用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩
go

協恩 [複製鏈接]

協恩

你地有無人報左協恩呀? 有無有經驗既媽咪黎講吓呀

Re: 協恩

up

我報左呀, 不過仲未知幾時有得IN喎! 上年聽D媽咪講, 好似話要考小朋友識唔識得將D眼耳口鼻放響塊面上面之類, 今年會唔會又係考呢樣就唔知喇!

啊, 謝謝啊, 呢d阿女識答呀, 不過最緊要係無脾氣!! 心情靚就乜都得!!
如果你地收到消息, 一齊報告吓呀?

好呀好呀, 一收到消息, 就即刻上唻滙報!

校方多數喜歡一些較主動的小朋友,一定要大膽,唔好怕醜,記住要講早晨、多謝和再見。

她們試過考生果名,例如問小朋友喜歡吃哪種生果,然後叫她選出來,老師又會叫她選一些指定生果,例如,檸檬咁。又會叫小朋友砌圖和按次序串大粒積木咁。不過年年都唔同!
Minniemouse:-P

Agree. Heep Yunn prefers active and outgoing kids.

heard that difficult to promot to primary school, anybody know and comment ??

我個女就真係夠晒active, 不過好任性, 心情靚就開心都不得了, 咋起型黎就既係!

乜好難升返上小學架咩? 有無資料睇返呀

我而家考緊民生K2, 協恩, 培正, 全部諗住直上唔駛煩呀!

協恩小學是政府派位, 升小一, 即是中六合彩的機會。民生及培正多數是直升, 安全好多, 但要給學費。
我囡讀緊 K2, 當年我選了博一博, 而家我都幾凡。若不計升學的問題, 協恩是一間令家長幾滿意及放心的學校, 校風好, 老師認真。阿囡話校長每朝都在門口等學生回校, 與學生打招呼, 唔係只坐在校長室內。

有無人知去年有幾多升到小一呢?

民生及培正多數是直升

讓我補充一下, 民生因下學年轉全日制, 所以只會收回約175位幼稚園生, 現在k.3約有270位幼稚園生.所以不是直升上.

Q : 有無人知去年有幾多升到小一呢?  
A : around 50%

話時話, 你地收到協恩既INTERVIEW信未呀? 唔知幾時先有得INTERVIEW呢?

not yet, 等緊呀....好心急呀!!!!

讓我補充一下, 民生雖然下學年轉全日,暫時話開5班,如有更多人讀會再開

十月媽咪 寫道:
話時話, 你地收到協恩既INTERVIEW信未呀? 唔知幾時先有得INTERVIEW呢?

Probably is at the end of Nov or the begining of Dec.

你講開民生, 我計漏條數添! 全日成三千幾蚊! 死啦! 開支大晒添!!!
我仲有個細仔添架, 死啦死啦, 無錢呀
等我發吓夢, 如果協恩、民生、培正都收左我嗰女, 你話我應該選邊間呢? 仲要諗埋個仔添架!
三間我都鍾意! 唉....

唔係喎, 佢好似話11/10前會打電話聯絡我地幾時帶表去interview架喎, 乜係寄信咩? 我好似淨係寫左個電話係個出世紙到咋喎, 我諗喺星期三都收唔到電話, 就要打去問問!

今日收到協恩既interview信喇, 你地收到未呀? 我個女果日要雞啼起身去interview呀, 本來係細女, 機會已經微架喇, 而家仲要雞啼起身, 天啊, 機會率得番0.000001咋!    
‹ 上一主題|下一主題