用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九月入讀黃埔宣道小學家長聚會
go

九月入讀黃埔宣道小學家長聚會 [複製鏈接]

九月入讀黃埔宣道小學家長聚會

你們好!

我仔仔今年九月份會入讀黃埔宣道小學,希望認識一些新朋友(小朋友及家長)。

Re: 九月入讀黃埔宣道小學家長聚會

Hello Butterfly668,

我仔仔也是黃埔宣道小一新生, 很高興認識你。
希望日後多些交流, 我對此校認識不多, 也想知多些學校的事, 但我仔仔不是太鍾意講學校嘢。

你包了書未, 我只包了中文書, 因見其他書的面是厚料膠面, 故不打算包, 以免書包很重。

Bryanmama

Hi, Bryanmama

我也很高興認識你,我已經幫仔仔包好所有課本,應該不會太重因為我用超輕的包書膠。

下星期一開學日,不知道是否與你仔仔同班呢?

Dear all,
我明天與仔仔一同搭校車的, 如想明天一齊聽購座, 可以互相PM TEL NO.

Hi, 各位好,

我仔仔都係黃埔宣道.希望個仔返學時乖D啦.你地第幾志願入?

星期一要唔要帶D咩?

MK2000:
我是第2輪第一志願.
各位, 有訂校服就記得明天帶單取貨啦

Hi all,
我仔仔編入1D, 你們怎樣?

我仔仔都係1D.佢本迎新手冊有2個平面圖,佢話要聽日交,但我同佢都唔識.

佢填喜愛食物時,竟然重晝圖,我話而家小學要寫字啦.

MK2000:
大家都是1D班真好, 可以知多D在班內發生的事.
你仔仔鍾唔鍾意講學校嘢?
我仔仔不大鍾意講, 昨天都是我找出手冊問他, 他才講要填喜歡XXXX.
我估地圖是在校參觀時填, 講真, 大人行完都不會記得邊個室打邊個室.

hi各位:
今天手冊寫著通告1-4號, 但書包內沒有, 你們仔女有無帶通告回家?

Hello!!

通告要上學校綱頁睇, 我已睇了, 快D上去睇啦!!

大家好!
我仔仔讀1E班,我見到今日家課欄只係得貼時間表,但是其他班

Hi Pink Wille,
謝謝回應.
為何學校不派給學生? 日常是由家長自行download?
另9月5日拍攝學生照, 是否即不用自行去拍照, 因我未去拍照.
請賜教.

各位家長,你們好!
唔知你們收到其他未派

Hello all,
想問問在29/8家長會說明年小二開始中文科用普通話教授, 我有無聽錯?
因講者說得不清楚又沒足夠時間再發問.

Hi, Bryanmama:

你冇聽錯 , 個講者真係有咁講 , 我諗普通話教中文係大勢所趨!
早排好似有報導話所有天主教

Hi all,

My son study in class 1E.

I asked Miss Leung (班主任) if it is not necessary to take photos at outside and school will take photo for student on 5/9, she said YES.  我諗應該信得過掛!!

marskat, I also don't have the book for English, 聖經 & 普通話.  Don't Worry!! :

hi all,
是否現時小學"興"上網自行download. 不會派hard copy.
我覺得很奇怪.
因是小一新仔, 可能不知行情, 請多多指教.

Hi  PinkWille,

謝謝你的回應,好高興認識你,希望日後可互相交流
‹ 上一主題|下一主題