用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SWCS YMCA基信小學vs 英文活動直資私小
go

[小學] SWCS YMCA基信小學vs 英文活動直資私小 [複製鏈接]

上星期去了基信小一面試,感覺很好。
我孩子活潑,上課喜歡討論分享,習慣和外籍朋友同學交流,所以心儀國際學校,但又想有好的中文程度,所以覺得此校好適合,雖然學費比新派直資貴。

請問有用家分享嗎?數學和中文的功課多嗎?其他科目是否像國際學校沒有太多功課?

學校是否每班都有net teacher?

因為家裡有英文語境,不想讀中文LS發揮不到好的英文底子。

基信和其他活動英文直資私小的教學方法是否很不同?是否愛心小學?
謝謝分享

10    0    1    0

每班都是一個net teacher 加一個EA.
這是一間細學校,老師都很有愛心。其實ymca of HK 的學校,由幼稚園到中學,都是有愛心的!

中文和數學是跟本地課程!數學只有weekend 有功課,但學校有extra worksheet, 家長可以小朋友需要print 出嚟比小朋友做!數學都按小朋友程度分班,冇壓力!
中文就看家長對小朋友的要求,因為中學想入ymca 中學或其他直資,中文一定唔可以太差!相對本地程度中文功課亦多!
學校主張閱讀,中文和英文一樣,若小朋友和家長都配合,小朋友中英程度都好好!
若你中學是想入國際學校,學校中文有三個程度,不是入最深的本地程度,其他兩個程度都相對輕鬆!看家長對中文程度的要求!我自己覺得小朋友還細,有很多潛能去發揮,可以的話讀本地課程,將來多些選擇!

tcdino    發表於 22-10-25 14:36

penp0319 發表於 22-10-25 14:18
每班都是一個net teacher 加一個EA.
這是一間細學校,老師都很有愛心。其實ymca of HK 的學校,由幼稚園到 ...
好多謝你的分享和建議。我就是喜歡它的本地中文課程好像比一般國際學校深,希望有offer!同埋有一條龍中學,如果不考其他本地或國際;

請問是否不多默書和測考/assessment呢?聖經科需要考試的嗎?
雖然孩子學術不錯,但我希望不用排名次有太大讀書壓力

tcdino 發表於 22-10-25 14:44
好多謝你的分享和建議。我就是喜歡它的本地中文課程好像比一般國際學校深,希望有offer!同埋有一條龍中學 ...

只有中英數有assessment, 學校冇名次!只係中文assessment 比較多!
英文每星期十隻字spelling test, 英文好的小朋友一般不用溫!

tcdino    發表於 22-10-25 18:03

謝謝解答

非常國際化的一間學校,first language 是英文 所以英文一定冇問題。 中文native班比出面IS 深。小朋友愉快學習

tcdino    發表於 22-10-26 09:59

tcdino 發表於 22-10-25 11:46
上星期去了基信小一面試,感覺很好。
我孩子活潑,上課喜歡討論分享,習慣和外籍朋友同學交流,所以心儀國 ...

YMCA小學係一間好國際學校的LS, 和一般英小截然不同,如果想keep Eng as first Lang 咁學習相信LS中只有YMCA.
唯一留意係不是一條龍自動升中,也要考入,另外中學也不是全部人考A level, 有部分要考DSE,不過中學轉國際相信也不難。

tcdino    發表於 22-10-26 10:03

回覆 964000 的帖子
謝分享
請問是否除非成績或品行太差,一般中學會收番?我之前是看電視訪問舊校長和學生由LS轉來小學好開心,對學習更有興趣所以報讀p1

tcdino 發表於 22-10-26 10:03
謝分享
請問是否除非成績或品行太差,一般中學會收番?我之前是看電視訪問舊校長和學生 ...

要interview 但有priority

請問用家上課時間?現在是半日嗎?

tcdino 發表於 22-10-26 10:03
謝分享
請問是否除非成績或品行太差,一般中學會收番?我之前是看電視訪問舊校長和學生 ...

要interview, 但中學和小學會溝通幫小朋友上中學。

great!

個性活潑,喜歡討論,真係好適合讀YMCA 或者IS , 老師好鼓勵大家發言,上Zoom堂見同學們好踴躍舉手!

tcdino    發表於 22-10-31 08:49

回覆 ol_bb 的帖子

多謝各位解答!之前主要是擔心國際學校的學術水平(主要是中數)和會否讀得太hea,但看完資料後和身邊朋友的經驗,其實見到國際學校升入名大學的比例比一般ls高,也喜歡課程比較適合全人發展

傳統學校可能不適合太多意見,喜歡發言的小朋友

tcdino 發表於 22-10-31 08:45
回覆 ol_bb 的帖子

多謝各位解答!之前主要是擔心國際學校的學術水平(主要是中數)和會否讀得太hea,但看 ...

中文係淺的(其實視乎你投放幾多時間,揀得IS的未必個個想咁大比重時間放在一科)
其他學術上唔需要擔心,在IS小學係輕鬆地學了好多野,其實高小已經開始冇咁輕鬆,中學直呈忙,想享受要由細開始入,早讀早享受。
學術水平係有效率地按年齡的一分耕耘一分收穫,係出咗力會有人欣賞,唔係LS咁由細開始「有汗出冇糧出」的那種感覺。

tcdino    發表於 22-10-31 18:10

Free YMCA基信小學 男仔校服,有意PM

路過插咀.....

我舊年考到, 已交12000留位費但因考到更好無讀到. 學校我都好鍾意. 但有幾點要注意...

好受歡迎的鬼佬校長已離職, 今年9月新任校長係香港人. 當然現任校長也很有經驗及能力, 但如家長想選讀外國人領導的學校. 就要想想.

疫情期間, 雖然收貴學校但舊年只番半日學. 今年9月開學唔知可以番全日未呢? 或者有現讀生可分享下.

外藉同學以深色人種教多(利申: 唔係種族歧視). 去ig 或fb 睇下佢地d 相就知個華裔同非華裔既student mix

今年時間表延長了,依家每日返五個多小時,返到家已經2:30pm, 如果加埋ECA 放4pm!

新校長,自己覺得唔錯,有新思維,又肯聽意見。

其實讀得國際都係想小朋友學識跟唔同國籍嘅人相處, 認識不同國家culture,同學方面真係咩國籍都有,日本、印巴、歐美加,mixed 都非常多,好多讀書sport 都唔錯,小朋友一齊相處跟本唔會理會大家backgrounds!

現在hk好多高學歷中產和有錢的南亞人,我孩子幼稚園都有多個同學,我孩子2歲已跟他們一起玩。
如其讀99percent 都是hk人的所謂國際化英文語境學校,我覺得讀有diversity的學校語境更好。

就算esf 都好多黑人,南亞人,去open day 看到video訪問他們

其實hold fp都可以count外籍人士,好多hk fp家庭都是count外籍,好難看statistics就清楚。
uk都好多南亞裔人,現在首相都係。
我之前在幾間國際機構做都每天和南亞裔同事溝通,他們職位都高!
南亞同學接受到學校的宗教文化便ok

‹ 上一主題|下一主題