用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園的家長,請敎你們問題?
go

根德園的家長,請敎你們問題? [複製鏈接]

根德園的家長,請敎你們問題?

我的囝囝剛派到根德園,我初初也十分開心,但最近聽到很多媽咪說怕孩子可能會讀得很吃力,我現在有些優心,現有以下問題請指教?

1)  請問k1是否有很多功課?
2) 我的孩子是很活躍的,請問是否適合嗎?
3) 功課是否很深嗎?

Re: 根德園的家長,請敎你們問題?

貓咪咪
唔好聽埋咁多傳言啦,其實根德唔係大家想像中咁死板同傳統架.
我上年都好似你地咁,心大心細,唔知比唔比個仔讀好,nursury既老師又同我講,我個仔比較多野講,又要人留意佢,唔係太適合讀根德....但我最後都無放棄,因我知道此校train小朋友好有辦法,既然個仔在屋企唔聽教,就不如等佢比老師教下啦.
我好慶幸無揀錯,開學三個月,亞仔都未有功課做,就算有,都只係一個星期比一張圖畫你返屋企同父母一齊油顏色,認字方面,根德真係值得一讚,我地好多家長都唔使返屋企同小朋友溫書架,但佢地已經識好多生字,如"腳,耳,爸,媽,雞,羊,牛,馬,秋,火,月,鼻,手....等等,仲會識得配詞架,如讀個腳字,就會讀埋右腳,讀個火字,就會讀埋山火.   
英文方面,佢地會用句子,如apple,會講this is an apple,this is an aeroplane.......又會用英文介紹自己學校名及老師名.
幾好架.上兩個星期做左ASSESSMENT,4份PAPER,好多小朋友都可以有FULL MARKS架..
老師方面,又無外傳般無愛心,我個仔有一日隻手損左,佢地都即時打比我,問我係咪打過個仔,叫我唔好體罰,我個仔ASSESSMENT時,比較緊張,老師又即時打比我,問我係咪比左壓力個仔,叫我收到份ASSESSMENT時,有一份扣左5分,唔好鬧個仔,仲要比D鼓勵佢TIM....
所以我唔覺學校會比壓力小朋友喎...
功課方面,K1下學期才會用筆寫字,到K2就真係會多左功課,每日都有中英數,但我聽K2媽咪講,佢地絕對應付到架,學校仲會訓練到小朋友自動自覺去做功課TIM...
放心啦,呢間學校好好架..

ARGUSMUM

ArgusMum
又見到你挺身而出為根德講好說話   
根德要封你為親善大使至得

所有心大心細,唔知俾唔俾小朋友讀,但又想入根德的媽咪:
放心去馬啦,我地現就讀k1的小朋友,個個都返得好開心架

ArgusMum,

your message is so detailed, thanks. As my son was accepted by Kenville am class next time, but i sent the request seat to SC as he is waiting list.
Before, i never count Kenville in my list of schools as i thought it is traditional ... but now according to the moms whose kids are studying there, they also said
唔係大家想像中咁死板同傳統架.. By the way, do you know the run down of the class, what will the kids do during the class, will the teacher let you know in advance , or if the teachers never tell you about this curriculum as someone said?

one more silly question, is your son travelling by its school bus? someone told me the kids are not allowed to talk during the bus, is it true?

Elsamouse
hehe....唔好笑我啦...
今朝早左返工,有時間咪發表下lor....
Argusmum

Elsamouse 寫道:
ArgusMum
又見到你挺身而出為根德講好說話   
根德要封你為親善大使至得

所有心大心細,唔知俾唔俾小朋友讀,但又想入根德的媽咪:
放心去馬啦,我地現就讀k1的小朋友,個個都返得好開心架

Hi monmantong
說實話,我也不知道學校每天是怎樣分配時間去上堂既,只知道會把小朋友分成三組,幾個月會轉一次組,讓小朋友可以識多d新朋友,每日會有小息時間,小朋友可以自由活動,打鐘後就要返課室.
但我聽其他家長講,若大家想知學校既運作,都可以打電話問老師架.而且老師都講,大家有事可打電話到學校架,佢地每個星期六上午都會在學校的,
至於校巴方面,我個仔係搭保母車,唔係校車,但我知因為校車有老師跟車,所以唔比小朋友太大聲講野,細聲就無問題既.我都有試過放學時間去學校睇下小朋友上校車,佢地都好開心架.而且好有秩序,乖乖跟老師上車..
argusmum
monmantong 寫道:
ArgusMum,

your message is so detailed, thanks. As my son was accepted by Kenville am class next time, but i sent the request seat to SC as he is waiting list.
Before, i never count Kenville in my list of schools as i thought it is traditional ... but now according to the moms whose kids are studying there, they also said
唔係大家想像中咁死板同傳統架.. By the way, do you know the run down of the class, what will the kids do during the class, will the teacher let you know in advance , or if the teachers never tell you about this curriculum as someone said?

one more silly question, is your son travelling by its school bus? someone told me the kids are not allowed to talk during the bus, is it true?

argusmum
請問你點解不選校車?價錢差幾遠?會否帶埋入校?
因為今年話校車費現在比就話reserve,我不想咁早比,但又覺得有老師看好似好d,是否?
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

ArgusMum

我也是心大心細,唔知比唔比個仔讀好,我個仔比較多野講,又要人留意佢,都唔知点算但有你做sample讀根德也信心大啲.

ArgusMum,

十分多謝您的回答呀.  

報喜呀! Kentville收咗我囝囝06年K1 (am class - Kent Rd).  真係好開心呀 !   

之前係有關Kentville的topic中提及過我真係好喜歡此校.   現在已經relex晒呢!!! 哈哈!

以後請多多指教呀!  

ec822

你仔仔讀那一間根德園,am班還是pm.

FungMm,

你是否本來是waiting list 現在confirm收你仔仔.有否sent letter to Kent to request a seat. 因為我朋友是waiting list 她好心急.請指教.

FungMn

ec822
我本來都唸住搭校車架,但因為校車唔到我屋企,迫住先搵出面車咋..
價錢其實校車仲平,因為連續搭10個月,6月份係唔收錢架..即係9折.
argusmum
ec822 寫道:
argusmum
請問你點解不選校車?價錢差幾遠?會否帶埋入校?
因為今年話校車費現在比就話reserve,我不想咁早比,但又覺得有老師看好似好d,是否?

FungMum
真係替你開心呀......小朋友入到自己鍾意既學校,真係好似中左頭獎咁開心呀...
argusmum

FungMm 寫道:
ArgusMum,

十分多謝您的回答呀.  

報喜呀! Kentville收咗我囝囝06年K1 (am class - Kent Rd).  真係好開心呀 !   

之前係有關Kentville的topic中提及過我真係好喜歡此校.   現在已經relex晒呢!!! 哈哈!

以後請多多指教呀!  

argusmum
謝謝你的回答.

nhbb
我估你現在都知我讀那裡啦.
我個仔讀pm kent.  request轉am,不知幾時知結果.

咦,argusmum
想問去年由pm轉am的結果會到幾時知?是否多數ok?會比waitlist家長定現在收pm的家長有priority?
另外,我有朋友waitlist,想問最快幾時知confirm?謝謝你的回答.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

ec822
我上年轉am,學校係4-5月先通知架,我總共寄左4封信去架,表現誠意麻.....
我唸機會都大架,我記得有個bk媽咪,成5月先想轉am,最後都成功左架.
argusmum
ec822 寫道:
argusmum
謝謝你的回答.

nnbb
我估你現在都知我讀那裡啦.
我個仔讀pm kent.  request轉am,不知幾時知結果.

咦,argusmum
想問去年由pm轉am的結果會到幾時知?是否多數ok?會比waitlist家長定現在收pm的家長有priority?
另外,我有朋友waitlist,想問最快幾時知confirm?謝謝你的回答.

argus
仲諗住一封就得,仲成4-5月,好耐呀.
咁我過一個月都去去信先.

謝謝指點.

nhbb,

sorry 呀, 我不是waiting list的.  不是waiting list好像要4-5月才有通知.   :  叫您朋友不好灰心呢, 一定得架!

Elsamouse & ArgusMum (各師兄/師姐),

真係多謝晒呀!  

ArgusMum,

Can you tell me any Chi or Eng reading scheme for the children.  
‹ 上一主題|下一主題