用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學生倫敦租屋2022-23
go

[英國] 大學生倫敦租屋2022-23 [複製鏈接]

請問你哋仔女已經簽下學年租約未?我個今年住學校宿舍,明年打算同4-5個同學一齊租⋯請問大家有冇用過可靠嘅agent可以推介?大家會揀student accommodations 抑或普通flat租? 先謝謝大家幫忙:)
   2    0    0    0

JN125 發表於 22-2-5 11:45
請問你哋仔女已經簽下學年租約未?我個今年住學校宿舍,明年打算同4-5個同學一齊租⋯請問大家有冇用過可靠 ...
同問

回覆 JN125 的帖子

我仔用RIGHTMOVE, D英國鬼朋友都係用RIGHTMOVE
Ryan媽咪

回覆 den01 的帖子

好,謝謝你,我都叫仔快啲search下⋯唉,我急佢唔急:(

我都有問過阿女要唔要現在搵定宿舍,佢都話唔使急,通常七八月先至搵,人哋先肯租俾你!
佢而家同一個女同學合租兩房單位的

A4family 發表於 22-2-9 14:57
我都有問過阿女要唔要現在搵定宿舍,佢都話唔使急,通常七八月先至搵,人哋先肯租俾你!
佢而家同一個女同 ...

請問兩房大約什麼價錢?

回覆 A4family 的帖子

我個又係咁講⋯可能真係唔洗咁急?!佢哋想四五個租個flat⋯連邊區都未決定。只係知會在zone 1

A4family 發表於 22-2-9 14:57
佢而家同一個女同 ...

Rightmove、Zoopla 、on the market 好多大學區而家都有學生租盤,起租期都係七至九月喎!
8-)

kct18 發表於 22-2-9 15:43
請問兩房大約什麼價錢?

她們租金一周400磅,步行學校不到10分鐘,省車費

JN125 發表於 22-2-9 22:56

我個又係咁講⋯可能真係唔洗咁急?!佢哋想四五個租個flat⋯連邊區都未決定。只係知 ...

到時找一下學校附近,始終近距離安全D,我個女都係zone 1

如九月先入住,租私人樓,通常D agent 七,八月先會理你。因為大多數業主唔會吉左間屋比你幾個月,但要九月先起租。再者如有租客住緊,租客都唔會咁早通知業主吾續租。

A4family 發表於 22-2-10 01:03
她們租金一周400磅,步行學校不到10分鐘,省車費

即每人大約£800-1000一個月,Zone 1近學校嘛?

JN125 發表於 22-2-9 22:56

我個又係咁講⋯可能真係唔洗咁急?!佢哋想四五個租個flat⋯連邊區都未決定。只係知 ...

4-5個人一齊租,係咪租大間啲屋,平均每人可以我平啲?是否每一人自己都有一間房?

joymama 發表於 22-2-10 02:10
如九月先入住,租私人樓,通常D agent 七,八月先會理你。因為大多數業主唔會吉左間屋比你幾個月,但要九月 ...

阿仔唔喺倫敦,早兩個月已經租咗2022九月起租嘅單位,即使宿舍,亦已經offer 續租 plan。佢地租嘅單位係 target 比學生住,每個學生一份租約。

原來倫敦咁遲先搞租屋,我女去年11月已經簽左year 2的租約,我仲以為成個英國都係咁早

並不是指倫敦,如果租的單位是單一租比學生,可能就會早D簽約。我提到的是私人樓宇,上年亞女四月想開始睇樓,agent 知佢九月生入住,都吾理佢

kct18 發表於 22-2-10 07:47
即每人大約£800-1000一個月,Zone 1近學校嘛?

係呀,如果計埋水電煤每人£1000/一個月租金,Zone 1最近學校真係唔錯

kct18 發表於 22-2-10 07:49
4-5個人一齊租,係咪租大間啲屋,平均每人可以我平啲?是否每一人自己都有一間房?
...

咁就要睇吓佢哋要求,當然每人一間房最好,點都叫有自己空間,不過你哋人多真係要早D搵下,可試搵單幢式房屋

joymama 發表於 22-2-10 02:10
如九月先入住,租私人樓,通常D agent 七,八月先會理你。因為大多數業主唔會吉左間屋比你幾個月,但要九月 ...

我個女就係咁講,佢有經驗所以我冇再催佢搵屋,等佢哋搞了

我有一個好大嘅經驗可以分享下
我個女第一年foundation 係住學校宿舍,但在20年4月停課後就回來香港,到打算Y1 10月時開學回去,申請宿舍不成功,6、7月搵到附近的學生宿舍,已經拖到9月最後限期前付租金,也是一次要付40個星期!最後英國大爆學校網課去唔成,租屋嗰度唔肯退錢,只可以搵人代租,這一年跟本冇人返去,白白就蝕左十幾皮,所以自此之後我哋唔敢再輕舉妄動提早租屋,代價太大
‹ 上一主題|下一主題