用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學生Banding 問題
go

學生Banding 問題 [複製鏈接]

請問教育局會分小朋友是band 1, 2, 3 學生,還是會細分小朋友為band 1a, 1B, 1C, 2A, 2b, 2c 和3嗎?
   2    0    0    0

只分band 1, 2, 3

fufu17 發表於 21-7-19 15:58
請問教育局會分小朋友是band 1, 2, 3 學生,還是會細分小朋友為band 1a, 1B, 1C, 2A, 2b, 2c 和3嗎? ...

大抽獎分全港/同區B1/B2/B3生
無再細分A/B/C

如果無細分,點解成日話要了解自己是band 1頭定尾?band 1尾都有機會派到band I A學校

fufu17 發表於 21-7-19 17:32
如果無細分,點解成日話要了解自己是band 1頭定尾?band 1尾都有機會派到band I A學校 ...

重要,
- 特別是在自行階段選中學。因為大多官津中學主要取錄學生次第最前面的。
- 邊緣人(B1C/B2A,B2C/B3A),要知自己大抽獎應以B1生、還是B2生填表。又或衡量由弱區轉強區會否跌Band。

fufu17 發表於 21-7-19 17:32
如果無細分,點解成日話要了解自己是band 1頭定尾?band 1尾都有機會派到band I A學校 ...

自行官津/考直資
中學有申請人全港次第
要知道本身Banding去報合適學校
例如B1C生報B1A校可能無面試機會
白白浪費自行機會

ar_mak 發表於 21-7-19 20:53
仲有血統都唔能夠忽視,神校,強校,一線校,二線校,三線校,寶校,各自既1A都已經不同時空。

PS:咩 ...

well said
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

一間學校隨時考第一同考60既都叫band one, 考第一既父母甘唔甘心

ar_mak 發表於 21-7-19 20:53
仲有血統都唔能夠忽視,神校,強校,一線校,二線校,三線校,寶校,各自既1A都已經不同時空。

PS:咩 ...
10秒完成100米真係想入咩學校都得
但係10秒完成到100米仲駛咩讀名校,直接出奧運仲實際

alan280204 發表於 21-7-19 23:04
...
我即頭唔會俾個小朋友係香港讀書law

Poyau 發表於 21-7-19 20:34
自行官津/考直資
中學有申請人全港次第
要知道本身Banding去報合適學校
你指中學會知道報考自行的學生全港排名?即若應屆考生有1000, 佢知你定例如第100名?

fufu17 發表於 21-7-20 00:10
你指中學會知道報考自行的學生全港排名?即若應屆考生有1000, 佢知你定例如第100名? ...

中學只知報考佢學校的學生排名,如有 300人報考,就會收到該 300人的排名,由 1-300 咁排

fufu17 發表於 21-7-20 00:10
你指中學會知道報考自行的學生全港排名?即若應屆考生有1000, 佢知你定例如第100名? ...

你自行報A校, A校今年收到500份申請, 咁佢地向教育局攞呢500名學生呈分試成績排名, 由1-500咁排, 自行位得約40一50個位, 越排得前, 成功入讀機會越大。

所以如果b1c生自行越級挑戰b1a中學, 可能係排499名, 咁咪浪費咗一個自行機會囉! 不過如果你大抽獎嗰區多b1位多b1中學, 咁可以自行照報, 失敗後留返大抽獎入囉! 所以成日聽到b1c抽入b1a中學

回覆 gracelam 的帖子

自行, 中學問教育局, 應該只有學生組別, 沒有排名吧..
講到尾, 都係睇面試表現同證書, 其他講到識飛都無用..

Siriusngan 發表於 21-7-20 10:41

自行, 中學問教育局, 應該只有學生組別, 沒有排名吧..

沒有學生組別, 只有排名

好多中學面試表現及其他証書只佔少部分

呈分試成績才是王道

alan280204 發表於 21-7-19 23:04
...
10秒完成100米入咩學校都得?係唔係丫?
假如,在國金二期頂~~~

YOU SURE? 自行階段呈分試沒完成的, 我懷疑教育局根本不可能會根據學生排出"名次", 很大機率只提供該學生在所在區域是屬於組別類別.
另外, 若呈分試在自行那麼重要, 那何必要求家長提供456年級成績表? 也不需要提供什麼獎狀了吧? 直接睇名次揀人不就得了?

Siriusngan 發表於 21-7-20 10:56

YOU SURE? 自行階段呈分試沒完成的, 我懷疑教育局根本不可能會根據學生排出"名次",  ...

自行階段中學睇呈一呈二兩次加埋總成績次第, 不如你睇吓D中學收生要求先。

好多中學係40%或50%教育局次第
其他係面試表現/操行/服務/體藝証書/校外學術等表現各佔10-20%
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題