用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL5 (觀塘區) vs KL1 (油尖旺區)
go

KL5 (觀塘區) vs KL1 (油尖旺區) [複製鏈接]

小女有幸有e兩區的一線津小可考慮,以升中考慮為大前提,請問應該揀一個區?

謝謝。
   2    0    0    0

maggie-tmK 發表於 23-6-28 09:16
小女有幸有e兩區的一線津小可考慮,以升中考慮為大前提,請問應該揀一個區?

謝謝。
KL5 唔夠 band 1 英中位, KL1 應該好一點~

謝謝。

觀塘區B1位不足

謝謝。
其實係咪應該比較兩間小學個升中派位成績, 重要過升中網呢

hkhk8888 發表於 23-6-28 12:14
如果插班考入而對自己小朋友好有信心,係應該睇派位成績;如果叩門或派位入,係主要睇升中網夠唔夠靚?!

hkhk8888 發表於 23-6-28 12:14

平兆 vs 新油天 ?

KL 1 女仔大抽獎,乙一:伊利沙伯/油真/SMCC, 乙二搏一間跨區,乙三就要埴銘基,乙四就循道。睇吓依啲中學,樓主點睇。KL 1 實力加好彩,係會入到傳統名校。

觀塘區嘅學校,我就唔識啦。

當然,依個排法,係俾Band one 生排。

tkinwong 發表於 23-6-29 02:09
KL 1 女仔大抽獎,乙一:伊利沙伯/油真/SMCC, 乙二搏一間跨區,乙三就要埴銘基,乙四就循道。睇吓依啲中學 ...

謝謝分享你的意見,如果非B1生,會否轉走去其他網好啲?
我見st mary 得2,3個位,可想而知果個競爭係幾大,唔敢想像有機會。
請教唔係甲部先可以誇區?乙部都可以?謝謝。

Poyau 發表於 23-6-28 15:28
平兆 vs 新油天 ?

是的,平兆vs新油天 因為想從校網瞭解一下

maggie-tmK 發表於 23-6-29 20:30

謝謝分享你的意見,如果非B1生,會否轉走去其他網好啲?

SMCC 乙部有12個位,我就唔敢博,不過一定有人會搏。

非band one 生宜家可以搏循道。但平均來說,KL 1 好嘅band 2 學校好少。

tkinwong 發表於 23-6-29 20:54
SMCC 乙部有12個位,我就唔敢博,不過一定有人會搏。

非band one 生宜家可以搏循道。但平均來說,KL 1 好 ...

是的,就係咁唔知係咪應該選KL1
你建議乙二可誇區,請問可以揀咩呢?

ha930 發表於 23-6-28 10:21
KL5 唔夠 band 1 英中位, KL1 應該好一點~

請問聲KL5唔夠B1位,係講緊男仔定女仔?定男女都有此情況,男定女唔夠位的情況嚴重啲??

maggie-tmK 發表於 23-6-29 20:37

是的,平兆vs新油天 因為想從校網瞭解一下
新油天

油尖旺區

maggie-tmK 發表於 23-6-30 03:20
請問聲KL5唔夠B1位,係講緊男仔定女仔?定男女都有此情況,男定女唔夠位的情況嚴重啲??
...
本來是男仔唔夠位的情況嚴重 d, 但上年有2間 1c-2a 英中落車, 變成男女都唔夠位

maggie-tmK 發表於 23-6-30 03:20
...

觀塘區男女生皆B1/英中位不足

2023/24學年
觀塘區 統乙學額
---------------------------------------------------------
英中 本區+借位
---------------------------------------------------------
男校 173+3=176
女校 185+3=188
男女 212+5=217
合計 570+11=581

男校 173+3=176
聖言 98
觀瑪 75+3=78

女校 185+3=188
藍祿 94
聖傑靈 91+3=94

男女 212+5=217
順天 78
蒙民偉 76
觀官 58+5=63

但有一個問題,官塘區叻嘅學生好多跨走,有東區,灣仔,中西區,當然有油尖旺。而油尖旺多好學校,跨走可能相對較小,但跨入就多,這點要注意。

lot888 發表於 23-6-30 16:59
但有一個問題,官塘區叻嘅學生好多跨走,有東區,灣仔,中西區,當然有油尖旺。而油尖旺多好學校,跨走可能 ...

油尖旺叻的跨區去港島,九龍城

回覆 LeeCC 的帖子

油尖旺真係留唔倒叻人?先唔講直資,重有E女皇,華仁,真光,瑪利公海位係小D,跨去港島明呀,但跨去九龍城,來來去去主要係全男,全女勁校,其他程度可能就差不多。

lot888 發表於 23-7-1 16:30
回覆 LeeCC 的帖子

油尖旺真係留唔倒叻人?先唔講直資,重有E女皇,華仁,真光,瑪利公海位係小D,跨去港 ...

年年聽到d人派到九華,走去叩喇沙,皇仁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊