是陪讀的.  打算下星期出發.

真的好麻煩惱

http://www.mingpaocanada.com/rea ... _NEW.cfm?aid=393732

回覆 橋頭妹 的帖子

同意、我都麻煩了成個月,又唔想小朋友自己飛,又入唔到去陪讀,就算入到,又美國國際生,又無強制口罩上課

回覆 橋頭妹 的帖子

你公校取到了學校的入境信嗎?我至今學校都未有回覆,相信無人返工

https://www.singtao.ca/4420395/2 ... ppedition=vancouver

我直接聯絡school board.  
但也未回覆

橋頭妹 發表於 20-8-12 11:01

我直接聯絡school board.  

可能 School board 放假。

我 09/08 發電郵過去,現在仍然未回覆.

真係要耐心等吓。

你下星期就起飛,無學校信都可以?求請教一下要預備什麼?

dee32178 發表於 20-8-13 21:31

你下星期就起飛,無學校信都可以?求請教一下要預備什麼? ...

我已經推遲02/2021入學

我唔夠膽,這個時候,送亞仔去加拿大。

我本來幾日前已通知學 defer , 但今天收到消息 , 老師建議我不要著急 , 可以看情況再說要不要 defer, 9月第一週回覆就可以......我估計可能教育局擔心到時候少學生開學 !

醒目開學勳章

harrison 發表於 20-8-13 22:57
我本來幾日前已通知學 defer , 但今天收到消息 , 老師建議我不要著急 , 可以看情況再說要不要 defer, 9月 ...
請問你地幾號開學?仲要預14天隔離時間
‹ 上一主題|下一主題