用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重讀的決擇
go

重讀的決擇 [複製鏈接]

重讀的決擇

我想問一些家長,有沒有小朋友在幼稚園時的進度較其他小朋友慢,但上了小學能名列前名矛?因本人想替囡囡(細囡)重讀,是我主動問老師的意見,囡囡性格文靜守規,友愛同學,家中亦算聴話受教,但很被動(很少舉手答問題,說話很細聲)及字體不美觀,老師說足歲入學一定較好,K3或P1重讀問題不大,有經驗的家長可否給些意見本人,謝謝
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

Re: 重讀的決擇

我原本都想同孖女係N4重讀,但後來好多人都話如果重讀會選擇係P1先,所以我已經決定咗到小一先再決定重唔重讀
(呢個係我自己啲決定,唔啱唔好 我呀)       

請問你對孖女是否都是細女,和我的Case差不多嗎?
到了小一什麼因素才會重讀?是否會以班中名次為參考準則?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

但到小一唔係你話留班就可以留班架喎?  

佢地係大呀,我對孖女仲有言語障礙,學習障礙呀,
不過已經係填小一份FROM寫低咗,學校啲校長也說會同我配合(小學)所以先決定照上小一LOR∼∼∼
咩因素才會重讀呀,我都未知,可能等佢上小一又老師同其他人評估先再決定
fionwong2707 寫道:
請問你對孖女是否都是細女,和我的Case差不多嗎?
到了小一什麼因素才會重讀?是否會以班中名次為參考準則?

nganc9

我都知,所以想問多

老師說足歲入學一定較好
........Standard answer.

囡囡性格文靜守規,友愛同學,家中亦算聴話受教,但很被動(很少舉手答問題,說話很細聲)
......尼d 係性格, 天生係甘. 每個小朋友都吾會一樣, 只有多鼓勵小朋友主動發問, 多參與團體活動......

字體不美觀
......好多小朋友寫字都吾美觀,  尼d 係小肌肉問題, 慢慢就會改善架. 最緊要智力有無問題.......?

小女係細女, 十一月尾出世, 幾乎讀到邊都全班最細, 幼稚園時好被動, 升上小學時, 因為細人一年, 樣樣遲鈍過人, 日唔寫手冊,做功課就做六個小時, 番泥成日話比人蝦, 成績又唔入係好好, 當時小一想同佢重讀, 見過老師, 老師話小一小二時, 細人一年係分別好大, 佢話個女智商無問題, 應該鼓勵佢參加多點群體既課外活動, 去到小四時就唔會同其他同學有分別, 依家我囡囡都讀緊六年級, 今年升中啦, 雖然唔係名前名矛, 但都徺幸係band 1 既中游學生, 性格都主動好多, 依家佢課餘仲響學校幫番的細仔細女補習, 都兼顧到, 我覺得小朋友若果只係性格內向, 唔駛同佢重讀, 應該鼓勵佢主動多的咁囉
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我個人覺得幼稚園重讀會比較好, 打好個底上小學, 因小學同幼稚園相差很大, 上到小學要適應環境已很難仲跟唔到課程, 另外如年齡大了, 知道自己要留班, 對他自信亦又有影響. 我囝囝現在是k2重讀, 他根本唔知自己留班.

謝謝各位的寶貴意見, 其實我最關注囡囡的心智發展,因我發覺囡囡的自信心不足,可能和她是班中最小有很大的關係,所以我都常對有細bb的媽咪說要足歲入學及擇月份生bb ,但很多往往都不會聽我意見 可能香港人甚麼都要快人一步 包括當年的我 :

nganc9 寫道:
但到小一唔係你話留班就可以留班架喎?  

Agree! 津校更加冇乜可能  

mcc88
仔囝囝是在原校重讀還是轉了別的幼稚園?

Dear Fionwong2707

I also let my son repeat in K3 in his original kindergarten.  As the youngest child in class, he was shy and lack of self confidence, but after he became a 'big' boy in class, he had trained up his self confidence and leadership.  
He is now a P2 student, he loves to learn and raise up his hands frequently to answer teachers' questions.  His scores in his class are also very good.  Therefore, I think it justifies to spend one year more on his kindergarten stage.  
regards
PoYi

Dear PoYi:

我囡囡的幼稚園校長不主張原校重讀,(是為了小朋友好),她k2時都有兩位同學因此轉了校,所以如果重,我要找別的學校, 另外,你當時怎樣和你的囝囝解釋重讀的問題,他會不會不開心,最後,你是參加那一次的政府派位.因每一個兒童一生只有一次機會.

Dear Fionwong2707
相反地, 我仔仔幼稚園校長極主張小朋友重讀 (當然係指細仔細女), 她經常都講足歲入學的好處, 只不過係好多家長唔認同.
我當日同我仔仔講, 因為我們投考的學校太少位, 俾晒大些的小朋友, 不如我們在幼稚園玩多一年, 做大哥哥好不好? 我仔仔都好想做大哥哥, 當時佢二話不說就話好. 而且之後班同學離開了學校, 佢面對新一班小朋友, 而老師又轉了, 亦知佢背景與我們的想法, 都俾好多機會佢做班中的leader, 所以佢第二年高班係好開心.
我們係考了直資小學, 沒有參加派位.
第一年自行選校落選, 亦考不入心儀直資, 所以於12月去信教育處要求withdrawal of central allocation. 跟住同幼稚園要求重讀,.  結果在第二年考入想入的直資, 結果都無用到中央派位這機會.
Please feel free for discussion.
Regards
PoYi

Dear PoYi

囡囡的校長是因為怕小朋友重讀原校會悶,所學的東西已學過,所以建議到另一所幼稚園學習新的事物,可能對小朋友更好,我已參加了統一派位,也有二間私校在手, 不過不是我心中的最愛,現在我的方向是 :
(1)重讀就想轉一些收足歲的幼稚園,最好有直屬小學(但機會唔知大不大).
(2)等大抽獎結果(有點意聽天由命),如果是第一志願就多數會讀.自己跟多一點女兒.看看小一的表現再算.   

fionwong2707
他是原校重讀

fionwong2707 寫道:
mcc88
仔囝囝是在原校重讀還是轉了別的幼稚園?

謝謝各位的寶貴意見, 其實我最關注囡囡的心智發展,因我發覺囡囡的自信心不足,可能和她是班中最小有很大的關係,所以我都常對有細bb的媽咪說要足歲入學及擇月份生bb  ,但很多往往都不會聽我意見  可能香港人甚麼都要快人一步  包括當年的我-----------

我大仔都是11月出世的,他在班中是最少的那5位!
我大仔又是97年出世,那年出生的人特別多,由其在7月回歸前,所以那年我大仔去那裡報kindergarden,所以很多都不收他!我就求其報了一間我99樓下的kindergarden,朵來見他天天不開心,有好似力不從心,每天被99捉住不停要寫字默書,那我就再找kindergarden 幫他報k2,當時我前阿嫂剛在聖三一中心幼稚園就教,那我因她幫忙轉了去讀k2,去到那間學校,就開始又明顯轉變!他信心大了很多,還有這間學校不著重寫字(以前那間k1一開學2-3個後已要他天天寫幾頁紙),著重啟發、思考、要一起做project、常去參觀、訪問!令到他大大增加信心之餘,自理能力也高了(因是全日制)獨立而且合群!後來去到小學,小一時又遇到一班新同學,又要重新適應(他適應能力一向不強)要2個月才開始習慣,但1st考試他已考到第7名(全班35人)令他信心大增,之後他就很緊張自己的成績,每次考試都好努力(我反而叫他盡力就算,不要太注重得失,常他去外去玩輕鬆下)到p2及現在p3,一年4次考試都是3名內!而另一名3甲內的同學更是12月份出生的,即是說年尾出生的未必比大的差,只要有信心對面就可以了!當然有時有很多小事真的會論盡些,好像經常家課冊錯漏百出,但每個人都會有一些弱點!只要不過不失就ok了!我反而想他的時間留在大個些才用(中學及大學)因為老公雖是年頭出生的(1月2日)但他是早一年入學,也是全級最少的,但我老公整個小學年年考全級第一的,所以我們都認為這個不是問題!而且他也很自豪自己16歲便中學畢業,比其他人較多時間去試不同的東西!

知道嗎, 教統局有這樣的指引, 所以想在中小學番班要 "花功夫"
(from EMB web http://www.emb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1727&langno=2)

3.3.2 升級和留級

(a) 學生的升級
   一般來說,學生在每個學年完結時應晉升一級。要求學生重讀某 一年級的課程,應視為特殊情況來處理。
   有一點須特別留意,校方不可因學生在任何測驗或考試中未能取得 指定分數,便自動將該生處以留級。
   然而,校長可酌情決定那些個案屬例外情況,不宜按一般規定讓學 生升級。倘若重讀一學年明顯可使學生獲益最大,則校長可以教育理由准許學生留 級一個學年。
   除非獲教育統籌局常任秘書長另行批准,否則所有小六學生均須透 過中學學位分配機制獲派中學學位。
(b) 學生的留級
   學校應盡量避免讓學生留級,原因包括:
      他們可能會成為超齡學生;
      他們可能會佔據學位,而影響其他學童的入學機會;
      就普通學校及若干特殊學校而言,他們可能在學業成績上佔優勢而對其他參加中 學學位分配及初中成績評核的學生不公平;及
      中三留級生會因此而參加超過一次的初中成績評核。
   教育統籌局常任秘書長會不時諮詢各學校議會,以釐定學校整體或 特定級別的最高留級率。
   有關普通小學學生留級的規定:
      留級生比率不得超逾校內學生總數的3%。
      學生在整個小學階段只可留級一次。
      學生不可在小六留級。
   有關普通中學學生留級的規定:
      中學的留級生比率不得超逾校內學生總數的5%。
      學生在中一至中三階段只可留級一次,因為學生必須在四年內完成中學階段的 三年免費教育。

BB2WONG
請問你的大仔小學也是在聖三一就讀?
‹ 上一主題|下一主題