用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長點降要選擇報考根德園??
go

家長點降要選擇報考根德園?? [複製鏈接]

家長點降要選擇報考根德園??

如題??? 面試後感覺又如何???

Re: 家長點降要選擇報考根德園??

老實講, 我都係因為名牌效應才報考.
昨天面試後, 只有一個問號?
到底, 這校好在哪裡?  她真的有誠意去培育我們的孩子嗎?
在一輪急忙的面試項目中, 她們是從什麼角度去觀察孩子呢?
可憐地見一班孩子, 在入學面試前被家長不段重覆地叫他們唱歌, 有些孩子嘗試唱他們最愛的歌, 但被家長會好緊張地reject, 硬要他們唱英文歌, 孩子都莫名其妙. 反而緊張起來. 天呀!  我們家長所希望的不是為孩子選擇快樂的學習環境嗎? 一間呆板的校舍, 一輪急忙的應對, 孩子都被嚇怕了.
反之, 本人十分欣賞一些在小區幼稚園, 她們會在遊戲中觀察孩子的表現, 此舉十分有現代智慧, 在這二三十年之間, 幼兒教育有了很大的變化, 肯定的是根德仍是一所停滯不前的學校.

我諗好多家長都有相同意見, 最慘係佢地老土到連網址/email 都冇, 想比d "意見" 都唔得
知足知不足, 有為有不為

其實大家真係諗下根德係咪適合自己小朋友同你既家庭生活模式先啦.
我屋企有兩個性格唔太相同既小朋友..
大女--同我一樣無咩創意, 鐘意follow d 圖畫黎畫, 好細個已經鐘意揸筆寫字, 油圖畫永遠恭恭整整..認野記野算幾好,  好聽話.   佢讀活動教學實辛苦C我, 我係好怕做project既人.  根德雖然係人人覺得傳統既學校, 但係係d幾年, 佢有加入一d project approach 既活動.   對個女黎講, 佢唔投入d 種活動.
細仔--古古怪怪, 唔鐘意寫字, 鐘意畫抽像畫, 仲解釋到係咩黎個下得人驚.  無記性.  所以我覺得佢完全唔適合讀根德.   

但係根德既好處, 真係上小學適應得好快, 無情緒問題.   所以我唔可以完全唔幫細仔考慮根德.  首選暫時係創價.   

如果你.....
希望參與小朋友幼稚園所有既活動.... 根德唔岩你.
希望老師主動搵你.... 根德唔岩你.
希望小朋友成日出訪其他地方, 好多課外活動... 根德都唔岩你.

--- 2J 作品

JJ1122,

agree with what you said. So, when & how  did you know your younger son is not suitable for Kenville, as for 2 year-old child, sometimes we cannot know what his potentials are, and what his actual chareters are..  can you share ?

monmantong,
佢係大仔0301, 所以好多野已經比較明顯.  佢有咩潛能我真係未知.  不過佢係一個超無記性既人囉, 由好細個我已經發覺... 佢可以連剛剛擦完牙既牙擦都唔知自己放左向邊.  我怕要佢寸生字, 我會嘔血....
--- 2J 作品

我就唔希望參與小朋友幼稚園所有既活動,因我同老公都唔可以糊亂請假
我亦無希望老師主動搵我,因我知老師唔能夠主動打電話比甘多個家長
小朋友係返學校學野,唔需要甘多出訪其他地方和太多課外活動

所以我諗 Kentville 都幾適合我的選擇

點可以因為根德園面試其中一樣係叫小朋友唱歌就叫停留不前呀?
講真係D家長特別緊張要求自己小朋友要唱好D,唔代表當你面試時,唱得唔好就唔收你!上年我朋友個女冇唱歌都一樣收!
呢間學校唔係真係傳統都咁得人驚,發表意見時,請問自己係親自體驗定人云亦云先?
我個女今年番K1,佢都好開心,呢幾個月,學校課程都好輕鬆,唱歌、遊戲都有,反而唔少家長還覺得課程唔夠深添!
老師唔會主動call你,但係如果你家長親自接放學,佢都好樂意同家長溝通。我本人曾有不滿向學校反映,校長還親自回電話。如果小朋友響學校冇乜大問題,老師唔搵家長又有乜奇怪,你話如果家長搵老師都唔覆就值得鬧姐!
我認為,每間學校都有各自強項,我從來唔會批評其他幼稚園,自己冇親身體驗,憑乜話人唔好?

見完真係對Kent減

Michealanlelo,
我完全同意你講嘅嘢,面試時唱咩歌,其實無限制,中文/英文都得.
至於傳統教學就真係因人而異,我就見好多好動嘅小朋友一樣讀得好開心,而且唔覺佢地有壓力喎.
另外,一般而言,如果小朋友喺學校無問題,老師一般唔會主動聯絡你,但係如果小朋友喺學習上或者喺學校有任何身體不適,老師都會主動聯絡家長嘅.如果家長有問題,一樣可以主動聯絡班主任,佢地都一定會覆電話的.
所以我就覺得根德唔係出面d人講得咁差啫!!

Catelll & Michealanlelo,

我都好支持你地的講法,我仔仔今年讀 k1,我覺得他在很短的時間學懂很多事,而他在家是暫時沒有功課,再加上他在學校裡學的在家亦能夠唸一次,我都不得不服學校的教學方法可以令小朋友入腦.而老師責任心更令我感動,起初還以為一班裡有42人,老師那有時間逐一去暸解,但這是錯的,我小朋友在校裡不願說話,而miss亦多番跟我聯絡.他的小朋友的關懷真的令我感動,所以其他人不要以為interview短短時間來判斷一間學校的好與壞,反之應想這間學校為何這麼成功?

小林明子 寫道:

可憐地見一班孩子, 在入學面試前被家長不段重覆地叫他們唱歌, 有些孩子嘗試唱他們最愛的歌, 但被家長會緊張地reject, 硬要他們唱英文歌, 孩子都莫名其妙. 反而緊張起來. 天呀!

天呀!  妳都識講是家長自己緊張, 硬要自己孩子唱英文歌jar!  唔好入埋學校數.  老師叫我仔唱Happy birthday, 冇反應, 改唱太陽伯伯, 一樣ok.  

Hi mums

My daughter is studying K1 at Kentville.  Since 1 Spet, the head teacher did call me 3 times and told me my daughter's situation at school.  

So, I do not agree with you "如果你.....希望老師主動搵你.... 根德唔岩你.".  Frankly speaking, it depends on which teacher even in other kinders.  Not the whole teachers in Kentville.

TinaMummy,
K1 既時候老師都有主動搵我.  之後就無拿, 打黎都唔放好野..實係整親d樣個樣or 肚痛之類.   只係比較姐..相對我仔而家d 間nursery... 呀老師日日call 我... 咁根德個d咪唔算主動囉.   
--- 2J 作品

小林明子:去年我个仔係唱'世界真細小',老師仲拍手和唱tim, 好nice gar.
HuiTung 寫道:
[quote]
小林明子 寫道:

可憐地見一班孩子, 在入學面試前被家長不段重覆地叫他們唱歌, 有些孩子嘗試唱他們最愛的歌, 但被家長會緊張地reject, 硬要他們唱英文歌, 孩子都莫名其妙. 反而緊張起來. 天呀!

天呀!  妳都識講是家長自己緊張, 硬要自己孩子唱英文歌jar!  唔好入埋學校數.  老師叫我仔唱Happy birthday, 冇反應, 改唱太陽伯伯, 一樣ok.  

[/quote]

mrsmickeylai:
雖然我去年int.的经歷和你好不同,int.完之後我同仔仔都好開心咁走,宜加仔仔亦讀得好開心、學得又快。不過,你既然咁唔認同KV的做法,就收都千祈唔好入,因為你的態度会映响小朋友學校、老師的觀感,妨礙建立學習的信心,何來愉快學習?何況,名校不名校不是最重要,各有特色,揀间你喜歡而又适合你的才重要.Good luck.[quote]
mrsmickeylai 寫道:
見完真係對Kent減

baba_mama :
me too. So  KV is also suitable for us.

請問你地有無interview St. Catherine, what is your comments?

風水輪流轉, 舊年很多人說SC 的老師黑面 (但我唔覺), 冇愛心, Kentville 的comments就好positive. 今年卻倒轉, 冇人話SC的interview點點點, Kentville 就 ...  好有趣 ... 唔知下年係咪輪番SC比人             

好多謝就讀緊根德園家長的分享!!

我都思考緊點解這間幼稚園有什麼吸引力,可以令到每年有2000多人報考???

面試感覺的確唔好,不過如果佢真係收左阿仔,我都會比佢嘗試讀,如果真係唔鍾意返學先同佢轉,未試過又點知唔好呢??

請問根德園派位好唔好???通常派去邊間???根德園家長可否分享0下??
‹ 上一主題|下一主題